• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%

Η δικηγόρος των γιατρών, Σοφία Κατσούλα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δούλευαν απλήρωτοι σε περιβάλλον με κοριούς

 • A-
 • A+
Τέσσερις γιατροί στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού παραιτήθηκαν, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών ● Οι απεντομώσεις και μυοκτονίες κόστους 739.388 ευρώ δεν έλυσαν το πρόβλημα των κοριών στο κατάστημα! ● «Υπομονή, φτιάχνουμε νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο», η απάντηση του υπουργείου.

Tέσσερις γιατροί που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων με συμβάσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν όντας απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς καμία μέριμνα για τις συνθήκες εργασίας τους, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και κοριούς!

Πριν από τις παραιτήσεις τους έστειλαν εξώδικο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπάγονται, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και Πειραιά και επιστολή-καταγγελία στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί κάλυπταν τις εφημερίες του νοσοκομείου και ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα, καθώς στην πρωινή βάρδια εργάζονται μόνιμοι γιατροί που ανήκουν στο ΕΣΥ. Η αμοιβή τους είχε οριστεί στα 350 ευρώ καθαρά (440,20 μεικτά), αλλά επί μήνες έμεναν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα μόλις πριν από ένα μήνα να εξοφληθούν τις εφημερίες του 2019 και να μην έχουν πληρωθεί τίποτα από το 2020! Και αυτό, παρόλο που, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δεσμευθεί όχι μόνο ότι θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά ότι οι υπηρεσίες των 350 θα πληρώνονταν 750 ευρώ.

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι εργάζονται υποαμειβόμενοι, οι γιατροί είχαν να αντιμετωπίσουν και τους κοριούς στη φυλακή, καθώς, όπως λένε, τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξε έξαρση επώασης κοριών στα κελιά των κρατουμένων, με άμεσο αποτέλεσμα οι κοριοί να μεταφερθούν και στο δωμάτιο των γιατρών. Οπως φαίνεται, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα η απεντόμωση που έγινε εν μέσω καραντίνας σε όλες τις φυλακές με απευθείας αναθέσεις 739.388 ευρώ σε τρεις εταιρείες (βλ. «Εφ.Συν.», «Επιδημία απευθείας αναθέσεων σε... πρωτάρηδες», 27.04.2020 και «Ασχετοι “ημέτεροι” αναλαμβάνουν δουλειές με απευθείας ανάθεση και τις μοιράζουν σε υπεργολάβους», 16.7.2020).

Με υψηλό πυρετό

Και ενώ οι κρατούμενοι είναι αναγκασμένοι να υφίστανται τα δήγματα των κοριών, οι γιατροί περνούσαν όλη την εφημερία όρθιοι, θέλοντας να προστατευτούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις των τσιμπημάτων τους (πρήξιμο, φαγούρα, οιδήματα, πυρετός, ταχυκαρδία, επιμολυσματικές βλάβες, αναιμία, ακόμα και αλλεργικό σοκ) αλλά και να μη μεταφέρουν κοριούς στο σπίτι.

Στις 22 Μαΐου, ένας από τους καταγγέλλοντες γιατρούς ασθένησε βαριά εξαιτίας δήγματος από κοριό και παρουσίασε υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα να ακυρώσει προγραμματισμένο σοβαρό χειρουργείο ασθενούς του σε έτερο ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και εργάζεται, και να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του στη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού. Ακολούθησαν στις 8 Ιουλίου άλλες τρεις παραιτήσεις γιατρών που και δαγκώθηκαν από τους κοριούς και μετέφεραν το πρόβλημα στα σπίτια τους, αναγκαζόμενοι στη συνέχεια να κάνουν απεντομώσεις με δικά τους έξοδα.

Η δικηγόρος τους, Σοφία Κατσούλα, απευθύνθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και, όπως λέει στην «Εφ.Συν.», η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς ήταν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα οι πληρωμές του έτους 2020 όσον αφορά τους μισθούς έως σήμερα, ούτε θα αναπροσαρμοσθούν οι μισθοί στο ποσό των 750 ευρώ, όπως είχε εξαγγελθεί, καθώς την αύξηση δεν την ενέκρινε το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, και πως κάποια στιγμή πρόκειται να επανέλθει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη σχετική του απαίτηση!

«Εχουμε εξετάσει όλες τις δυνατές νομικές ενέργειες κατόπιν της διαρκούς αδράνειας του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε κατά του Ελληνικού Δημοσίου, συναισθανόμενοι πάντοτε τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας στην παρούσα συγκυρία. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους φορείς ότι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που εκθέτουμε δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από τις εξαγγελίες του υπουργείου για τη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο, η οποία δυστυχώς ήταν η μόνη απάντηση που λάβαμε επισήμως», σημειώνει η Σοφία Κατσούλα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένουν στη φυλακή οι Μίχος, Ηλιόπουλος και Μπαρμπαρούσης
«Οχι» από το Πενταμελές Εφετείο • Ο μόνος χρυσαυγίτης που τα κατάφερε είναι ο Μ. Αρβανίτης που κρατούνταν για παραβίαση των περιοριστικών όρων.
Παραμένουν στη φυλακή οι Μίχος, Ηλιόπουλος και Μπαρμπαρούσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν εμβόλια και στους κρατούμενους
Με σημαντική καθυστέρηση και ύστερα από επίμονη προσπάθεια της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων άρχισε χθες ο μαζικός εμβολιασμός στις φυλακές ● «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», το σχόλιο του προέδρου της ΟΣΥΕ.
Ξεκίνησαν εμβόλια και στους κρατούμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές στο έλεος της πανδημίας
11.200 κρατούμενοι και 2.300 σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους χωρίς τεστ και εμβόλια, ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί στα επισκεπτήρια και στις μεταγωγές.
Φυλακές στο έλεος της πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωφρονιστικοί Κορυδαλλού: Ή προσλήψεις ή στάσεις εργασίας
Το Σωματείο Υπαλλήλων χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση ώστε οι επόμενες προσλήψεις να γίνουν εκτός ΑΣΕΠ καθώς ήδη εκκρεμούν προσλήψεις από προκήρυξη του 2018.
Σωφρονιστικοί Κορυδαλλού: Ή προσλήψεις ή στάσεις εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων για το νέο αποκρουστικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς για το νέο νομοσχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής που περισσότερο έχει ως σκοπό την καταστολή.
Θύελλα αντιδράσεων για το νέο αποκρουστικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας