• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.6°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.2°C / 18.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.9°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 11.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  93%

Το ελληνικό κράτος, προκειμένου να αποφύγει την καταδίκη στο ΕΔΔΑ για την υπόθεση του νεαρού Πακιστανού, καταφεύγει σε ισχυρισμούς που διαψεύδονται από τα ιατρικά έγγραφα και την πραγματικότητα

EPA/PATRICK SEEGER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υψιστο αγαθό η ζωή για το ΕΔΔΑ

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να εξετάσει εσπευσμένα την υπόθεση 21χρονου Πακιστανού που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος πάσχει από σοβαρή ασθένεια και ζητεί την άμεση αποφυλάκισή του.

Από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κρίνεται η ζωή του UM από το Πακιστάν, 21 χρονών, αναγνωρισμένου πρόσφυγα στη χώρα μας, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος για συνέργεια σε παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε στις 29 Δεκεμβρίου να παραταθεί άλλο ένα εξάμηνο η κράτησή του παραβλέποντας πλήρως τα ιατρικά έγγραφα που δείχνουν την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, η οποία απαιτεί μεταμόσχευση και ιατρική προετοιμασία που δεν μπορεί να γίνει στη φυλακή.

Στα τέλη του 2019, περίπου 8 μήνες πριν από τη σύλληψη και κράτησή του τον περασμένο Ιούλιο, είχε διαγνωστεί με ιδιοπαθή απλαστική αναιμία, μια σπάνια πάθηση του μυελού των οστών.

«Ο ασθενής είναι μεταγγισιοεξαρτώμενος και χρειάζεται τακτική αιματολογική παρακολούθηση δύο φορές εβδομαδιαίως ή αναλόγως των πιθανών αναγκών/συμπτωμάτων του. [...] η θεραπεία εκλογής είναι η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη, συγγενή ή μη» αναφέρει το ενημερωτικό εξόδου στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 από τον «Ευαγγελισμό», όπου είχε μεταφερθεί οκτώ μέρες νωρίτερα με συμπτώματα ζάλης, αδυναμίας και αιμορραγία στα ούλα και τη μύτη.

Είχε ήδη ζητηθεί δείγμα αίματος από τα αδέλφια του στο Πακιστάν, προκειμένου να φανεί η συμβατότητα για μεταμόσχευση μυελού των οστών, συμβατότητα η οποία αναζητείται πρώτα σε συγγενείς. Ο UM συνέχισε να κρατείται στις φυλακές, σε κατάσταση συνωστισμού εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, και να μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για μεταγγίσεις. Σε περιπτώσεις αιφνίδιας αιμορραγίας, λοίμωξης ή υψηλού πυρετού, όλο και συχνότερες όσο προχωρά η ασθένεια, πρέπει να περιμένει ώρες για να εγκριθεί η μεταφορά.

Το ιατρικό εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» την Πρωτοχρονιά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση για παράταση της κράτησής του, αναφερόταν ήδη στην εξέλιξη της ασθένειας ως «οξεία λευχαιμία». Στις 11 Ιανουαρίου η γνωμάτευση της γιατρού του «Ευαγγελισμού» σημείωνε: «Οι αιματολογικές του παράμετροι είναι αδύνατον να επανέλθουν και κάποια στιγμή θα επέλθει το μοιραίο, λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας ή σήψης.

Η μόνη διέξοδος είναι, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες γνωματεύσεις, η μεταμόσχευση μυελού των οστών. [...] Για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποφυλάκισή του προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Επίσης, μία εκ των αδελφών του πρέπει να έλθει στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει μόσχευμα».

Στις 27 Ιανουαρίου ο UM προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, ζητώντας να εγκριθούν ασφαλιστικά μέτρα (άρθρο 39 του Κανονισμού του ΕΔΔΑ) ώστε να διατάξει το δικαστήριο την άμεση αποφυλάκισή του, ισχυριζόμενος ότι η στάση των ελληνικών αρχών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του παραβιάζοντας το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Την περασμένη Παρασκευή το ΕΔΔΑ αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση στην ουσία της σε απόλυτη προτεραιότητα, μέτρο εξαιρετικά σπάνιο που αφορά μάλιστα τη σπάνια κατηγορία της παραβίασης του άρθρου 2, και ζήτησε κατεπειγόντως εξηγήσεις από το ελληνικό κράτος. Η διορία να υποβληθούν συμπληρωματικές παρατηρήσεις λήγει σήμερα και αναμένεται από μέρα σε μέρα η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Για να αποφύγει την καταδίκη, το ελληνικό κράτος καταφεύγει σε ισχυρισμούς που διαψεύδονται από τα ιατρικά έγγραφα και την πραγματικότητα. Σημειώνει ότι η αίτηση αποφυλάκισής του UM ήταν προγενέστερη της επιδείνωσης της υγείας του και πως δεν ήταν γνωστή η ανάγκη να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Ωστόσο σχετική ιατρική αναφορά υπάρχει από τις 18 Σεπτεμβρίου, περισσότερο από τρεις μήνες πριν αποφασιστεί η παράταση της κράτησης. Και ισχυρίζεται το εξωφρενικό, ότι «ο προσφεύγων δεν εξέφρασε κανένα παράπονο» καθώς «έχει συνεχή ιατρική παρακολούθηση και έγκαιρη αντιμετώπιση», όταν η μεταμόσχευση απαιτεί ιατρική προετοιμασία μηνών που δεν μπορεί βέβαια να γίνει στις συνθήκες των φυλακών.

«Είναι εντυπωσιακή η διαφορά των αντιδράσεων μεταξύ ελληνικής και διεθνούς Δικαιοσύνης: οι δικαστές της Θεσσαλονίκης χρειάστηκαν 24 ώρες για να διατάξουν την εξακολούθηση της κράτησης του νεαρού Πακιστανού, χωρίς να ασχοληθούν καν με την υγεία του, ενώ ο δικαστής του Στρασβούργου σε 24 ώρες εφάρμοσε τα άρθρα 39 και 41 του Κανονισμού, εξετάζοντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και την ουσία της προσφυγής κατά προτεραιότητα. Αλλης τάξης αγαθό η ζωή για την Ελλάδα, άλλης για το Στρασβούργο» σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» οι δικηγόροι του Χάρης Λαδής και Μαρίνα Δαλιάνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαστικό «στοπ» στην πρακτική της «προστατευτικής φύλαξης»
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτό το αίτημα δύο ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών να σταματήσει η κράτησή τους στα κρατητήρια ενηλίκων γυναικών της Πέτρου Ράλλη.
Δικαστικό «στοπ» στην πρακτική της «προστατευτικής φύλαξης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας
Στο Αυτόφωρο οδηγείται ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ κατηγορούμενος ότι απείλησε τον πρόξενο της χώρας του. Σε συγκέντρωση συμπαράστασης καλεί η ΚΕΕΡΦΑ
Ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημίωση σε μετανάστη για παράταση της κράτησης
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επικύρωσε τον διακανονισμό του ελληνικού κράτους με Αφγανό που είχε κρατηθεί στην Κόρινθο και την Αμυγδαλέζα περισσότερο από 21 μήνες, από τον Ιανουάριο...
Αποζημίωση σε μετανάστη για παράταση της κράτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθνικιστικός και ξενοφοβικός παροξυσμός στα Μετέωρα για την κούκλα Αμάλ
Μέχρι στιγμής, ο δήμαρχος Μετεώρων και ο αντιδήμαρχος ενημέρωσης εμφανίζονται αρνητικοί στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην Καλαμπάκα στις 29 Αυγούστου το πρωί, πριν καν ακόμη υπάρξει επίσημη απάντηση του...
Εθνικιστικός και ξενοφοβικός παροξυσμός στα Μετέωρα για την κούκλα Αμάλ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
H ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί το ακροδεξιό σύνθημα «η χώρα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», αδιαφορώντας αν για χιλιάδες ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το να βρουν άσυλο σε ασφαλή χώρα.
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια οι 32 ναυαγοί-πρόφυγες της Λάρου
Στη Λάρο εξακολουθούν να παραμένουν οι 32 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, που έφτασαν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στη βραχονησίδα, όταν η μηχανή του ιστιοφόρου τους χάλασε και τους εγκατέλειψαν...
Εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια οι 32 ναυαγοί-πρόφυγες της Λάρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας