• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 29.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  58%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασχετοι «ημέτεροι» αναλαμβάνουν δουλειές με απευθείας ανάθεση και τις μοιράζουν σε υπεργολάβους

 • A-
 • A+
Εταιρεία με αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων τροποποίησε το καταστατικό της και πήρε έργο, ύψους 0,7 εκατ. ευρώ, για απεντόμωση και μυοκτονία στις φυλακές, το οποίο ανέθεσε σε τρίτους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ομολογεί ότι οι απευθείας αναθέσεις ύψους 739.388 ευρώ για απεντόμωση και μυοκτονία στις φυλακές της χώρας, που έγιναν την περίοδο της καραντίνας, προχώρησαν χωρίς την κατάθεση εγγράφων και προσφορών μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και της ανάδοχης εταιρείας, με το έργο τελικά να το αναλαμβάνουν τρίτες εταιρείες.

Σύμφωνα με τις παλαιότερες αποκαλύψεις της Ελίζας Τριανταφύλλου (inside story) και της «Εφ.Συν.» («Επιδημία απευθείας αναθέσεων σε... πρωτάρηδες», 27.04.2020), οι αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έγιναν αρχικά σε μία εταιρεία η οποία, ενώ είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων κ.λπ., παραμονές της ανάθεσης διεύρυνε τους σκοπούς του καταστατικού της για να συμπεριλάβει το έργο της απεντόμωσης και της μυοκτονίας.

Από τη χθεσινή απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου (ο οποίος ζητούσε και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων) προκύπτει ότι οι... πρωτάρηδες έδωσαν στη συνέχεια το έργο υπεργολαβία σε 8 εταιρείες.

Το υπουργείο, στην απάντησή του, επικαλείται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέτρεπε τις απευθείας αναθέσεις, την πανδημία και τις «πιεστικές προθεσμίες για την έγκαιρη εφαρμογή στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας των προληπτικών μέτρων έναντι του κορονοϊού COVID-19. Προηγήθηκε έρευνα αγοράς δίχως να αποσταλούν σχετικές προσκλήσεις», ενώ για τους ίδιους λόγους επισημαίνει ότι «δεν υφίστατο υποχρέωση συγκρότησης συλλογικού οργάνου για την αξιολόγηση προσφορών», ομολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα τυπικά της διαδικασίας.

Σχετικά με τις πιστοποιήσεις της αναδόχου εταιρείας και ιδίως το πιστοποιητικό εγγραφής της στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο δεν απαντά, ενώ από τα έγγραφα που επισυνάπτει προκύπτει ότι το έργο υλοποίησαν τελικά οκτώ εταιρείες και όχι η ανάδοχος Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), ενώ στα πιστοποιητικά που υπογράφει η διαχειρίστρια της ΙΚΕ αναγράφεται το όνομα των υπεύθυνων επιστημόνων των εταιρειών-υπεργολάβων -που συχνά είναι και οι ιδιοκτήτες τους- και όχι κάποιος επιστήμονας από τη μονοπρόσωπη ΙΚΕ που πήρε την ανάθεση.

Σε ρεπορτάζ του inside story διαβάζουμε ότι συνεργάτης της ΙΚΕ επικοινώνησε με τις εταιρείες ζητώντας τους προσφορά και αφού συμφώνησαν το ποσό, υπέγραψαν με την ανάδοχο εταιρεία ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης έργου για παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά πρόκειται για υπεργολαβία, παρά το γεγονός ότι βάσει των τριών συμβάσεων που έχει υπογράψει η εταίρος και διαχειρίστρια της ΙΚΕ με τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής «Απαγορεύεται στην Ανάδοχο να αναθέσει σε τρίτους μέρος ή το σύνολο του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης και γενικά οποιεσδήποτε αρμοδιότητες και ευθύνες που απορρέουν για αυτόν από την παρούσα» (άρθρο 6, παρ. 6).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εταιρείες-υπεργολάβοι αρνήθηκαν να κοινοποιήσουν στη δημοσιογράφο του inside story αντίγραφα των τιμολογίων που έκοψαν στην ανάδοχο.

Ωστόσο, τα στοιχεία στη «Διαύγεια» για το κόστος απεντομώσεων και μυοκτονιών προηγούμενων ετών δείχνουν ότι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με αυτά που δόθηκαν φέτος με απευθείας ανάθεση.

«Η στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την πανδημία, παραβιάστηκαν ωμά και οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας που απαιτεί η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σχετικά με τη χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Και αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ανεκτό, αλλά πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» σχολιάζει ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές
Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι φυλακές της χώρας, καθώς δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για τεστ κορονοϊού για τους υπαλλήλους και τους κρατούμενους.
Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκκληση να αποσυρθούν οι διατάξεις για άδειες κρατουμένων και αγροτικές φυλακές
Για κατασταλτική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στις ελληνικές φυλακές και ακόμη πιο σκληρή γραμμή στα θέματα «σωφρονιστικής» πολιτικής καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο...
Έκκληση να αποσυρθούν οι διατάξεις για άδειες κρατουμένων και αγροτικές φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
Παραβιάσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα συντελούνται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φυλακές από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά.
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid-19: Οι φυλακές στενάζουν
Με τα κρούσματα να έχουν θεριέψει σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας και τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο κρατουμένου από Covid-19 να είναι γεγονός, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου,...
Covid-19: Οι φυλακές στενάζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας