• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  4 BF
  49%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.1°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.5°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.9°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.5°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΡΤ, η έρευνα για τη Wolt και η σιωπή για την «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θεμιτό είναι τα ΜΜΕ να ασχολούνται με ζητήματα που αναδεικνύουν άλλα ΜΜΕ. Οφείλουν όμως να το κάνουν τηρώντας κάποιους άτυπους ηθικούς κανόνες και, κυρίως, να μην παραπλανούν το κοινό τους. Ο λόγος για τη δημόσια τηλεόραση, η οποία στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», την Κυριακή 29/11/20, κάλεσε τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνο Αγραπιδά, και τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο να μιλήσουν για το φαινόμενο των διανομέων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών («riders» τους ονόμασε ο εργατολόγος).

Ωστόσο, οι παρουσιαστές παρέλειψαν επιμελώς να αναφερθούν στην πρωτοσέλιδη έρευνα της «Εφ.Συν.» για το εργασιακό καθεστώς των διανομέων της Wolt. Το θέμα, δηλαδή, που... κατά σύμπτωση αποφάσισαν να θίξουν στην εκπομπή τους, μερικές μόλις ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας στα περίπτερα (28/11). Εξίσου κραυγαλέα ήταν η μη αναφορά του ονόματος της εταιρείας Wolt, που είναι «πρωτοπόρος» στην ουμπεροποίηση του ντελίβερι στη χώρα μας. Φαινόμενο που κατά τ’ άλλα καυτηρίασαν (και ορθώς) οι παρουσιαστές της εκπομπής. Μόνο μία ατάκα για «γαλάζια και άσπρα κουτιά» ακούστηκε στη διάρκειας 13 λεπτών συζήτηση.

Πού έγκειται όμως η παραπλάνηση; Την ώρα που απαντούσε ο κ. Αγραπιδάς στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το πώς θα καταπολεμηθεί (;) η νέα (για τη χώρα μας) μορφή επισφάλειας των διανομέων, το «σουπεράκι» έγραφε: «Νέο πλαίσιο για χιλιάδες διανομείς που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες». Εννοούσαν την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία όσοι διανομείς (όπως αυτοί της Wolt) αμείβονται με τίτλο κτήσης «δεν θα θεωρούνται πλέον πάροχοι ανεξάρτητων υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να έχουν εξαρτημένη εργασία» με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

«Πώς θα το πετύχετε και θα το ελέγξετε αυτό;», η εύλογη ερώτηση των δημοσιογράφων. «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα κάνει ελέγχους με βάση την εγκύκλιο, έτσι ώστε να διακριβωθεί αν εφαρμόζεται αυτή η οδηγία που έχει εκδοθεί προς τις υπηρεσίες και προς τον ΕΦΚΑ», απάντησε ο κ. Αγραπιδάς.

Ακόμα μία σύμπτωση: ο ίδιος είχε ερωτηθεί και από την «Εφ.Συν.» σχετικά με την εν λόγω εγκύκλιο απαντώντας κάτι ανάλογο και υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιχείρησε να πείσει ότι πράγματι αυτή η εγκύκλιος συνιστά «νέο πλαίσιο» και ότι το ζήτημα λίγο - πολύ οδεύει προς επίλυση. Αυτό προέκυπτε αβίαστα ως συμπέρασμα όσων παρακολουθούσαν τη συζήτηση.

Ομως, αν οι παρουσιαστές έκαναν τον κόπο να επικαλεστούν το θέμα της «Εφ.Συν.» θα είχαν επιμείνει απέναντι στον κ. Αγραπιδά ως προς το σημείο αυτό. Διότι η εγκύκλιος αυτή ούτε πρόστιμα και κυρώσεις από το (υποβαθμισμένο από την παρούσα κυβέρνηση) ΣΕΠΕ συνεπάγεται, ούτε καμία πρακτική εφαρμογή έχει μέχρι στιγμής. Η εγκύκλιος δεν αποτελεί πηγή Δικαίου και δεν δεσμεύει κανένα δικαστήριο, όπως επισήμανε εργατολόγος στο πλαίσιο της έρευνάς μας.

Το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με νομοθετική παρέμβαση, τόνιζε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, διάσταση που αποσιωπήθηκε πλήρως στην ΕΡΤ. Για να είμαστε δίκαιοι, οι παρουσιαστές επέμειναν στην ανάγκη ελέγχων από το ΣΕΠΕ λαμβάνοντας την ίδια γενικόλογη απάντηση: ότι «υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένων ελέγχων» και ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πολύ ψηλά σαν προτεραιότητα αυτό το θέμα».

Βέβαια, μέχρι η «Εφ.Συν.» να ανοίξει ευρέως το ζήτημα, το υπουργείο Εργασίας δεν είχε προβάλει πουθενά την τόσο σημαντική, κατά τον κ. Αγραπιδά, παρέμβασή του (την εγκύκλιο της 4ης Νοεμβρίου) υπέρ των «χιλιάδων διανομέων». Και αυτό συμπτωματικό θα είναι. Τώρα, όμως, έσπευσε να τη διαφημίσει ως λύση!

Μένει, πάντως, να αποδειχτεί η φερεγγυότητα του υπουργείου Εργασίας και της ηγεσίας του. Αν κρίνουμε από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα των Βρούτση - Στρατινάκη (η γ.γ. του υπουργείου) στο ΣΕΠΕ (για «επιτελικό χάος» ως προς τη λειτουργία του Σώματος στην πανδημία έκανε πρόσφατα λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας), μάλλον η ακραία επισφάλεια για τους ντελιβεράδες-«συνεργάτες» θα παγιωθεί (και) στη χώρα μας.

*Δημοσιογράφος, συντάκτης της έρευνας για τη Wolt και τη «Σκοτεινή πλευρά του καπιταλισμού της πλατφόρμας α λα ελληνικά», που δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν. του Σαββατοκύριακου», 28-29/11/2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα: Παγιδευμένοι στον παράδεισο – Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού
Μια πολύμηνη διασυνοριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας φέρνει στο φως των ρόλο των εταιρειών μεσαζόντων αλλά και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες...
Έρευνα: Παγιδευμένοι στον παράδεισο – Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξάντληση αισθάνονται 5 στους 10 εργαζόμενους
Εξάντληση δηλώνουν ότι αισθάνονται σήμερα οι πέντε στους δέκα Έλληνες εργαζόμενους, ενώ οι τέσσερις στους δέκα βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Εξάντληση αισθάνονται 5 στους 10 εργαζόμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε με αιχμές η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής UNICEF
Η Σοφία Τζιτζίκου ανακοίνωσε ότι αρνείται να συμπράξει με τη διορισμένη από το δικαστήριο Διοικούσα Επιτροπή, ενώ τόνισε ότι ο τερματισμός λειτουργίας της επιτροπής, με την παρούσα μορφή, οδηγεί τους...
Παραιτήθηκε με αιχμές η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής UNICEF
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Πειθαρχικό ο πρόεδρος «αμαρτωλού» Ταμείου
Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ζητεί με πόρισμα την παραπομπή τού επί 15 χρόνια επικεφαλής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ άλλων για απουσία από την υπηρεσία επί 8...
Στο Πειθαρχικό ο πρόεδρος «αμαρτωλού» Ταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό-ντας τα ελλείμματα
Για «τρύπα» 1,156 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των εισιτηρίων και καρτών που διατέθηκαν από το μετρό το 2015 κάνει λόγω το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, για 16.189 ευρώ η έκθεση του εσωτερικού ελέγχου...
Μετρό-ντας τα ελλείμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι και ασθενείς στο έλεος της αδιαφάνειας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σοβαρά νομικά ζητήματα εγείρονται με τη λειτουργία των δύο δομών της ΑΜΚΕ «Μετάβασις» που ασχολείται με τη φροντίδα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας· η μία από τις δύο δομές χαίρει κρατικής...
Εργαζόμενοι και ασθενείς στο έλεος της αδιαφάνειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας