• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία

 • A-
 • A+
Κοινόχρηστος χώρος από το 1967, με «βαρύ» όνομα χάρη στον αείμνηστο Δημήτρη Μπέη από το 1981, κινδυνεύει να μετατραπεί σε κτίριο ύψους 32 μ. -στους πυκνοδομημένους Αμπελοκήπους- αφού ο Δήμος Αθηναίων το 2001 αναγνώρισε δικαιώματα στον φερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς να πληρώσει για την απαλλοτρίωσή του ● Η σημερινή δημοτική αρχή προτίθεται να δεσμεύσει 1 εκατ. γι’ αυτόν τον λόγο, δεχόμενη τα πυρά της αντιπολίτευσης για το ύψος του ποσού και για τη μη άσκηση χρησικτησίας.

Σε δεκαώροφη πολυκατοικία που μπορεί να φτάνει σε ύψος τα 32 μέτρα απειλείται να μετατραπεί η πλατεία ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην πυκνοδομημένη αυτή περιοχή και βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς υπάρχει φερόμενος ως ιδιοκτήτης που τη διεκδικεί. Μάλιστα ο Δήμος Αθηναίων εμφανίζεται να έχει αναγνωρίσει δικαιώματα από το 2001, χωρίς όμως να έχει πληρώσει το ποσόν της απαλλοτρίωσης.

Ο χώρος με έκταση σχεδόν ενός στρέμματος (853 τ.μ.) στη διασταύρωση των οδών Λαμίας και Εσλιν έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος από το 1967 με βασιλικό διάταγμα που υπέγραψε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον Ιούλιο, όταν ακόμη συνεργαζόταν με τη χούντα των συνταγματαρχών. Οπως αναφέρουν περίοικοι, δεν είχε ποτέ οικοδομηθεί είτε περιφραχθεί. Το 1981 ο αείμνηστος δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης την εγκαινίασε ως πλατεία δίνοντάς της όνομα προς τιμήν της θρυλικής ΕΠΟΝ, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων που πολέμησε τον φασισμό και είχε ιδρυθεί μέσα στην Κατοχή σε ένα σπίτι ελάχιστα μέτρα από εκεί.

Η πρακτική της διαμόρφωσης χώρων με κοινόχρηστο χαρακτήρα (πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπήρχε φερόμενος ιδιοκτήτης και δεν είχε συντελεστεί απαλλοτρίωση, ήταν πολύ συνηθισμένη την εποχή εκείνη και με τον τρόπο αυτό διασώθηκαν πολλά οικόπεδα από την ανοικοδόμηση. Από τη στιγμή που διαμορφώθηκε ως πλατεία, φυτεύθηκαν δέντρα που σήμερα φτάνουν σε μεγάλο ύψος, ενώ τοποθετήθηκε και περίπτερο. Διαμορφώθηκε επίσης ένας στενός δρόμος 6 μέτρων και στην απέναντι πλευρά οικοδομήθηκε πριν από τριάντα χρόνια πολυκατοικία με είσοδο προς την πλατεία.

Το θέμα τού πώς θα αντιδράσει ο Δήμος Αθηναίων έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο δύο φορές, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Με βάση τα εισηγητικά έγγραφα, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης εκπροσωπείται από δικαστικό συμπαραστάτη, τοποθετημένο με δικαστική πράξη (προβλέπεται όταν ο ίδιος έχει σοβαρό πρόβλημα να εκπροσωπήσει τον εαυτό του). Ο συμπαραστάτης αποφασίστηκε από το δικαστήριο το 1989 και μάλιστα ύστερα από διαμάχη με άλλα μέλη της οικογένειας που διεκδικούσαν τον ρόλο αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι ο δήμος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο δικαστικός συμπαραστάτης, έχει αναγνωρίσει δικαίωμα στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, εκδίδοντας πράξη αναλογισμού αποζημίωσης από το 2001 (επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου). Η πράξη αυτή, κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, επικυρώθηκε το 2012 από τον τότε περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ενώ η κυριότητα επί του οικοπέδου είχε αναγνωριστεί από το 1996 με απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος σήμερα αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης εισηγήθηκε να επιβληθεί νέα ρυμοτομική απαλλοτρίωση στο ακίνητο και να εγγραφεί ποσό σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ (998.559,46) σε εξειδικευμένο κωδικό ώστε να είναι διαθέσιμο όποτε ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Η εισήγηση, όμως, που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δεν είχε τύχη φτάνοντας στο δημοτικό συμβούλιο. Την πρώτη φορά έλειπαν στοιχεία και ζητήθηκε αναβολή της συζήτησης.

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας

Φωτ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στη δεύτερη συζήτηση, όμως, στις 28 Δεκεμβρίου, ασκήθηκε έντονη κριτική από συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη δέσμευση ενός τόσο μεγάλου ποσού. Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε εξ αρχής ότι η παράταξη καταψηφίζει καθώς αφορά έναν χώρο με χρήση πλατείας εδώ και 70 χρόνια. Ρώτησε επιπρόσθετα τι θα σημαίνει αυτή η απόφαση για τους γύρω ιδιοκτήτες (συνήθως καλούνται να βάλουν και εκείνοι το χέρι στην τσέπη, ασχέτως εάν πάντοτε πίστευαν ότι αγοράζουν ακίνητο μπροστά σε μια πλατεία που ανήκει στο Δημόσιο), χωρίς να λάβει απάντηση.

Από την ίδια παράταξη η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Αλεβυζάκη (είχε καταψηφίσει και στην ΕΠΖ) ζήτησε να μάθει για ποιον λόγο δεν προέταξε τα δικαιώματά του ο δήμος στον κοινόχρηστο αυτό χώρο: «Εχετε συνείδηση της ευθύνης σας τόσα χρόνια όσοι διοικούσατε;», αναρωτήθηκε η κ. Αλεβυζάκη, δηλώνοντας αντίθετη στο να δεσμεύονται αυτά τα χρήματα όταν υπάρχουν τόσες άλλες ανάγκες.

Ο Ρήγας Αξελός ρώτησε γιατί δεν επεδίωξε ο δήμος χρησικτησία ή γιατί δεν μπαίνει ένα ενδεικτικό ποσό 1.000 ευρώ στον κωδικό αυτό αντί για 1 εκατομμύριο. Ο Κυριάκος Αγγελάκος ρώτησε εάν έχει ελέγξει ο δήμος τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας, ενώ την αντίθεσή τους δήλωσαν οι Πέτρος Κωνσταντίνου («Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας») και Ντίνα Ρέππα («Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα»).

Ο αντιδήμαρχος Β. Αξιώτης προσπάθησε να δώσει απαντήσεις λέγοντας ότι τα χρήματα μπαίνουν σε κωδικό αλλά δεν θα πληρωθούν, και αυτό απαιτείται στην περίπτωση που τα δικαστήρια αποφανθούν υπέρ του φερόμενου ως ιδιοκτήτη. Ζήτησε να μη δοθούν πολιτικές προεκτάσεις στη συζήτηση, αν και παραδέχθηκε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες.

Υποστήριξε πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί το συμφέρον του δήμου και να μην αναζητηθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη. Παρά τη συνηγορία του Βασίλη Αγγελόπουλου (δημοτικού συμβούλου της παράταξης Γερουλάνου) ότι «αυτός είναι ο σωστός τρόπος», ο αντιδήμαρχος Αξιώτης αποφάσισε να αναβάλει και πάλι τη λήψη απόφασης προκειμένου την επόμενη φορά να έρθει να εξηγήσει το θέμα η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο χωροταξικό νόμο 4759 του Κ. Χατζηδάκη, η επιβολή απαλλοτρίωσης από το Δημόσιο σε ιδιωτικό χώρο μπορεί να γίνει μόνο δύο φορές και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να πληρωθούν τα χρήματα, αλλιώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευθεί το ακίνητό του κανονικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαράτσι €700.000 για την πλατεία ΕΠΟΝ
Περίπου 700.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατεία ΕΠΟΝ των Αμπελοκήπων προκειμένου να μη μετατραπεί ο κοινόχρηστος χώρος σε δεκαώροφη πολυκατοικία.
Χαράτσι €700.000 για την πλατεία ΕΠΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Συνήγορος του Πολίτη για το πετσόκομμα των δέντρων
Μετά τις επί μήνες διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά «να δρομολογηθούν οι αναγκαίες...
Ο Συνήγορος του Πολίτη για το πετσόκομμα των δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
Η συνταγή είναι πλέον κλασική: αφήνουν τον δημόσιο χώρο να ρημάξει και μετά έρχονται να τον «σώσουν» με συμπράξεις και παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Στο εμβληματικό έργο του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου, όμως,...
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο ζώνες για τα ύψη κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις επιτρεπόμενα ύψη στις ζώνες κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη.
Δύο ζώνες για τα ύψη κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εξω το Μετρό από την πλατεία»
Δυναμική και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ήταν η απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στη χωροθέτηση του σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.
«Εξω το Μετρό από την πλατεία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα
Περίπου 200 κάτοικοι ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα και έμειναν στο σημείο επί ώρες, ενώ όταν κινήθηκαν προς το εργοτάξιο δέχτηκαν χημικά και σπρωξιές από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας