Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασχετοι «ημέτεροι» αναλαμβάνουν δουλειές με απευθείας ανάθεση και τις μοιράζουν σε υπεργολάβους
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασχετοι «ημέτεροι» αναλαμβάνουν δουλειές με απευθείας ανάθεση και τις μοιράζουν σε υπεργολάβους

  • A-
  • A+
Εταιρεία με αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων τροποποίησε το καταστατικό της και πήρε έργο, ύψους 0,7 εκατ. ευρώ, για απεντόμωση και μυοκτονία στις φυλακές, το οποίο ανέθεσε σε τρίτους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ομολογεί ότι οι απευθείας αναθέσεις ύψους 739.388 ευρώ για απεντόμωση και μυοκτονία στις φυλακές της χώρας, που έγιναν την περίοδο της καραντίνας, προχώρησαν χωρίς την κατάθεση εγγράφων και προσφορών μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και της ανάδοχης εταιρείας, με το έργο τελικά να το αναλαμβάνουν τρίτες εταιρείες.

Σύμφωνα με τις παλαιότερες αποκαλύψεις της Ελίζας Τριανταφύλλου (inside story) και της «Εφ.Συν.» («Επιδημία απευθείας αναθέσεων σε... πρωτάρηδες», 27.04.2020), οι αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έγιναν αρχικά σε μία εταιρεία η οποία, ενώ είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων κ.λπ., παραμονές της ανάθεσης διεύρυνε τους σκοπούς του καταστατικού της για να συμπεριλάβει το έργο της απεντόμωσης και της μυοκτονίας.

Από τη χθεσινή απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου (ο οποίος ζητούσε και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων) προκύπτει ότι οι... πρωτάρηδες έδωσαν στη συνέχεια το έργο υπεργολαβία σε 8 εταιρείες.

Το υπουργείο, στην απάντησή του, επικαλείται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέτρεπε τις απευθείας αναθέσεις, την πανδημία και τις «πιεστικές προθεσμίες για την έγκαιρη εφαρμογή στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας των προληπτικών μέτρων έναντι του κορονοϊού COVID-19. Προηγήθηκε έρευνα αγοράς δίχως να αποσταλούν σχετικές προσκλήσεις», ενώ για τους ίδιους λόγους επισημαίνει ότι «δεν υφίστατο υποχρέωση συγκρότησης συλλογικού οργάνου για την αξιολόγηση προσφορών», ομολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα τυπικά της διαδικασίας.

Σχετικά με τις πιστοποιήσεις της αναδόχου εταιρείας και ιδίως το πιστοποιητικό εγγραφής της στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο δεν απαντά, ενώ από τα έγγραφα που επισυνάπτει προκύπτει ότι το έργο υλοποίησαν τελικά οκτώ εταιρείες και όχι η ανάδοχος Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), ενώ στα πιστοποιητικά που υπογράφει η διαχειρίστρια της ΙΚΕ αναγράφεται το όνομα των υπεύθυνων επιστημόνων των εταιρειών-υπεργολάβων -που συχνά είναι και οι ιδιοκτήτες τους- και όχι κάποιος επιστήμονας από τη μονοπρόσωπη ΙΚΕ που πήρε την ανάθεση.

Σε ρεπορτάζ του inside story διαβάζουμε ότι συνεργάτης της ΙΚΕ επικοινώνησε με τις εταιρείες ζητώντας τους προσφορά και αφού συμφώνησαν το ποσό, υπέγραψαν με την ανάδοχο εταιρεία ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης έργου για παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά πρόκειται για υπεργολαβία, παρά το γεγονός ότι βάσει των τριών συμβάσεων που έχει υπογράψει η εταίρος και διαχειρίστρια της ΙΚΕ με τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής «Απαγορεύεται στην Ανάδοχο να αναθέσει σε τρίτους μέρος ή το σύνολο του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης και γενικά οποιεσδήποτε αρμοδιότητες και ευθύνες που απορρέουν για αυτόν από την παρούσα» (άρθρο 6, παρ. 6).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εταιρείες-υπεργολάβοι αρνήθηκαν να κοινοποιήσουν στη δημοσιογράφο του inside story αντίγραφα των τιμολογίων που έκοψαν στην ανάδοχο.

Ωστόσο, τα στοιχεία στη «Διαύγεια» για το κόστος απεντομώσεων και μυοκτονιών προηγούμενων ετών δείχνουν ότι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με αυτά που δόθηκαν φέτος με απευθείας ανάθεση.

«Η στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την πανδημία, παραβιάστηκαν ωμά και οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας που απαιτεί η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σχετικά με τη χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Και αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ανεκτό, αλλά πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» σχολιάζει ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»
Αλλα προβλέπει η οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλα φαίνεται να πράττει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στα πάσης φύσεως υπερπλήρη κέντρα κράτησης.
Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναθέτουν σε ένοπλους σεκιούριτι τη φύλαξη δημόσιων εγκαταστάσεων
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας τη φύλαξη χώρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και τη συνοδεία χρηματαποστολών.
Αναθέτουν σε ένοπλους σεκιούριτι τη φύλαξη δημόσιων εγκαταστάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπαιδευτικοί κατά του κλεισίματος σχολείου στις φυλακές Κορυδαλλού
Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» τονίζει πως η επιμονή των ιθυνόντων να πλήξουν την εκπαίδευση στις φυλακές «δείχνει μια άνευ προηγουμένου επιθετική στάση -τόσο επιθετική που καταντάει νοσηρή-...
Εκπαιδευτικοί κατά του κλεισίματος σχολείου στις φυλακές Κορυδαλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυμφόρηση με... μεταγωγές
Δεν θα γίνει η αποφυλάκιση 1.000 κρατουμένων. Περιμένουν λύση από τις νέες θέσεις στον Κορυδαλλό και από τη λειτουργία των φυλακών Δράμας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη φυλακή Γ΄ Τύπου στον Δομοκό.
Αποσυμφόρηση με... μεταγωγές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο «καψώνι» στον Βασίλη Δημάκη, ξαναρχίζει απεργία πείνας - δίψας
Ο Β. Δημάκης μετήχθη στον Κορυδαλλό, όμως αντί για το κελί του μεταφέρθηκε στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών, όπου εκτίουν την ποινή τους κρατούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Νέο «καψώνι» στον Βασίλη Δημάκη, ξαναρχίζει απεργία πείνας - δίψας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έωλα σενάρια «παγίδευσης» της ΕΛ.ΑΣ. στην Κυψέλη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Σύλληψη 52χρονου που φέρεται να τηλεφώνησε στις αρχές το βράδυ της Παρασκευής. Πώς αναιρούνται οι αιτιάσεις για τηλεφώνημα – παγίδα.
Έωλα σενάρια «παγίδευσης» της ΕΛ.ΑΣ. στην Κυψέλη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας