Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και υφυπουργός και μελετητής σε ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Οικονόμου

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και μελετητής του έργου, κ. Δημήτρης Οικονόμου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και υφυπουργός και μελετητής σε ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Οικονόμου

  • A-
  • A+
Δήμαρχοι του Πόρου και των Εχινάδων Ξηρομέρου, προσπαθώντας να φτάσουν στον αρμόδιο άνθρωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας», ανακάλυψαν ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου!

Συμβαίνουν αυτά όταν κυβερνούν οι άνθρωποι της... αγοράς. Πας να διαμαρτυρηθείς για μια επένδυση που θεωρείς ότι υποβαθμίζει τον τόπο που ζεις και ανακαλύπτεις ότι ο υφυπουργός με τον οποίο μιλάς έχει υπογράψει ως μελετητής την πρόταση για την υλοποίησή της!

Το διαπίστωσαν δύο δήμαρχοι, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επειδή στις περιοχές τους, τον Πόρο και τις Εχινάδες Ξηρομέρου, δημιουργούνται δύο μεγάλες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας». Μέχρι που ανακάλυψαν ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου ήταν από τους μελετητές που είχαν υπογράψει την πρόταση για τη δημιουργία εκεί ΠΟΑΥ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

Ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του «απαράδεκτο και προσβλητικό» τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οπως αναφέρει, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου ζητούσε κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, εκείνος τον παρέπεμψε στον υφυπουργό Οικονόμου, αλλά στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε στις 13/11 «δεν εμφανίστηκε ο υφυπουργός, αλλά τρεις συνεργάτιδές του, οι οποίες βέβαια δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν τη θέση του Δήμου Πόρου για ματαίωση των σχετικών σχεδίων».

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση είχε επιφυλάξει μια μέρα νωρίτερα η ηγεσία του ΥΠΕΝ και στον δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα της ΠΟΑΥ της περιοχής του. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ξηρομέρου, ο υφυπουργός αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος» αφού… τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της ΠΟΑΥ Ξηρομέρου-Εχινάδων! Το ίδιο συμβαίνει όμως και στη μελέτη για την ΠΟΑΥ του Πόρου, όπου αναφέρεται μεταξύ των υπευθύνων ο Δ. Οικονόμου, δρ πολεοδόμος και χωροτάκτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» από το γραφείο του υφυπουργού Οικονόμου, ο ίδιος έχει όντως συνυπογράψει τις δύο μελέτες για τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια. Η μελέτη για την ΠΟΑΥ Πόρου υπεβλήθη στο υπουργείο τον Οκτώβριο του 2016 και εκείνη για τις νήσους Εχινάδες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας τον Οκτώβριο του 2015, προσθέτουν. Οι μελέτες τώρα μελετώνται από τις υπηρεσίες που δεν υπάγονται στον υφυπουργό και, όπως αναφέρουν, δεν πρόκειται εφόσον εγκριθούν να τις υπογράψει ο κ. Οικονόμου αλλά ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης. Με τέτοια επιχειρήματα θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα δεοντολογίας, λες και το υπουργείο λειτουργεί με στεγανά και οι υπάλληλοι μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι ο προϊστάμενος υφυπουργός έχει εγκρίνει μια μελέτη την οποία θα έπρεπε εκείνοι, ενδεχομένως, να απορρίψουν.

Η υπό έγκριση ΠΟΑΥ στις Εχινάδες έχει συνολική έκταση 16.000 στρέμματα και χωρίζεται σε 10 θαλάσσιες ζώνες, ενώ μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών. Στον Πόρο, η ΠΟΑΥ θα αποτελείται από δύο ζώνες παραγωγής και μία ζώνη υδρανάπαυσης. Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι προτεινόμενες ζώνες παραγωγής ανέρχεται σε 2.689,83 στρέμματα, ενώ οι μισθωμένες εκτάσεις στο σύνολο της ΠΟΑΥ καταλαμβάνουν έκταση 275 στρεμμάτων.

Προτείνεται δηλαδή αύξηση της συνολικής έκτασης των μισθωμένων εκτάσεων κατά 189,47% (180 στρέμματα), εκ των οποίων το 105,26% (100 στρέμματα) αφορά την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και το 84,21% (80 στρέμματα) νέες εκτάσεις. Οι δήμοι και κάτοικοι των περιοχών διαμαρτύρονται θεωρώντας ότι τέτοιες δραστηριότητες οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα πλήξει τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αλλάζει με το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό
Οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή για τα αυθαίρετα, τη δόμηση εκτός σχεδίου, τα πολεοδομικά σχέδια και άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τι αλλάζει με το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται με πρόστιμο κάθε αγγελία για ενοικίαση ή πώληση κτιρίου που δεν θα αναφέρει την ενεργειακή του κατηγορία.
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμόρροπο... σόου στη Ριζούπολη
Το γήπεδο της Ριζούπολης επισκέφθηκαν χθες Κώστας Μπακογιάννης και Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Ετοιμόρροπο... σόου στη Ριζούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη για τα ετοιμόρροπα
Τηλεδιάσκεψη για το χρονίζον πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Σύσκεψη για τα ετοιμόρροπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τράπεζες θέλουν εξαίρεση από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων
Ολο και περισσότερες οι φήμες ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουν εξαιρέσεις από τα μέτρα που χτυπούν τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
Οι τράπεζες θέλουν εξαίρεση από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας