• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  49%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσαρέσκεια και από το νέο οργανόγραμμα του υπ. Μετανάστευσης

 • A-
 • A+

Σε αναστολή βρίσκεται πρακτικά η λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τις αρχές του χρόνου, καθώς η μετακόμιση όλων των τμημάτων και των υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνης έγινε χωρίς μέριμνα για στοιχειώδεις υποδομές. Παρόλο που η μετακόμιση είχε εξαγγελθεί μήνες πριν, τα νέα γραφεία παραμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς τηλέφωνα και υπολογιστές, τα ράφια και οι συρταριέρες περιμένουν στις κούτες να συναρμολογηθούν, το ίδιο και το αρχειακό υλικό, και φυσικά ούτε λόγος για γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, τα οποία σπεύδουν να αγοράσουν από την τσέπη τους οι υπάλληλοι.

Στην εικόνα της προχειρότητας και του χάους προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα η έντονη δυσαρέσκεια, η αβεβαιότητα και το αίσθημα ματαίωσης των υπαλλήλων λόγω των αιφνιδιαστικών αποφάσεων για ευρείες μετακινήσεις σε άλλα τμήματα, χωρίς να ληφθούν υπόψη η πείρα τους, τα ενδιαφέροντά τους και η επιθυμία τους.

Εναν χρόνο μετά την επανίδρυση του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία αφήνει ξανά ένα διακριτό στίγμα προχειρότητας, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού στη διάρθρωση και τη στελέχωση του διοικητικού μηχανισμού, επικαλούμενη ξανά έκτακτες ανάγκες για να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της. Αν μη τι άλλο, ο κ. Μηταράκης διαπρέπει σταθερά στη δυσφήμηση του επιτελικού κράτους.

Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προετοιμαζόταν πολλούς μήνες, ωστόσο ανακοινώθηκε στους υπαλλήλους μόλις στις 23 Δεκεμβρίου μαζί με τις εορταστικές ευχές του υπουργού, ενώ η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για τη στελέχωση των θέσεων έγινε με τη βιασύνη και τα λάθη που χαρακτηρίζουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Στις 27 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ημέρα Κυριακή, το γραφείο υπουργού ζήτησε με επείγον μήνυμα από τους μόνιμους υπαλλήλους να δηλώσουν μέσα σε δύο ημέρες τη θέση στην οποία υπηρετούν και τη θέση όπου πιθανόν επιθυμούν να μετακινηθούν. Προκαλεί αίσθηση ότι η διαδικασία έγινε από το γραφείο υπουργού εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης και όχι από την ίδια τη Διεύθυνση ή από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου.

Στις 9 Ιανουαρίου τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς υπαλλήλους που κλήθηκαν να αφήσουν τη θέση εργασίας τους ή να μετακινηθούν σε άλλη θέση από αυτή που είχαν ζητήσει. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου: «[...] ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι ότι θα καλούνταν μετά από λίγες μέρες να καλύψουν στην ουσία τα κενά άλλων τμημάτων του υπουργείου, αφήνοντας παράλληλα υποστελεχωμένα τα τμήματα στα οποία εργάζονταν μέχρι χθες. Αλήθεια, με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις και με ποια κριτήρια δεν μετακινήθηκαν υπάλληλοι που το είχαν ζητήσει;»

Η συνέχεια υπήρξε χειρότερη. «Σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία του υπουργείου, σε επικοινωνία με το Σωματείο, ανέφερε πως έχουν γίνει λάθη και ότι θα γίνει ορθή επανάληψη, προτείνοντας στους εργαζόμενους να αιτηθούν διόρθωση της τοποθέτησής τους και δίνοντάς τους έτσι την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη θέση όπου εργάζονταν ή θα πάνε στο τμήμα που επιθυμούν. Τελικά, μετά από μία μέρα, και μέσα στο Σαββατοκύριακο έστειλε την ορθή επανάληψη χωρίς ουσιαστικά να προλάβουν οι συνάδελφοι καν να αντιδράσουν, ενώ ορισμένα μόνο από τα αιτήματα θεραπείας πληροφορούμαστε ότι έγιναν δεκτά», αναφέρει το Σωματείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνει για ένα έτος τη θητεία των μετακλητών υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου, η οποία έληγε στο τέλος του 2020.
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύσεις εργαζόμενων γυναικών στην Υπηρεσία Ασύλου
Το υπουργείο Μετανάστευσης επιμένει στις διακρίσεις σε βάρος δέκα από τις παλαιότερες υπαλλήλους, οι τρεις από τις οποίες τυγχάνουν στελέχη του Σωματείου.
Απολύσεις εργαζόμενων γυναικών στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Τους αναθέτουν τη βρώμικη δουλειά να οδηγούν τις βάρκες που επιστρέφουν τα θύματα στην τουρκική όχθη ή συχνά μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν για να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες διάλυσης στην Υπηρεσία Ασύλου
Το σκέπαστρο, που υποχώρησε από το χιόνι, παραμένει πεσμένο εμποδίζοντας την πρόσβαση στα γραφεία. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλη είσοδο και έξοδο, η οποία όμως δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα...
Εικόνες διάλυσης στην Υπηρεσία Ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
Να περνούν από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ κάθε φορά που εισέρχονται στη νέα δομή της Σάμου υποχρεώνει τώρα τους εργαζόμενους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανηγύρισαν τη λήξη της εμπλοκής του στρατού στο προσφυγικό
Εκδήλωση με αφορμή τη λήξη της εμπλοκής του στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού στο τέλος του 2021 διοργάνωσαν Νότης Μηταράκης και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πανηγύρισαν τη λήξη της εμπλοκής του στρατού στο προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας