• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.9°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 5.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.3°C / 11.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  30%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια νέα ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
42 προσωπικότητες της πόλης με κείμενο που προσυπογράφουν αντιτίθενται στην ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου

Η νέα ΔΕΘ στα δυτικά είναι εφικτή! Αυτό υποστηρίζει με εμπεριστατωμένο κείμενο θέσεων και προτάσεων η Κίνηση Πολιτών στη Θεσσαλονίκη, που χαρακτηρίζει την προωθούμενη ανάπλαση στο υφιστάμενο οικόπεδο «ψευδεπίγραφο σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας πως μόνη λύση είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

Το κείμενο -που προσυπογράφουν 42 προσωπικότητες της πόλης, ανάμεσά τους νομικοί, γιατροί, μηχανικοί, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί, ώς και πρώην υπουργοί- υποστηρίζει ότι οι νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης επιτρέπουν πλέον τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου στη δυτική Θεσσαλονίκη, καταρρίπτοντας την επιχειρηματολογία περί αδυναμίας λόγω ύφεσης.

«Εάν οι υποστηρικτές του καταστροφικού Real Estate είχαν επιχείρημα την έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων πόρων μέχρι τις αρχές του 2020, σήμερα ισχύει το ακριβώς αντίθετο», λένε. «Η πανδημία μπορεί να είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, οδήγησε όμως την Ε.Ε. να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική υποστήριξης των οικονομιών των χωρών-μελών της. Η χώρα μας βρέθηκε με ανέλπιστα πολλούς διαθέσιμους πόρους, είτε ως δωρεάν επιχορηγήσεις, είτε ως δάνεια με χαμηλά επιτόκια με την εγγύηση της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι συνολικοί πόροι για την επόμενη πενταετία υπολογίζονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε 72 δισ. ευρώ».

Οπως επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών, αλλά έχει τονίσει και το ΑΠΘ το καλοκαίρι με ομόφωνο ψήφισμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, «με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, δεν δημιουργείται αλλά ακυρώνεται το μητροπολιτικό πάρκο».

Το σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση είναι το εξής: Ο επενδυτής, στο Real Estate της ΔΕΘ, μόλις κερδίσει τον διαγωνισμό, θα απευθυνθεί στις τράπεζες για να δανειστεί το αναγκαίο ποσό της επένδυσης. Ο δανεισμός θα είναι εύκολος, αφού η αποπληρωμή του θα έχει την κρατική εγγύηση, το δε κόστος του θα ενσωματωθεί στο χρηματοοικονομικό μοντέλο που θα πληρωθεί από το Δημόσιο. Ετσι, στον ιδιώτη επενδυτή, χωρίς αυτός να βάλει και να διακινδυνεύσει ούτε ένα ευρώ, θα παραχωρηθεί το καλύτερο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη κατασκευών, τις οποίες θα εκμεταλλευτεί τουλάχιστον για σαράντα χρόνια, με εγγυημένες από το Δημόσιο ετήσιες αποδόσεις.

Το κατασκευαστικό κόστος του όλου σχεδίου φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ. Με βάση τα οικονομικά της πολύχρονης λειτουργίας του θεσμού, είναι αρκετά ασφαλής πρόβλεψη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα υποχρεωθεί να καταβάλει στον επενδυτή πολύ πάνω από το 50% του ετήσιου συμφωνημένου ποσού. Η επιβάρυνση του Δημοσίου, που θα επιφέρει αυτή η επιλογή, είναι και ο λόγος που όσοι προωθούν το σχέδιο “ανάπλασης” της ΔΕΘ δεν παρουσιάζουν αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη του επιχειρηματικού σχήματος που θα αναλάβει την υλοποίηση. Φοβούνται ότι αν γίνει γνωστό πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώνει επί σαράντα χρόνια για ένα έργο καταστροφικό για την πόλη, ο κόσμος θα αντιδράσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απογοήτευση επαγγελματιών και προτάσεις για πακέτο περιορισμού της ζημίας
Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης εκφράζει η «γαλάζια» διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Απογοήτευση επαγγελματιών και προτάσεις για πακέτο περιορισμού της ζημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κήρυττε κατά του εμβολιασμού, πέθανε από Covid...
Διασωληνωμένος και δεύτερος παπάς, 50 ετών, από τον ίδιο ναό που επίσης είχε ταχθεί κατά των εμβολίων • Ενας τρίτος, που έχει εμβολιαστεί, είναι καλά στην υγεία του.
Κήρυττε κατά του εμβολιασμού, πέθανε από Covid...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι της Θεσσαλονίκης από θύματα Covid
Oι καθημερινοί δεκάδες θάνατοι από την πανδημία οδηγούν αφ’ ενός στον κορεσμό τους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων, αφετέρου σε απελπισία τους συγγενείς που δεν μπορούν να επουλώσουν τις πληγές τους.
Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι της Θεσσαλονίκης από θύματα Covid
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός πιστών στον Αγιο Δημήτριο αψηφώντας τον κορονοϊό και τις συστάσεις
Συνωστισμός πιστών, άνθρωποι δίχως μάσκες, ακόμη και ιερείς να παρεμβαίνουν στο έργο των αστυνομικών για να μπουν στον ναό του Αγίου Δημητρίου άτομα χωρίς τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα.
Συνωστισμός πιστών στον Αγιο Δημήτριο αψηφώντας τον κορονοϊό και τις συστάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμείλικτα τα στοιχεία, σκέψεις για «μίνι λοκντάουν»
Αύξηση σε νοσηλείες βαρέως πασχόντων ασθενών και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της συμπρωτεύουσας και εν γένει της Βόρειας Ελλάδας προβληματίζουν για την πορεία της πανδημίας.
Αμείλικτα τα στοιχεία, σκέψεις για «μίνι λοκντάουν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το εμβόλιο διχάζει και τους αστυνομικούς
Στα «κάγκελα» και οι αστυνομικοί με τους διαχωρισμούς του προσωπικού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εν όψει ΔΕΘ. Επείγον έγγραφο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Το εμβόλιο διχάζει και τους αστυνομικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας