• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.4°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 16.9°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.3°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  69%

Ολες οι συνυπογράφουσες οργανώσεις τού #Μιλήστε: συμμαχία Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών για την αποτελεσματική προστασία των whistleblowers

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Μιλήστε: συμμαχία για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

 • A-
 • A+
20 συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν κυβέρνηση και υπουργείο Δικαιοσύνης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Πόσες περιπτώσεις παράνομων πρακτικών θα είχαν αποτραπεί αν οι εργαζόμενοι/ες ενθαρρύνονταν να μιλήσουν; Οι έρευνες δείχνουν ότι 6 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες νιώθουν ότι είναι καθήκον τους να καταγγείλουν παραβάσεις, αλλά φοβούνται και αισθάνονται απροστάτευτοι (Global Corruption Barometer).

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, της MKO Vouliwatch και του Reporters United, τουλάχιστον 20 συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού, συμπεριληπτικού, προοδευτικού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Στις 11 Νοεμβρίου εστάλη επιστολή προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το αίτημα να «ανοίξουν» άμεσα τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία για να διαμορφωθεί από κοινού η πρώτη έκδοση του σχεδίου νόμου για την αποτελεσματική και σύγχρονη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε την Οδηγία 2019/1937 για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του Δικαίου της Ενωσης (whistleblowers). Η οδηγία παρέχει μια σειρά από ελάχιστα κοινά πρότυπα, επί τη βάσει των οποίων και η Ελλάδα καλείται να σχεδιάσει ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας ώς το τέλος Δεκεμβρίου του 2021.

Η Οδηγία της Ε.Ε. αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού ελληνικού νομικού πλαισίου αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της διαφθοράς. To θέμα βέβαια είναι να υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση καθώς, όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis στην Ελλάδα λοιδορήθηκαν και κυνηγήθηκαν ως «κουκουλοφόροι» από στελέχη της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ωστόσο βραβεύτηκαν από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η διαμόρφωση ισχυρού νομικού πλαισίου είναι υπόθεση όλων μας. Ηρθε η ώρα κράτος και κοινωνία των πολιτών να συζητήσουμε ανοιχτά και να συνδιαμορφώσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και όσων τελούν υπό την υποχρέωση εμπιστευτικότητας και οι οποίοι/ες μιλούν εναντίον της διαφθοράς, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος» αναφέρουν στην επιστολή τους οι συνυπογράφουσες οργανώσεις (Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, Vouliwatch, Reporters United, ActionAid, Διεθνής Αµνηστία, MIIR, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, Ιδρυµα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας, Οργανισµός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛ/ΛΑΚ, Generation 2.0, GIVMED, HIAS Greece, HIGGS, Homo Digitalis, HumanRights360, Impact Hub Athens, Inter Alia, Science For You, Solidarity Now, Women On Top).

Οπως εξηγούν οι οργανώσεις, η σιωπηρή ανοχή στην αδικία μπορεί να σπάσει αν κάθε ευσυνείδητος/-η εργαζόµενος/-η γνωρίζει µε σαφήνεια: τι είδους αδικήµατα µπορεί να αναφέρει, από ποια αντίποινα προστατεύεται, σε ποιους εμπιστευτικούς διαύλους μπορεί να υποβάλει αναφορά, πώς και ποιος διαχειρίζεται την αναφορά του. Οι δημόσιες αρχές, οι θεσμοί αλλά και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να προστατεύουν όσους/-ες καταγγέλλουν εγκαίρως παραβάσεις της νομοθεσίας, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της διοίκησης αλλά και του οικονομικοπολιτικού συστήματος, ενώ παράλληλα πρέπει να κατοχυρώνεται η δυνατότητα προσφυγής του καταγγέλλοντος στα ΜΜΕ, εφόσον δεν εμπιστεύεται άλλους διαύλους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το τραγικό αποτέλεσμα ενός ολέθριου νόμου
Το έγκλημα στην Καβάλα επαναφέρει για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τον νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, με την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών να στηλιτεύει τα ολέθρια αποτελέσματα του νόμου Τσιάρα.
Το τραγικό αποτέλεσμα ενός ολέθριου νόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές
Εμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων και στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών δίνει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εντεινόμενης συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έπιασε τους στόχους για τα τροχαία η Ε.Ε.
Μόλις κατά 4% μειώθηκαν οι θάνατοι στους ευρωπαϊκούς δρόμους από το 2013 έως το 2018 ● Πού βάζει τον πήχη για το 2030 η 3η Παγκόσμια Διυπουργική Συνδιάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, από την οποία απουσίαζε η...
Δεν έπιασε τους στόχους για τα τροχαία η Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καζινοδάνεια για το Λας Βέγκας του Ελληνικού;
Πριν από τρεις μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που αφορά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων καζίνων. Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων θεσμοθετήθηκε και η δυνατότητα δανειοδότησης των παικτών από τα καζίνα με ποσά άνω...
Καζινοδάνεια για το Λας Βέγκας του Ελληνικού;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι νέοι «κυνηγοί» της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής
Την ίδρυση ελεγκτικού μηχανισμού για οικονομικά εγκλήματα υπό τον οικονομικό εισαγ­γελέα εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος ● Το νέο σώμα των 100 και πλέον εξειδικευμένων ελεγκτών θα...
Οι νέοι «κυνηγοί» της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο Σωφρονιστικού Κώδικα
Το σχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «λαμβάνει υπόψη τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών, διευρύνει τους θεσμούς και τις...
Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο Σωφρονιστικού Κώδικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας