• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 33.0°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 30.8°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.1°C / 35.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.5°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  2 BF
  29%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 34.7°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 31.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  32%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H κυβερνητική ολιγωρία σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς έβαψε «κόκκινη» τη Δυτική Αττική

 • A-
 • A+
Το σκληρό lockdown δεν κρύβει την έλλειψη ελέγχων και τη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών εδώ και καιρό, καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων και το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Το Θριάσιο πεδίο αποτελεί την καρδιά της βιομηχανίας στην Αττική και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές στη χώρα, με τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενους να απασχολούνται στις μονάδες της περιοχής.

Η έξαρση του κορονοϊού στην πολύπαθη Δυτική Αττική οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, ωστόσο, κατά τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου και συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η ελλιπής τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας με ευθύνη τόσο του κρατικού μηχανισμού, που επιδεικνύει αδυναμία ή απροθυμία πραγματοποίησης ελέγχων και έλλειψη σοβαρού συντονισμού, όσο και αρκετών επιχειρήσεων που συχνά τηρούν αποσπασματικά ή ακόμα και αγνοούν τα ενδεδειγμένα μέτρα. Την υγειονομική θωράκιση των εργασιακών χώρων και τη στήριξη των εργαζομένων ζήτησαν χθες με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Λίγγος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ), οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνουν να μένουν στα χαρτιά. Οταν εντοπίζεται ένα κρούσμα σε εργαζόμενο, πρέπει αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του να τίθενται σε καραντίνα τουλάχιστον 10 ημερών, όμως αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό τόσο λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το ποιοι πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους όσο και λόγω των καθυστερήσεων από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας.

«Η Πολιτική Προστασία δίνει βεβαίωση στον ενδιαφερόμενο εάν βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας μέχρι και μετά από 40 ημέρες! Εάν ένας εργαζόμενος έτσι δεν προσέλθει στην εργασία του, μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη μια πιθανή απόλυση», αναφέρει ο κ. Λίγγος, που νόσησε προσωπικά από κορονοϊό και ήρθε αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία που περιγράφεται παραπάνω.

Ο συνωστισμός και τα αραιά δρομολόγια (μάλιστα, πρόσφατα καταργήθηκαν ορισμένες γραμμές!) στα λεωφορεία αλλά και στον προαστιακό, που καθημερινά εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Οπως μας εξηγεί ο κ. Λίγγος, η έλλειψη ελέγχων από την πολιτεία κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα καθώς αρκετές επιχειρήσεις ζητούν από εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί για τηλεργασία ή βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής να προσέλθουν, κάτι το οποίο είναι ορατό και από την κίνηση στους οδικούς άξονες της περιοχής.

Οσον αφορά τη διεξαγωγή τεστ, αυτά γίνονται κυρίως σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν λείπουν περιστατικά σε μικρότερες μονάδες όπου οι εργαζόμενοι δεν τηρούν την καραντίνα ή μένουν εκτός πολύ λιγότερες ημέρες από τις προβλεπόμενες για να μη δημιουργήσουν προβλήματα στον εργοδότη (!) και υπό τον φόβο της απόλυσης.

Για έλλειψη τεστ Covid και γενικότερα επαρκών μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις περισσότερες μονάδες της περιοχής μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια (Νομών Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορινθίας).

Το γεγονός αυτό συνδυάζεται με την αποψίλωση από προσωπικό ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΕΠΕ και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής. Εκτός από μια κουλτούρα απόκρυψης κρουσμάτων από τμήμα των εργοδοτών και τον φόβο τον ίδιων των εργαζόμενων, ο κ. Ματαράγκας μας μίλησε ακόμη για εντατικοποίηση στις συνθήκες εργασίας όσων παραμένουν στις θέσεις τους και δεν έχουν νοσήσει.

«Στην προσπάθειά τους να αποσιωπήσουν την ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στρέφουν τα επιχειρήματα εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται εντός των βιομηχανικών μονάδων και των εργασιακών χώρων. Πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών τεστ με μια περιοδικότητα στις επιχειρήσεις με δική τους ευθύνη», καταλήγει.

• Με κοινή ανακοίνωσή τους 6 σωματεία της περιοχής καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ζητώντας μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
«Στον πάγο» η βιομηχανική καρδιά της Αττικής
Eξακολουθεί να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με την πανδημία η κυβέρνηση, η οποία από τη μία επιβάλλει αυστηρότερο λοκντάουν σε περιοχές της...
«Στον πάγο» η βιομηχανική καρδιά της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομική «κράμπα» της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού
Αγωνία για την επόμενη μέρα σε γυμναστήρια και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας με κίνδυνο για χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οικονομική «κράμπα» της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στους δρόμους
Τη δική τους ενημέρωση στον ελληνικό λαό για την πορεία της πανδημίας έδωσαν χθες ομοσπονδίες και συνδικάτα που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Υγείας.
Βγήκαν στους δρόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όμως, η κυβέρνηση ξέρει
Η μελέτη-λαγός προτείνει για τη Δυτική Μακεδονία κατασκευή νέου νοσοκομείου 270 κλινών στην Κοζάνη και υποβάθμιση των πέντε υφιστάμενων σε Μονάδες Ημερήσιας νοσηλείας με είσοδο ιδιωτών.
Κι όμως, η κυβέρνηση ξέρει
ΥΓΕΙΑ
Σκληρή γραμμή για την αναχαίτιση της πανδημίας
«Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα» αναφέρει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, και προτείνει αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Σκληρή γραμμή για την αναχαίτιση της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
Μόνο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βλέπει μια «μικρή πίεση στα νοσοκομεία» και «διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ».
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας