• Αθήνα
  Ψιχάλες
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  5 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 17.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.9°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  87%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τον μόλυβδο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

 • A-
 • A+
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο»

Κάθε άλλο παρά αβάσιμες αποδεικνύονται οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί σε δημοσιεύματα από την πρώτη στιγμή της μετατροπής του Καρά Τεπέ σε προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης εξαιτίας της παλιάς λειτουργίας του χώρου ως πεδίου βολής, που εγκυμονεί κίνδυνο για μολύνσεις.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) παρέδωσε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία εκθέτουν τον υπουργό Νότη Μηταράκη, που είχε σπεύσει να διαψεύσει κάθε σχετική αναφορά, ισχυριζόμενος ότι ο καταυλισμός δεν φέρει «καμία μόλυνση από μόλυβδο».

Εξίσου έκθετος είναι και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch είχε αμφισβητήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από μόλυβδο στον καταυλισμό. «Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Ολα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλαδή τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Αλ Τζαζίρα και την ανακοίνωση της Human Rights Watch.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Καρά Τεπέ και τη μεταφορά των προσφύγων από την καμένη ολοσχερώς Μόρια, το Αλ Τζαζίρα είχε δημοσιεύσει βίντεο με πρόσφυγες που έδειχναν στην κάμερα σκασμένα βλήματα και σφαίρες που έβρισκαν διάσπαρτα στα 21 στρέμματα που είχαν δεσμευτεί για το στήσιμο των πρώτων σκηνών.

Τώρα το υπουργείο διατείνεται ότι ήδη οι σκηνές έχουν απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη έκταση και έχουν μεταφερθεί στις μισθωμένες εκτάσεις, χωρίς πάντως να αναφέρει με σαφήνεια το μέγεθος επιβάρυνσης των 11 σημείων που ελέγχθηκαν από τους επιστήμονες, ούτε άλλωστε διευκρινίζει ποια είναι τα «αποδεκτά όρια» που επικαλείται. Η ασάφεια στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο» με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

«Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, είναι γνωστό ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές επιδράσεις σε μωρά και παιδιά, βλάβες σε όργανα λόγω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο», υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της και θέτει ερωτήματα για τον χρόνο και τη μεθοδολογία της έρευνας.

Απάνθρωπες συνθήκες

«Ο τρόπος διαχείρισης ενός κατά βάση ανθρωπιστικού προβλήματος επιχειρεί ουσιαστικά να απανθρωποποιήσει τους προσφυγικούς πληθυσμούς», υπογραμμίζει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, αναδεικνύοντας την εγκατάλειψη των προσφύγων του Καρά Τεπέ στο έλεος των καιρικών συνθηκών, μετά τον πρόσφατο χιονιά και τις βροχές που πλημμύρισαν τον προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος αποτελεί πιλοτική εφαρμογή των σχεδίων της Ε.Ε. Καλεί στην υποστήριξη όσων πρωτοβουλιών επιχειρούν να ανακουφίσουν με ρούχα, κουβέρτες, φάρμακα τους πρόσφυγες και χαρακτηρίζει επιβεβλημένο να δοθεί απάντηση σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, «η κυβέρνηση συναινεί σε μια εγκληματική διαχείριση ενός ανθρωπιστικού προβλήματος και η Ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτά τα εγκλήματα δεν μένουν αναπάντητα», σημειώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποβαθμίζουν τον κίνδυνο του μόλυβδου στη Λέσβο
Αυξημένα επίπεδα μολύβδου ανιχνεύονται σε τουλάχιστον δύο σημεία του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ ● Στο υπουργείο Μετανάστευσης επιμένουν ότι στα επιβαρυμένα σημεία δεν υπάρχουν σκηνές.
Υποβαθμίζουν τον κίνδυνο του μόλυβδου στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
Καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος, στις οποίες είχαν ανατεθεί απευθείας οι δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε 415 στρέμματα η νέα δομή προσφύγων στη Λέσβο
αραπλανητική η συλλογιστική του Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων». Ερωτήματα και για τις περιβαλλοντικές προβλέψεις του έργου
Σε 415 στρέμματα η νέα δομή προσφύγων στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηχανοκίνητες πορείες σε Χίο και Λέσβο κατά των νέων ΚΥΤ
Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στη Χίο και τη Λέσβο το Σαββατοκύριακο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία των νέων «κλειστών και ελεγχόμενων» ΚΥΤ.
Μηχανοκίνητες πορείες σε Χίο και Λέσβο κατά των νέων ΚΥΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
Την πρόθεσή του για την κατασκευή νέας δομής για πρόσφυγες στο ακρωτήρι "Ακρα Παχύ" αποκάλυψε ο Νότης Μηταράκης. Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι νησιώτες.
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο
Μνημόνιο συνεργασίας με την Κομισιόν υπέγραψε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σχετικά με τη δημιουργία νέας προσφυγικής δομής στη Λέσβο.
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας