• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.2°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  94%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  6 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  7 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 16.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.8°C / 20.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.4°C
  4 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσαρέσκεια και από το νέο οργανόγραμμα του υπ. Μετανάστευσης

 • A-
 • A+

Σε αναστολή βρίσκεται πρακτικά η λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τις αρχές του χρόνου, καθώς η μετακόμιση όλων των τμημάτων και των υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνης έγινε χωρίς μέριμνα για στοιχειώδεις υποδομές. Παρόλο που η μετακόμιση είχε εξαγγελθεί μήνες πριν, τα νέα γραφεία παραμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς τηλέφωνα και υπολογιστές, τα ράφια και οι συρταριέρες περιμένουν στις κούτες να συναρμολογηθούν, το ίδιο και το αρχειακό υλικό, και φυσικά ούτε λόγος για γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, τα οποία σπεύδουν να αγοράσουν από την τσέπη τους οι υπάλληλοι.

Στην εικόνα της προχειρότητας και του χάους προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα η έντονη δυσαρέσκεια, η αβεβαιότητα και το αίσθημα ματαίωσης των υπαλλήλων λόγω των αιφνιδιαστικών αποφάσεων για ευρείες μετακινήσεις σε άλλα τμήματα, χωρίς να ληφθούν υπόψη η πείρα τους, τα ενδιαφέροντά τους και η επιθυμία τους.

Εναν χρόνο μετά την επανίδρυση του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία αφήνει ξανά ένα διακριτό στίγμα προχειρότητας, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού στη διάρθρωση και τη στελέχωση του διοικητικού μηχανισμού, επικαλούμενη ξανά έκτακτες ανάγκες για να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της. Αν μη τι άλλο, ο κ. Μηταράκης διαπρέπει σταθερά στη δυσφήμηση του επιτελικού κράτους.

Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προετοιμαζόταν πολλούς μήνες, ωστόσο ανακοινώθηκε στους υπαλλήλους μόλις στις 23 Δεκεμβρίου μαζί με τις εορταστικές ευχές του υπουργού, ενώ η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για τη στελέχωση των θέσεων έγινε με τη βιασύνη και τα λάθη που χαρακτηρίζουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Στις 27 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ημέρα Κυριακή, το γραφείο υπουργού ζήτησε με επείγον μήνυμα από τους μόνιμους υπαλλήλους να δηλώσουν μέσα σε δύο ημέρες τη θέση στην οποία υπηρετούν και τη θέση όπου πιθανόν επιθυμούν να μετακινηθούν. Προκαλεί αίσθηση ότι η διαδικασία έγινε από το γραφείο υπουργού εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης και όχι από την ίδια τη Διεύθυνση ή από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου.

Στις 9 Ιανουαρίου τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς υπαλλήλους που κλήθηκαν να αφήσουν τη θέση εργασίας τους ή να μετακινηθούν σε άλλη θέση από αυτή που είχαν ζητήσει. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου: «[...] ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι ότι θα καλούνταν μετά από λίγες μέρες να καλύψουν στην ουσία τα κενά άλλων τμημάτων του υπουργείου, αφήνοντας παράλληλα υποστελεχωμένα τα τμήματα στα οποία εργάζονταν μέχρι χθες. Αλήθεια, με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις και με ποια κριτήρια δεν μετακινήθηκαν υπάλληλοι που το είχαν ζητήσει;»

Η συνέχεια υπήρξε χειρότερη. «Σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία του υπουργείου, σε επικοινωνία με το Σωματείο, ανέφερε πως έχουν γίνει λάθη και ότι θα γίνει ορθή επανάληψη, προτείνοντας στους εργαζόμενους να αιτηθούν διόρθωση της τοποθέτησής τους και δίνοντάς τους έτσι την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη θέση όπου εργάζονταν ή θα πάνε στο τμήμα που επιθυμούν. Τελικά, μετά από μία μέρα, και μέσα στο Σαββατοκύριακο έστειλε την ορθή επανάληψη χωρίς ουσιαστικά να προλάβουν οι συνάδελφοι καν να αντιδράσουν, ενώ ορισμένα μόνο από τα αιτήματα θεραπείας πληροφορούμαστε ότι έγιναν δεκτά», αναφέρει το Σωματείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μπάλα στην εξέδρα από Μηταράκη
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν απομάκρυνε έστω και προσωρινά από τα καθήκοντά του στενό συνεργάτη του, μετακλητό, που κατηγορείται από τις αρμόδιες αρχές για χρηματισμό.
Η μπάλα στην εξέδρα από Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
H ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί το ακροδεξιό σύνθημα «η χώρα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», αδιαφορώντας αν για χιλιάδες ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το να βρουν άσυλο σε ασφαλή χώρα.
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταναστευτική πολιτική με χαλασμένο κλιματισμό
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με επιστολή του τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο Κεράνη με τον μη επαρκή κλιματισμό που δυσχεραίνει τις συνθήκες εργασίας.
Μεταναστευτική πολιτική με χαλασμένο κλιματισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
Οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα απορρίπτεται ως απαράδεκτο αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε ένα μετέωρο καθεστώς παρατεταμένης αναμονής.
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
Με τη νέα ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία θεωρώντας μη παραδεκτό το αίτημα ασύλου στη χώρα μας.
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά
Αλλο ένα νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση για την «αυστηροποίηση της διαδικασίας απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών».
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας