Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 10.0°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.7°C / 11.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 6.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.6°C / 11.0°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.0°C
  6 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.0°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.6°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.1°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 11.1°C
  0 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  38%
H κυβερνητική ολιγωρία σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς έβαψε «κόκκινη» τη Δυτική Αττική
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H κυβερνητική ολιγωρία σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς έβαψε «κόκκινη» τη Δυτική Αττική

 • A-
 • A+
Το σκληρό lockdown δεν κρύβει την έλλειψη ελέγχων και τη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών εδώ και καιρό, καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων και το τοπικό Εργατικό Κέντρο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Θριάσιο πεδίο αποτελεί την καρδιά της βιομηχανίας στην Αττική και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές στη χώρα, με τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενους να απασχολούνται στις μονάδες της περιοχής.

Η έξαρση του κορονοϊού στην πολύπαθη Δυτική Αττική οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, ωστόσο, κατά τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου και συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η ελλιπής τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας με ευθύνη τόσο του κρατικού μηχανισμού, που επιδεικνύει αδυναμία ή απροθυμία πραγματοποίησης ελέγχων και έλλειψη σοβαρού συντονισμού, όσο και αρκετών επιχειρήσεων που συχνά τηρούν αποσπασματικά ή ακόμα και αγνοούν τα ενδεδειγμένα μέτρα. Την υγειονομική θωράκιση των εργασιακών χώρων και τη στήριξη των εργαζομένων ζήτησαν χθες με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Λίγγος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ), οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνουν να μένουν στα χαρτιά. Οταν εντοπίζεται ένα κρούσμα σε εργαζόμενο, πρέπει αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του να τίθενται σε καραντίνα τουλάχιστον 10 ημερών, όμως αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό τόσο λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το ποιοι πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους όσο και λόγω των καθυστερήσεων από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας.

«Η Πολιτική Προστασία δίνει βεβαίωση στον ενδιαφερόμενο εάν βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας μέχρι και μετά από 40 ημέρες! Εάν ένας εργαζόμενος έτσι δεν προσέλθει στην εργασία του, μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη μια πιθανή απόλυση», αναφέρει ο κ. Λίγγος, που νόσησε προσωπικά από κορονοϊό και ήρθε αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία που περιγράφεται παραπάνω.

Ο συνωστισμός και τα αραιά δρομολόγια (μάλιστα, πρόσφατα καταργήθηκαν ορισμένες γραμμές!) στα λεωφορεία αλλά και στον προαστιακό, που καθημερινά εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Οπως μας εξηγεί ο κ. Λίγγος, η έλλειψη ελέγχων από την πολιτεία κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα καθώς αρκετές επιχειρήσεις ζητούν από εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί για τηλεργασία ή βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής να προσέλθουν, κάτι το οποίο είναι ορατό και από την κίνηση στους οδικούς άξονες της περιοχής.

Οσον αφορά τη διεξαγωγή τεστ, αυτά γίνονται κυρίως σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν λείπουν περιστατικά σε μικρότερες μονάδες όπου οι εργαζόμενοι δεν τηρούν την καραντίνα ή μένουν εκτός πολύ λιγότερες ημέρες από τις προβλεπόμενες για να μη δημιουργήσουν προβλήματα στον εργοδότη (!) και υπό τον φόβο της απόλυσης.

Για έλλειψη τεστ Covid και γενικότερα επαρκών μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις περισσότερες μονάδες της περιοχής μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια (Νομών Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορινθίας).

Το γεγονός αυτό συνδυάζεται με την αποψίλωση από προσωπικό ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΕΠΕ και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής. Εκτός από μια κουλτούρα απόκρυψης κρουσμάτων από τμήμα των εργοδοτών και τον φόβο τον ίδιων των εργαζόμενων, ο κ. Ματαράγκας μας μίλησε ακόμη για εντατικοποίηση στις συνθήκες εργασίας όσων παραμένουν στις θέσεις τους και δεν έχουν νοσήσει.

«Στην προσπάθειά τους να αποσιωπήσουν την ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στρέφουν τα επιχειρήματα εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται εντός των βιομηχανικών μονάδων και των εργασιακών χώρων. Πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών τεστ με μια περιοδικότητα στις επιχειρήσεις με δική τους ευθύνη», καταλήγει.

• Με κοινή ανακοίνωσή τους 6 σωματεία της περιοχής καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ζητώντας μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου.

ΥΓΕΙΑ
«Στον πάγο» η βιομηχανική καρδιά της Αττικής
Eξακολουθεί να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με την πανδημία η κυβέρνηση, η οποία από τη μία επιβάλλει αυστηρότερο λοκντάουν σε περιοχές της...
«Στον πάγο» η βιομηχανική καρδιά της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομική «κράμπα» της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού
Αγωνία για την επόμενη μέρα σε γυμναστήρια και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας με κίνδυνο για χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οικονομική «κράμπα» της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Lockdown στην Αττική μέχρι τέλος του μήνα
Στις 12 το μεσημέρι η εξειδίκευση των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη στην Αττική, μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων και νοσηλειών.
Lockdown στην Αττική μέχρι τέλος του μήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομμένο το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Άλλη μια «τρικλοποδιά» στην εστίαση έβαλε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή του να ανακοινώνουν ότι καταργείται, ακόμα και στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης.
Κομμένο το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας