• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.8°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%

Θεσσαλονίκη, Καμάρα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συσσίτια για άπορους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
Στα όρια της ανέχειας εκατοντάδες άνθρωποι των τεχνών: η πανδημία επιδείνωσε την ήδη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση παραμένει εκκωφαντικά απούσα και η μόνη απάντηση είναι η αλληλοϋποστήριξη ● Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας βρίσκει ανταπόκριση, η συνεργασία με το M-eating Hub εξασφαλίζει ποιοτικά προϊόντα, οι προσφορές αυξάνονται καθημερινά όπως, δυστυχώς, και η ζήτηση για ένα αξιοπρεπές γεύμα...

«Φτάσαμε στ’ ανείπωτα». Δεν είναι πια στίχος, είναι κυριολεξία, καθώς ό,τι άρχισε στις 19 Οκτωβρίου συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα: συσσίτια για καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Με διανομή σε 70 νοικοκυριά από τις πρώτες μέρες και, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τις εγγραφές και το ενδιαφέρον συλλόγων, μέχρι τέλος του ερχόμενου μήνα αναμένεται να φτάσουμε στον ασύλληπτο αριθμό διανομής επισιτιστικής βοήθειας σε 500 οικογένειες.

Είναι τόσο εξωφρενικό το γεγονός όσο και ντροπιαστικό για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την κυβέρνηση της χώρας να γνωρίζεις ότι μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί και τόσες άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών δεν έχουν τη δυνατότητα σήμερα να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για επιβίωση. Οι άνθρωποι που με τις μουσικές τους μας συνόδευσαν στις χαρές μας, αυτοί που απάλυναν καημούς, έβαλαν χρώμα στη ζωή μας και ανέδειξαν πάνω σε ένα σανίδι τα πάθια μας, αυτοί οι άνθρωποι πεινάνε!

Οι πρώτες διανομές

Ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε την προσπάθεια να βοηθήσει τα μέλη του, προστέθηκαν το «Σπίτι του Καλλιτέχνη», ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) και έπονται ηθοποιοί και άλλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αλληλεγγύη και διακριτικότητα από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας

Αλληλεγγύη και διακριτικότητα από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας

Τα γραφεία του συλλόγου μουσικών ως αποθήκη

Αλληλεγγύη και διακριτικότητα από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας

Σημειώσεις στη λίστα δικαιούχων από τον Θ. Χριστόπουλο

Αλληλεγγύη και διακριτικότητα από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας

Η γνωστή τραγουδίστρια Μαρία Φωτιά στην αποθήκη

Αλληλεγγύη και διακριτικότητα από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας

Τα προϊόντα που περιέχει η βοήθεια

«Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα, ξεκινήσαμε με 49 διανομές και φτάσαμε στις 75, ενώ είμαστε στην αρχή» λέει στην «Εφ.Συν.» ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανάγκη και το θέμα παίρνει διαστάσεις που ούτε εμείς είχαμε φανταστεί».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα των προϊόντων που έχουν εξασφαλίσει και πακετάρει τα παιδιά του M-eating Hub με τους οποίους είμαστε απολύτως σύμφωνοι και σε ζητήματα αρχών».

Δημήτρης Ζερβουδάκης

«Η κατάσταση περιγράφεται με μια λέξη: απελπισία», λέει από την πλευρά του ο γ.γ. στο «Σπίτι του Καλλιτέχνη», Νίκος Ντουνούσης, τονίζοντας ότι «η πανδημία χειροτέρευσε την ήδη πολύ κακή κατάσταση που βίωναν οι παλιοί μουσικοί, προστέθηκαν οι άνεργοι και όσοι ζουν με συντάξεις, αν μπορείς πεις σύνταξη προνοιακά επιδόματα 200 ευρώ. Ξεκινήσαμε τη διανομή με τον Σύλλογο Μουσικών, αλλά ήδη υπάρχει και ο ΣΚΕΤΒΕ και άρχισε η επαφή και με άλλους κλάδους. Απευθύνουμε έκκληση σε σούπερ μάρκετ, εταιρείες κέτερινγκ, παραγωγής τροφίμων για παροχή βοήθειας σε μόνιμη βάση».

Νίκος Ντουνούσης

Ντουνούσης και Ζερβουδάκης παρατηρούν με ένα στόμα ότι η τελευταία οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού βάζει τέτοιους όρους που χάνουν το δικαίωμα να πάρουν έστω ένα πεντακοσάρικο οι περισσότεροι μουσικοί που έγραψαν ένα ένσημο τους τελευταίους δύο μήνες - με τα λόγια του κ. Ζερβουδάκη, «αγγίζουν τη χυδαιότητα τα προαπαιτούμενα».

Στο ΦΙΞ in art

Και πού βρήκαν βοήθεια; Τι είναι το M-eating Hub; Τι άλλο από κοινωνική αλληλεγγύη ή, όπως αυτοπαρουσιάζονται οι ίδιοι, «ένα σημείο συνάντησης γύρω από το φαγητό, στον αύλειο χώρο του ΦΙΞ in art, με εκπαιδευτικό και κοινωνικό σκέλος.

Εβίτα Σταύρου

Η κουζίνα και ο χώρος έχουν διαμορφωθεί και ήδη υλοποιούνται πιλοτικές εκδηλώσεις για το σταδιακό community building, πριν από την επίσημη έναρξη του εκπαιδευτικού σκέλους και των εκδηλώσεων από Νοέμβριο. Το φαγητό θα μαγειρεύεται από άτομα ευάλωτων ομάδων, τα οποία θα εκπαιδεύονται από την CSF (Cuisine Sans Frontieres) και θα αποκτούν εργασιακή εμπειρία μέσα από τις δράσεις του οργανισμού ΦΙΞ in art, για να μπορούν να εργαστούν σε επαγγελματική κουζίνα.

»Στόχος είναι να δημιουργηθούν πέντε νέες θέσεις εργασίας. Εχουμε ήδη προχωρήσει σε πρόσληψη ενός μάγειρα πλήρους απασχόλησης και ενός βοηθού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της “Κουζίνας Χωρίς Σύνορα” από την Ελβετία».

«Τα τρόφιμα προέρχονται από την πρόσβαση στα ανακτημένα τρόφιμα από την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, από τη συνεργασία μας με το “Social Plate” και το “Μπορούμε”, οπότε καταφέραμε και συμπεριλάβαμε ψωμί, κατεψυγμένα σουτζουκάκια, κάποια λαχανικά και σοκολάτες στο καλάθι» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της κοινότητας, Εβίτα Σταύρου.

Διερωτώμενη «τι θα ήταν η κοινωνία μας χωρίς δημιουργούς» παρατηρεί πως «για τον μήνα Οκτώβριο θα υποστηρίξουμε τελικά 150 ωφελούμενους και διαφαίνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στους 500»!

Κι όλοι μαζί με ένα στόμα στέκονται στη διακριτικότητα με την οποία γίνονται οι διανομές προκειμένου να μη θιγεί η αξιοπρέπεια κανενός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Βέροιας: Δεχόμαστε καλλιτέχνες μόνο από τον τόπο μας...
Καλλιτέχνες και τεχνικοί διαμαρτύρονται για την αναβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στη Βέροια με το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου να έχει ως αιτιολογία τη διαφορετική καταγωγή τους.
Δήμος Βέροιας: Δεχόμαστε καλλιτέχνες μόνο από τον τόπο μας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνθήκες εξόντωσης, όχι διαβίωσης
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης στο προσφυγικό καμπ των Διαβατών με μία επιπλέον προσφυγική δομή να λειτουργεί χωρίς πρόσβαση σε νερό και ρεύμα.
Συνθήκες εξόντωσης, όχι διαβίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις φτερούγες της Αλκυόνης
​«Αόρατοι» αλλά υπαρκτοί, περίπου χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες, μεμονωμένα άτομα και οικογένειες διαβιούν τα βράδια ως άστεγοι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε εγκαταλειμμένα κτίρια και πάρκα, ενώ...
Στις φτερούγες της Αλκυόνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
Με την επιστροφή του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε με ένταση η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ.
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας στα νοσοκομεία τους.
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Σερρών με πολύ... Δράμα
Εκτός από τον πολυαναμενόμενο αναισθησιολόγο που έφτασε επιτέλους να αναλάβει εργασία αλλά τελικά παρέλαβε την αναστολή εργασίας αφού ήταν ανεμβολίαστος, πρέπει να δέχεται περιστατικά από Δράμα και Θεσσαλονίκη.
Νοσοκομείο Σερρών με πολύ... Δράμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας