Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνέντευξη... «με το μάτι» από τη Ν.Δ.!

Φωτογραφίες τραβηγμένες στον Εβρο μεταξύ 8 και 12 Μαρτίου. Αυτούς δεν τους είδε ο κ. Χρυσοχοΐδης...

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέντευξη... «με το μάτι» από τη Ν.Δ.!

  • A-
  • A+
Πρόσφυγας είναι όποιος με πρόσφυγα μοιάζει ή, έστω, όποιος είναι από τη Συρία! Αυτά ισχυρίστηκαν χωρίς αιδώ βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης στη συζήτηση για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο, δείχνοντας απόλυτη ασέβεια προς το Διεθνές Δίκαιο, το άσυλο και την ίδια την προσφυγική ιδιότητα.

Αγνοια του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες, περιφρόνηση της διαδικασίας ασύλου και στρουθοκαμηλισμό ως προς τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις έδειξαν άλλη μία φορά στη Βουλή βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ., μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που συζήτησε την επέκταση και ενίσχυση του αντιπροσφυγικού φράχτη στον Εβρο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, πρόεδρο της επιτροπής, πρόσφυγες είναι μόνο αυτοί που προέρχονται από τη Συρία. «Λέω μετανάστες και όχι πρόσφυγες, γιατί αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών ότι παρά την τουρκική προπαγάνδα η συντριπτική πλειονότητα όσων επιχείρησαν την εισβολή ήταν από οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Συρία», σημείωσε αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαρτίου στον Εβρο.

Σύμφωνα πάλι με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας Ασύλου, πρόσφυγες είναι μόνο όσοι έχουν ύφος και εικόνα πρόσφυγα και επιπλέον έχουν οικογένεια και είναι πάνω από μια ηλικία, την οποία δεν προσδιόρισε. Υποστήριξε όμως πως τους καταλαβαίνει ο ίδιος με το μάτι!

«Ξαφνικά, είδα και εγώ προσωπικά, με τα μάτια μου, χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τη λογική του πρόσφυγα, με το ύφος, την εικόνα και την..., εν πάση περιπτώσει, αυτό που λέμε πρόσφυγας. Χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν οικογένειες, ήταν μόνοι τους. Μικρές ηλικίες, οι οποίοι ήρθαν εκεί με τη βοήθεια και την παρότρυνση των τουρκικών αρχών να ρίξουν τον φράχτη», ισχυρίστηκε.

Και υποστήριξε ψευδώς: «Εάν υπάρχουν ωστόσο πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν, έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, υπάρχουν οι επίσημοι σταθμοί οι συνοριακοί που θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει άσυλο». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, καθώς στην πράξη κανένας συνοριακός σταθμός δεν δέχεται αιτήματα ασύλου, εξ ου και οι πρόσφυγες επιλέγουν άλλους, επικίνδυνους δρόμους.

Απαντώντας στον τομεάρχη Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ψυχογιό, που ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία και εξηγήσεις για καταγγελίες του διεθνούς Τύπου, της Υπατης Αρμοστείας και της γερμανικής κυβέρνησης για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε άλλη μία φορά να βάλει το κεφάλι βαθιά μέσα στην άμμο και να καταφύγει σε επικίνδυνους υπαινιγμούς.

Tο πήρε... προσωπικά

«Εγώ δεν τα δέχομαι αυτά τα πράγματα. Επειδή πρέπει να είμαστε διαφανείς και καθαροί, αν υπάρχουν στοιχεία πραγματικά, κάποιος μπορεί να τα φέρει στο τραπέζι, διότι δυστυχώς, θέλω να σας πω, πάρα πολλοί στην Ευρώπη, δεν ξέρω για ποιο λόγο, μεταφέρουν fake news από την πλευρά της Τουρκίας ή οποιωνδήποτε άλλων προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και έτσι πολλές φορές δυσφημείται η χώρα», σημείωσε, προσβάλλοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης και επιδεικνύοντας άγνοια του τρόπου που λειτουργεί. Οταν βέβαια τέθηκαν υπόψη του συγκεκριμένα στοιχεία και ερωτήματα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξέχασε τη διαφάνεια και εξανέστη που χαρακτήρισαν ακροδεξιά την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Ψυχογιός επισήμανε τη βασική αρχή ότι «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να αποστεί από την πλήρη εφαρμογή και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών μας», ιδίως όταν αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας το Διεθνές Δίκαιο.

Δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τις επαναπροωθήσεις διαπίστωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη. Σημείωσε ότι υπήρξε ελεγχόμενη κρίση και εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία, αλλά ότι δεν νοείται ο όρος «εισβολή» για άμαχους και αδύναμους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη...»
Με τον νεοπαγή χαιρετισμό χτύπημα με μπουνιά που «επέβαλε» ο κορονοϊός υποδέχτηκε τις δυνάμεις της Frontex που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στα σύνορα του Εβρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης...
«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Το σκοτεινό χρονολόγιο του 2020 με τις παράνομες επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Λιμενικό πιάστηκε στα πράσα
Αλλο ένα πειστήριο για την παράνομη δραστηριότητα των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο κυκλοφόρησε από το τουρκικό λιμενικό, που κατέγραψε σε βίντεο από αέρος άλλη μία επαναπροώθηση προσφύγων με τη γνωστή φουσκωτή...
Το Λιμενικό πιάστηκε στα πράσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
Καταγγελίες από την Τουρκία για πρόσφατο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων ως απάντηση στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική ακτοφυλακή για ολιγωρία.
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαστούκι στην Ελλάδα που... ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη
Απίστευτο διεθνή διασυρμό για την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο προσφυγικό αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Χαστούκι στην Ελλάδα που... ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαιτούν εξηγήσεις από τη Frontex
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών δεν πείστηκαν και ζητούν επιτακτικά να διερευνηθούν σχολαστικά οι καταγγελίες για συμμετοχή της υπηρεσίας σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο...
Απαιτούν εξηγήσεις από τη Frontex

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας