• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 26.9°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 25.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.7°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.4°C / 24.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 27.1°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  55%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλος Περίπατος ή... μεγάλος περίδρομος;

 • A-
 • A+
Υπερκοστολόγηση, προχειρότητα, κακογουστιά και μηδενική μέριμνα για ανθρώπους με αναπηρία, μερικά από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που έθιξε χθες η αντιπολίτευση στο Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων ● Διαβεβαιώνει ότι θα δώσει λύσεις, αλλά δεν πείθει η δημοτική αρχή, η οποία έκανε και την πρώτη χάρη δίνοντας παράταση στον ανάδοχο για την προμήθεια κρίσιμων υλικών για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας

Mία ακόμα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων απασχόλησε το… μέτρημα των προβλημάτων που «γέννησε» ο «Μεγάλος Περίπατος», δηλαδή οι αστικές παρεμβάσεις που έχει εκκινήσει στο κέντρο της πρωτεύουσας η δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη και οι οποίες, ενώ ξεκίνησαν να δέχονται κριτική περί «Μεγάλης Ταλαιπωρίας», έχουν φτάσει να περιγράφονται ως ο «Μεγάλος Περίδρομος», με αφορμή το κόστος του εξοπλισμού – που δεν μοιάζει να δικαιολογείται με βάση την ποιότητα και την αισθητική του.

Η αντιπολίτευση επιμένει να τονίζει ότι οι παρεμβάσεις προχωρούν χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, με αποτέλεσμα αφενός η υπαρκτή ανάγκη για αλλαγές στο κέντρο να υποβαθμίζεται από πρόχειρα και κοστοβόρα έργα, αφετέρου να εμφανίζονται προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί κατόπιν διαλόγου. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή επαναλαμβάνει ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» ως πιλοτικό και εν εξελίξει έργο «δέχεται διαβούλευση στην πράξη»…

Με την κοινή γνώμη να συνεχίζει να απορεί για το πώς δικαιολογείται ένα παγκάκι να κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ή μια ψευδοπιπεριά 320 ευρώ, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, θύμισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον «Μεγάλο Περίπατο» έκανε ρητά λόγο για «μέτρα χαμηλού κόστους». Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του αντιπολιτευόμενου συμβούλου, «η δημοτική αρχή επιστρέφει στην πολιτική του λεφτόδεντρου, στην πολιτική των έργων βιτρίνας, στην πολιτική που οδήγησε τον δήμο στη χρεοκοπία».

Τι απαντά η δημοτική αρχή στη σφοδρή κριτική που δέχεται για την τιμολόγηση;

Ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης, αντέτεινε ότι οι προμήθειες έγιναν με τέσσερα κριτήρια: α) τη νομιμότητα των προμηθειών - «δεν θα κάναμε καμία προμήθεια εάν δεν είχε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», β) τη βιωσιμότητα του εξοπλισμού, η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά του σε άλλες αθηναϊκές γειτονιές μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών παρεμβάσεων, γ) ο εξοπλισμός να υποστηρίζει την πιλοτική εφαρμογή, δ) «όλα να γίνουν σε 20 ημέρες».

Μετάθεση ευθυνών

Ωστόσο, η… ταχύτητα των 20 ημερών δεν επετεύχθη στην προμήθεια υλικών σήμανσης και αντιολισθηρών επιχρισμάτων στο οδόστρωμα, βαμμένων ψηφίδων κ.λπ., με κατακυρωθείσα τιμή περίπου 850.000 ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία αίτημα του αναδόχου για παράταση της περαίωσης της προμήθειας «για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, αλλά σχετίζονται με την καθυστέρηση έναρξης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων», λέει η εταιρεία, αποδίδοντας την όποια ευθύνη στη δημοτική αρχή.

Καταψήφισε ο σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Κ. Αλεξίου, σημειώνοντας ότι η παράταση είναι «ναι μεν νόμιμη, αλλά αυθαίρετη», καθώς στη διακήρυξη γινόταν λόγος για ποινή αποκλεισμού των προμηθευτών σε περίπτωση που δεν παραδοθεί ο εξοπλισμός σε 20 ημέρες, κάτι που απέτρεψε λοιπούς προμηθευτές να υποβάλουν προσφορές.

Όπως και να έχει, ο «Μεγάλος Περίπατος» δεν φαίνεται προς το παρόν να διασφαλίζει ένα Κέντρο «ανοιχτό για όλους». Η δημοτική αντιπολίτευση περιέγραψε χθες ένα σύνολο προβλημάτων με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι με αναπηρία: όπου υπήρχε ράμπα ΑμεΑ στην ουσία ακυρώθηκε από τις παρεμβάσεις, η επιβίβαση και αποβίβαση ΑμεΑ από λεωφορεία και τρόλεϊ εμποδίζεται από ζαρντινιέρες μπροστά από στάσεις, καμία μέριμνα για τυφλούς.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση ανθρώπου που περιγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση: Τυφλός συμπολίτης μας πήγαινε στη στάση λεωφορείου και χτυπήθηκε από ποδήλατο. «Το ότι ο ποδηλατόδρομος του Μεγάλου Περιπάτου τοποθετήθηκε αγνοώντας αυτό το μέρος των ανθρώπων της πόλης νομίζω ότι δείχνει πως οι παρεμβάσεις γίνονται όχι πρόχειρα, αλλά βάζοντας πάνω από όλα τον τουρισμό και τα συμφέροντά του», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου.

Οι επαγγελματίες

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Β. Αξιώτης, δεσμεύτηκε ότι τα παραπάνω θα λυθούν μαζί με άλλες «διαχρονικές παθογένειες» (π.χ. ζώνη όδευσης τυφλών στην Πανεπιστημίου). Δεν φαίνεται να έπεισε αντιπολιτευόμενους συμβούλους και εκπροσώπους επαγγελματιών.

Τόσο ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νικ. Σοφιανός, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας, Π. Αυγίκος, ζήτησαν αναστολή των μέτρων του «Μεγάλου Περιπάτου» αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή τους.

«Η ανησυχία μας πηγάζει λόγω έλλειψης σχεδίου. Σε ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. Ερμού) βλέπει κανείς ότι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντιθέτως ευνοήθηκαν πολυκαταστήματα», τόνισε ο κ. Αυγίκος.

Τσίγκινες Παρεμβάσεις

Χρήματα μπορεί να μην περισσεύουν στους Αθηναίους, αλλά από χιούμορ έχουν μπόλικο. Εδώ και τρεις εβδομάδες που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος Αθηναίων τα έργα για τον «Μεγάλο Περίπατο» οι Αθηναίοι, ως απλοί πολίτες, έχουν καταθέσει στα κοινωνικά δίκτυα τις δικές τους εικαστικές προτάσεις για το πώς μπορεί να αναδειχτούν καλύτερα οι τσίγκινες παρεμβάσεις του Κώστα Μπακογιάννη.

● Ψήφισμα κατά της εκχώρησης της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες εργολάβους ενέκρινε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας προστίθεται σε μια σειρά άλλων ΟΤΑ που έχουν πάρει πολιτική θέση απέναντι στην εν λόγω ιδιωτικοποίηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κ. Μπακογιάννης - Τ. Θεοδωρικάκος: Διαφωνούν... συμφωνώντας για την αστυνόμευση στην Αθήνα
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, ήγειρε δημοσίως θέμα ελλιπούς αστυνόμευσης και παραβατικότητας στην πόλη χαρακτηρίζοντας εν ολίγοις ανεύθυνο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Κ. Μπακογιάννης - Τ. Θεοδωρικάκος: Διαφωνούν... συμφωνώντας για την αστυνόμευση στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύτηκε υπό πίεση ο Κ. Μπακογιάννης για πράσινο, αλλά όχι για απαλλοτρίωση
Ελήφθη απόφαση για εξασφάλιση της χρήσης του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου και για διεκδίκησή του από τον Δήμο Αθηναίων.
Δεσμεύτηκε υπό πίεση ο Κ. Μπακογιάννης για πράσινο, αλλά όχι για απαλλοτρίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν σε... κυκλοφορία το Rethink Athens και διώχνουν τα αυτοκίνητα
Ο Κ. Μπακογιάννης επαναφέρει το «κομμένο» από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρότζεκτ μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τις προτάσεις του σχεδίου να κοστολογούνται στα περίπου 400.000.000 ευρώ.
Βάζουν σε... κυκλοφορία το Rethink Athens και διώχνουν τα αυτοκίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποτυχία ολκής ο «Μεγάλος Περίπατος»
Βραβείο αντιδημοτικότητας διεκδικεί ο «Μεγάλος Περίπατος»! Μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας και εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή δίνουν βαθμολογία-ναδίρ στο πρότζεκτ του δημάρχου Αθηναίων.
Αποτυχία ολκής ο «Μεγάλος Περίπατος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας