• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.5°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.2°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.6°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 16.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 12.5°C / 19.9°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 19.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων

 • A-
 • A+
Με πρωτοβουλία της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο παρουσιάζονται 40 ελληνικά και ξένα δημοσιεύματα που καταγράφουν την απαράδεκτη δράση των ελληνικών αρχών κατά προσφύγων και μεταναστών μέσα από μαρτυρίες και καταγγελίες.

Ενδεικτικό χρονολόγιο 40 ελληνικών και ξένων δημοσιευμάτων που καταγράφουν παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία τη χρονιά που πέρασε δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, μαζί με άλλες περίπου 35 τοποθετήσεις εκπροσώπων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών όπως και της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται βέβαια για τo σκοτεινό χρονολόγιο μιας χρονιάς που σηματοδοτεί την επιστροφή των ελληνικών αρχών στη βαρβαρότητα προκειμένου να υπηρετήσει η κυβέρνηση το αντιδραστικό, ακραία ξενοφοβικό δόγμα της εκμηδένισης της εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Τα 40 δημοσιεύματα αναφέρονται σε επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες ή τα τεκμήρια, συνέβησαν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση βρήκε αφορμή, ή μάλλον πρόσχημα, το άνοιγμα των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας για να εφαρμόσει το τελείως δυσανάλογο και εκτός διεθνούς δικαίου μέτρο της αναστολής της διαδικασίας ασύλου και να αναγάγει τις παράνομες επαναπροωθήσεις αρχικά σε επίσημο κυβερνητικό δόγμα και στη συνέχεια σε ανεπίσημο.

Την περίοδο των οκτώ μηνών, το χρονολόγιο παραθέτει πέντε δημοσιεύματα τον μήνα κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα την εβδομάδα. Πολλά αφορούν επαναπροωθήσεις με πολλές δεκάδες θύματα, κάποια αναφέρονται σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις και βέβαια ο κατάλογος δεν είναι πλήρης.

Από τον ελληνικό Τύπο, η πλειονότητα των δημοσιευμάτων προέρχονται από την «Εφ.Συν.», την εφημερίδα που πρώτη αποκάλυψε τη διαστροφική χρήση των πνευστών σχεδιών τύπου liferaft, τη χρήση δηλαδή διασωστικών μέσων που χρησιμοποιούνται αντιθέτως, για να θέσουν ανθρώπους σε κίνδυνο. Και φυσικά θέση στο χρονολόγιο έχουν τα δημοσιεύματα μερικών από τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τους New York Times ώς το Spiegel, όπως και ερευνητικών ομάδων που αποκάλυψαν όχι μόνο επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών, αλλά και την εμπλοκή της Frontex σε τουλάχιστον έξι επαναπροωθήσεις, με αποτέλεσμα να προξενηθεί θύελλα αντιδράσεων που έχει καταστήσει υπόλογο τον διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ανησυχία

Το χρονολόγιο αυτό συμπληρώνεται με χρονολόγιο επίσημων τοποθετήσεων ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Υπατη Αρμοστεία ώς την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αξιόπιστες, όπως τις ονομάζουν, μαρτυρίες και καταγγελίες και καλούν επιτακτικά την ελληνική κυβέρνηση να τις διερευνήσει και να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό λογοδοσίας και τιμωρίας.

Οι τοποθετήσεις αυτές συμπληρώνονται με τοποθετήσεις Ελλήνων αξιωματούχων, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ώς τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που δείχνουν το διαζύγιο που έχει πάρει η κυβέρνηση από τις αρχές της διεθνούς κοινότητας και από το κράτος δικαίου. Επιμένουν να αγνοούν την πληθώρα στοιχείων, να αρνούνται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και να κατηγορούν τον Τύπο ότι αναπαράγει την ψευδή προπαγάνδα της Τουρκίας. Την ίδια ώρα αρνούνται τη διεξαγωγή σοβαρής και ανεξάρτητης έρευνας, ενώ αρκούνται σε λεκτικούς αφορισμούς για δήθεν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Τους αναθέτουν τη βρώμικη δουλειά να οδηγούν τις βάρκες που επιστρέφουν τα θύματα στην τουρκική όχθη ή συχνά μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν για να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
Οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα απορρίπτεται ως απαράδεκτο αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε ένα μετέωρο καθεστώς παρατεταμένης αναμονής.
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
Με τη νέα ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία θεωρώντας μη παραδεκτό το αίτημα ασύλου στη χώρα μας.
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
Καταγγελίες από την Τουρκία για πρόσφατο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων ως απάντηση στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική ακτοφυλακή για ολιγωρία.
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας