Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο εξώδικα του διοικητή Α. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο εξώδικα του διοικητή Α. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+
Τα εξώδικα του Α. Μπίνη και η απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Επιστολές

Σε απάντηση του νέου από 18 Ιουνίου 2020 δημοσιεύματός σας, με το οποίο αποπειράσθε να δικαιολογήσετε τα από 17 Μαΐου και 11 Ιουνίου 2020 συκοφαντικά, προσβλητικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα της πρώτης από εσάς, που φέρει την υπογραφή των δεύτερου και τρίτης από εσάς με τίτλο «Ενας... governor στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», σας δηλώνω τα κάτωθι:

Συνεχίζετε με πρωτοφανή εμμονή να διαδίδετε αναληθείς, προσβλητικούς, συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς για εμένα προσωπικά αλλά και για την Αρχή, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την σκληρή και άδικη κριτική. Δεν ανέχομαι όμως τα ψεύδη, τις συκοφαντίες, τις προσβολές και τη λασπολογία που έχουν ως μοναδικό σκοπό να μειώσουν την προσωπικότητά και την επιστημονική μου αξία. Από την όλως αντιδεοντολογική και παράνομη συμπεριφορά σας έχω ήδη υποστεί ουσιώδη μείωση της επιστημονικής αξίας και του κύρους μου, κυρίως μέσω της προκληθείσας, αμφισβήτησης της ακεραιότητάς μου αλλά και της επαγγελματικής μου επάρκειας. Επιπροσθέτως, εξαιτίας των αναληθών και συκοφαντικών ισχυρισμών σας έχει προκληθεί αναστάτωση στο κοινωνικό και επαγγελματικό μου περιβάλλον, σε εξωτερικούς συνεργάτες της Αρχής, στους συνεργάτες μου και στα στελέχη της Αρχής.

Οι αναφορές μου τυγχάνουν όλως τεκμηριωμένοι και ερείδονται σε διατάξεις νόμων, σε έγγραφα και σε πραγματικά περιστατικά σε αντίθεση με τους δικούς σας, μολονότι σας κάλεσα επανειλημμένα να προσκομίσετε αποδείξεις και τεκμήρια για όσα ψευδώς και συκοφαντικώς αναφέρετε για εμένα, τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές και το έργο της Αρχής.

Μέριμνα της Αρχής και συνεπώς και δική μου, ως Προϊσταμένου αυτής, αποτελεί αποκλειστικά και μόνον η υλοποίηση του ανατεθέντος σε αυτήν έργου, και επ’ ουδενί, η λήψη επαίνων από οιοδήποτε Μέσο, ή η ανάλωσή της σε απαντήσεις επί κακόβουλων και συκοφαντικών δημοσιευμάτων, τα οποία μάλιστα, κατά ρητή συνομολόγηση και επιβεβαίωση των συντακτών της, τυγχάνουν συρραφές πληροφοριών και διαδόσεων, αντί να αποτελούν αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, που θα όφειλε να έχει διασταυρωθεί από τους συντάκτες της, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ως κριτική και δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι ως κακόβουλη, άκριτη και ατεκμηρίωτη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ολως παραπειστικός και ανακριβής τυγχάνει ο ισχυρισμός σας στην από 18-6- 2020 απάντησή σας ότι οι προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων της Αρχής επιλέγονται και διορίζονται από τον διοικητή. Ας πληροφορηθούν οι αναγνώστες σας ότι με τον ιδρυτικό νόμο της Αρχής (ν. 4622/2019) για πρώτη φορά εισάγονται κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4369/2016 που ισχύουν για όλο τον δημόσιο τομέα. Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της Αρχής μεταβατικά δεν εφαρμόζεται το σύνολο των οικείων διατάξεων, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν δύνανται να διοριστούν ως προϊστάμενοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα που απαιτεί ο ν. 4369/2019 για τους επικεφαλής οργανικών μονάδων οιουδήποτε επιπέδου. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ο ν. 3074/2002 που διήπε την οργάνωση και λειτουργία του πρώην Γραφείου ΓΕΔΔ και του πρώην ΣΕΕΔΔ δεν είχε παρόμοια πρόβλεψη με αποτέλεσμα τους προϊσταμένους να τους επιλέγει και ορίζει αποκλειστικά ο Επικεφαλής του φορέα ακόμα και εάν αυτοί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (όπως για παράδειγμα να μην ήταν Α’ βαθμού). Αυτή είναι μία τομή που έγινε με το ιδρυτικό νόμο της Αρχής υπέρ της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, που όμως αποκρύπτετε από τους αναγνώστες σας. Ολως παραπλανητικός και προσβλητικός τυγχάνει και ο ισχυρισμός σας ότι επελέγην με την «..απόφαση ενός και μόνο κόμματος που τυχαίνει να κυβερνά». Για πρώτη φορά ο ν. 4622/2019 εισάγει συγκεκριμένη ανοικτή διαδικασία επιλογής του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής. Μεταβατικά, ο πρώτος Διοικητής ορίστηκε για διετή θητεία μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη σχετική διαδικασία δεν πήρα ούτε μία αρνητική ψήφο, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν επί της πρότασης της κυβερνώσας πλειοψηφίας δια του Υπουργικού Συμβουλίου για τον προτεινόμενο ως Διοικητή. ΑΝΤΙΘΕΤΑ και στους έξι (6) φορείς που καταργήθηκαν με την ίδρυση της Αρχής, ο διορισμός του Επικεφαλής γινόταν με αποκλειστική πρωτοβουλία και απόφαση ενός Υπουργού (μόνο στην περίπτωση του πρώην ΓΕΔΔ τυπικά η εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών εγκρινόταν από το Υπουργικό Συμβούλιο) χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή της Βουλής [...]

Ανακριβής και παραπλανητικός είναι και ο ισχυρισμός σας ότι δήθεν μέσα από τα εξώδικα μου πληροφορηθήκατε τις άλλες δράσεις της ΕΑΔ. Αληθές τυγχάνει ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε και στους έξι (6) καταργηθέντες φορείς, για πρώτη φορά εκδίδεται αναλυτικό newsletter με πληροφορίες για τις δράσεις τις Αρχής, προσβάσιμες σε κάθε πολίτη. Για πρώτη φορά υπάρχει ενεργός παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απ’ όπου και εσείς βρήκατε εύκολα πληροφορίες, τις οποίες διαστρεβλώσατε για τους δικούς σας σκοπούς. Για πρώτη φορά υπάρχει οργανωμένο Γραφείο Τύπου, για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με όλα τα μέσα. Για πρώτη φορά υπάρχει σύγχρονη ιστοσελίδα με πλήθος αναρτημένων πληροφοριών. Αυτές οι δράσεις βρίσκονται στον πυρήνα της δημοκρατικής και κοινωνικής λογοδοσίας. Εσείς, βέβαια, επιλέξατε να μην κάνετε καμία επικοινωνία με τα επίσημα όργανα εκπροσώπησης της Αρχής. Μολονότι η τρίτη εξ υμών επισκεπτόσασταν τακτικά το πρώην Γραφείο ΓΕΔΔ και ο δεύτερος εξ υμών το πρώην ΣΕΥΥΠ, από τον Αύγουστο 2019 ή έστω από τον Σεπτέμβριο 2019 όταν και τοποθετήθηκα στη θέση του Διοικητή της Αρχής δεν έχετε έρθει σε οιαδήποτε επαφή μαζί μας. Σας προσκαλώ λοιπόν να έρθετε σε επαφή και να επισκεφτείτε την Αρχή για να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει. [...] Οσον αφορά στον Οργανισμό της Αρχής, ο οποίος εκδόθηκε μέσα σε οκτώ (8) μήνες και για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, θέτω στην κρίση των αναγνωστών σας τα εξής: Το πρώην Γραφείο ΓΕΔΔ απέκτησε Οργανισμό (ΠΔ 77/2005) τρία (3) χρόνια μετά την ίδρυσή του [...]

Εμμένετε στους συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας για τη σχέση μου με το ΕΙΕΕ. Για πολλοστή φορά σας καλώ να ανακαλέσετε άμεσα τους αναληθείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς σας περί επαγγελματικής μου σχέσης με το ΕΙΕΕ. Σαν στέλεχος του ΟΟΣΑ προσεκλήθην και μίλησα σε υψηλού επιπέδου επαγγελματίες για τον έλεγχο στις δημόσιες συμβάσεις, μιας και είναι ένας από τους τομείς εξειδίκευσης μου έχοντας δουλέψει στο θέμα αυτό σε πολλές χώρες στον κόσμο. Δεν πήρα αποζημίωση για τη δράση αυτή.

Εξακολουθείτε να εμμένετε στους συκοφαντικούς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σας περί αποστολής mail για την εφαρμογή SARA ως ενέργειας από την οποία αποκομίζω προσωπικό όφελος και κέρδος. Ενημερώνω, εκ νέου, εσάς και τους αναγνώστες σας ότι για πρώτη φορά η Αρχή εισάγει μία συγκροτημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των Επιθεωρητών-Ελεγκτών. Χρησιμοποιώντας πάντα το σχετικό Disclaimer, το οποίο παρέθεσα στο προηγούμενο εξώδικό μου, και το οποίο εσκεμμένα αποσιωπάτε, προωθούμε κάθε ευκαιρία για γνώση στα στελέχη της Αρχής. Η εφαρμογή αυτή παρέχεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα Διεθνή Πρότυπα για τον Εσωτερικό Ελεγχο. [...] Μάλλον δεν γνωρίζουμε όσα γνωρίζετε εσείς και οι «πηγές» σας σχετικά με τα τεκταινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από το επάγγελμα των ελεγκτών και των ερευνητών της διαφθοράς.

Ο σκοταδισμός και συντηρητισμός εκφράζονται από απόψεις που πρεσβεύουν ότι οι εθνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις και τα διεθνή πρότυπα όπως αυτά αποτυπώνονται, ενδεικτικά, σε οργανισμούς όπως οι INTOSAI (βλ. GOV 9100 series), COSO (βλ. 2013 IC-IF), CIPFA, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (βλ. Ειδική Εκθεση 27/2016). [...] Εσείς έχετε προφανώς διαφορετική άποψη. Σας προσκαλώ εκ νέου να εισφέρετε οιοδήποτε τεκμήριο προς επίρρωση των παραπειστικών και ανακριβών ισχυρισμών σας σχετικά με την αξία των επαγγελματικών πιστοποιήσεων που μόνο σκοπό έχουν να προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και να τρώσουν το επιστημονικό μου κύρος. [...] Αποκλειστικός σκοπός σας είναι η απαξίωση του έργου της Αρχής, η προσβολή της προσωπικότητάς μου, η αποθάρρυνση και εκφοβισμός των στελεχών της Αρχής που στηρίζουν και υλοποιούν με πολύ κέφι τη φιλόδοξη αυτή διαρθρωτική μεταρρύθμιση που αποτελεί τομή για την ελληνική δημόσια διοίκηση [...]

Εμμένετε στους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σας περί «ευτελισμού» των Επιθεωρητών-Ελεγκτών, αναφερόμενοι στους ελέγχους συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί αντικαπνιστικού και περί περιορισμού της διάδοσης του SARS-COV 2, εξακολουθείτε να αποκρύπτετε και να αποσιωπάτε δολίως ότι οι αρμοδιότητες αυτές ανήκαν στο πρώην ΣΕΥΥΠ, ενώ ουδόλως αναφέρεστε και δεν ανακαλείτε την αναληθή αναφορά σας σχετικά με τον έλεγχο που διενήργησαν επιθεωρητές της Αρχής στην κλινική «Ταξιάρχες». Προφανώς θεωρείτε ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρηματιών γύρω από τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού, λόγω μη τήρησης των μέτρων δεν είναι σημαντικός. Δολίως αποκρύπτετε το γεγονός ότι η Αρχή βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς του Κορωνοϊού στην κοινότητα, τις ΜΦΗ, τις δομές πρόνοιας, τους χώρους συνάθροισης κοινού και οι αναφορές σας στο σπουδαίο αυτό έργο είναι όλως συκοφαντική, αναληθής και προσβλητική. Μας αρκεί η θετική αντίδραση και αποδοχή των πολιτών και η αίσθηση ότι βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στα πολύ καλά αποτελέσματα που έχει η χώρα μας στη μάχη κατά του SARS COV-2.

Για πολλοστή φορά σας καλώ να ανακαλέσετε αμέσως τον αναληθή, δυσφημιστικό και συκοφαντικό σας ισχυρισμό σχετικά με την εργασία μου στον ΟΟΣΑ. Στον ΟΟΣΑ προσελήφθην την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αλλά παρά την εμμονή σας σας τονίζω εκ νέου ότι η πρόσληψή μου στον ΟΟΣΑ ουδόλως συνδέεται με την ελληνική κυβέρνηση. Αποκλειστικός σκοπός των αναληθών και συκοφαντικών αναφορών σας τυγχάνει η προσβολή της προσωπικότητας και του επιστημονικού μου κύρους. Σας επισημαίνω εκ νέου ότι προσελήφθην κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με συμμετοχή υποψηφίων από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Αναρωτιέμαι, γιατί εξακολουθείτε να εμμένετε στα ψεύδη και τις συκοφαντίες σας με τόση προσήλωση? [...]

Παρά τις αναλυτικές και πλήρως τεκμηριωμένες απαντήσεις μου συνεχίζετε να αναπαράγετε τους αναληθείς, συκοφαντικούς, δυσφημιστικούς και προσβλητικούς ισχυρισμούς σας. Χωρίς να έχετε κάνει την παραμικρή προσπάθεια να επικοινωνήσετε μαζί μας διασπείρετε εκ προθέσεως ψευδείς ειδήσεις και ισχυρισμούς που έχουν ήδη προκαλέσεις ανεπανόρθωτη ζημία σε εμένα προσωπικά, στους άμεσους συνεργάτες μου, στους Επιθεωρητές-Ελεγκτές και τα υπόλοιπα στελέχη της Αρχής, και φυσικά στο κύρος της ίδιας της Αρχής [...]

Απάντηση

Δυστυχώς η επιλογή του κ. Μπίνη να εξομοιώνει την κριτική ενός δημοσίου προσώπου για τη δημόσια δραστηριότητά του με συκοφαντία, δόλο και λασπολογία σε βάρος του δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Είναι φανερό ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να ερμηνεύσει την επιβεβλημένη για κάθε δημόσιο φορέα δημοσιογραφική κριτική ως συκοφαντική δυσφήμηση στο πρόσωπό του. Είναι επίσης φανερό ότι το μόνο που θα τον «ικανοποιήσει» είναι η πλήρης και χωρίς όρους αποδοχή των όσων ισχυρίζεται. Λυπούμαστε που θα τον απογοητεύσουμε, αλλά η ελεύθερη έκφραση γνώμης είναι υποχρέωση των λειτουργών του Τύπου και θεσμική δικλίδα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εύκολα ο κ. Μπίνης θα μπορούσε με μια μόνο ματιά στα γενναία επιδοτημένα έντυπα της κίτρινης δημοσιογραφίας να διαπιστώσει τι πραγματικά σημαίνει ανελέητο λιντσάρισμα, ανθρωποφαγία, δόλος και διασυρμός.

Εν συντομία και χωρίς επαναλήψεις στα θέματα που ήδη έχουμε απαντήσει: Δεν υπάρχει καμία προσβλητική αναφορά στην προσωπικότητά του σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος και των απαντήσεών μας. Η κριτική αφορά το έως τώρα έργο του ως διοικητή της ΕΑΔ μέσα από τα δημοσιευμένα στοιχεία για τις δράσεις της Αρχής. Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε τα πορίσματα και τις εκθέσεις των επιθεωρητών για όλα τα σοβαρά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος για τα οποία έχουν προηγηθεί καταγγελίες και προανακριτική έρευνα.

Ο ίδιος υπήρξε συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη και θεωρεί τιμητική γι’ αυτόν την απόφαση Μητσοτάκη να τον διορίσει μεταβατικό διοικητή της ΕΑΔ. Επί κυβέρνησης Σαμαρά (και όχι με εντολή Σαμαρά) προσελήφθη στον ΟΟΣΑ και δεν είναι κατανοητό τι ακριβώς είναι εκείνο που τον προσέβαλε σε αυτές τις αναφορές. Στο μεταβατικό διάστημα των δύο χρόνων η ΕΑΔ αποτελεί πράγματι ενός ανδρός αρχή με αναστολή διατάξεων του νέου Νόμου και στο θέμα των επιλογών προϊσταμένων. Αυτό το παραδέχεται εξάλλου και ο ίδιος.

Ο κ. Μπίνης πήρε θετική ψήφο μόνο από τη Ν.Δ. Πουθενά στο δημοσίευμα δεν υπάρχει αναφορά για επαγγελματική του σχέση με το ιδιωτικό Ινστιτούτο πιστοποίησης παρά μόνο ότι είναι μέλος και συντελεστής του εντύπου. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά ούτε καν υπόνοια για δήθεν χρηματικό του όφελος. Καμία νύξη δεν υπάρχει ούτε για το επιστημονικό του κύρος, το οποίο έχουμε καταγράψει εξάλλου σε παλαιότερο δημοσίευμα όταν προτάθηκε ως επικεφαλής της ΕΑΔ. Η κριτική αφορά το έως τώρα έργο του ως διοικητή, την καθυστέρηση στη σύνταξη κανονισμού κ.λπ. και είναι όπως προαναφέραμε επιβεβλημένη για κάθε φορέα. Τέλος, δεν υπάρχει πουθενά κανένας απολύτως χαρακτηρισμός για τον ίδιο και την προσωπικότητά του. Το πλέον όμως ακατανόητο είναι η αναφορά του σχετικά με τις «επισκέψεις» μας στον πρώην ΓΕΔΔ και στο ΣΕΥΥΠ, τις οποίες επιχειρεί να εμφανίσει ως δήθεν ύποπτες ενώ, όπως άριστα γνωρίζει, αλλά και μπορεί να επιβεβαιώσει από τις πηγές του αφορούσαν συγκεκριμένη δημοσιογραφική εργασία που στη συνέχεια αποτυπώθηκε σε εκτενή ρεπορτάζ για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος που ενώ είχαν φτάσει στους εισαγγελείς και στους συνηγόρους -άγνωστο (;) γιατί- τα περισσότερα ΜΜΕ επέλεγαν να μην προβάλουν. Ευχαρίστως θα επισκεφτούμε και στο μέλλον την Αρχή όταν θα υπάρχει υπόθεση ή πόρισμα μείζονος ενδιαφέροντος.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς απάντηση του από 24-5-2020 δημοσιεύματός σας, αναφορικά με την υπ’ αριθμ. ΕΜΠ 693/13-2-2020 έκθεση της Αρχής μας, που αφορά στην εξέταση των συνθηκών διενέργειας των επεμβάσεων διαδερμικής - διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας με τη μέθοδο TAVI στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, σας πληροφορούμε ότι το σχετικό ρεπορτάζ σας βρίθει ανακριβών και συκοφαντικών πληροφοριών, που θίγουν το κύρος της Αρχής και προσβάλλουν την προσωπικότητα των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Αρχής που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση, δεδομένου ότι:

Αληθές τυγχάνει ότι αμέσως μετά την αντικατάσταση ενός μέλους της ομάδας ελέγχου με έτερο Επιθεωρητή-Ελεγκτή, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και η σχετική έκθεση συντάχθηκε χωρίς καμία χρονοτριβή, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της ανάγκης ενημέρωσης και επεξεργασίας του σημαντικού όγκου στοιχείων της εν λόγω υπόθεσης από το νέο μέλος της ομάδας ελέγχου.

Η έκθεση στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις πέντε (5) μήνες από την έναρξη λειτουργίας της Αρχής, μαζί με πολλές άλλες εκθέσεις, η ολοκλήρωση των οποίων εκκρεμούσε επί μακρόν.

Αναληθές, επίσης, τυγχάνει το αναγραφόμενο στο ως άνω ρεπορτάζ, ότι δήθεν η σχετική έκθεση ολοκληρώθηκε από το τέως ΣΕΥΥΠ και διαβιβάστηκε δήθεν από τον τέως Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, δεδομένου ότι τόσο το ΣΕΥΥΠ, όσο και η θέση του Γενικού Επιθεωρητή καταργήθηκαν στις 7-8-2019 με το Ν. 4622/2019, με τον οποίο συστάθηκε η Αρχή μας, που μερίμνησε, ολοκλήρωσε και διαβίβασε τη σχετική έκθεση. Η σχετική άγνοιά σας δικαιολογεί εν μέρει και την, ως έχει αποδειχθεί, παντελή έλλειψη πληροφόρησής σας και το ελλιπές δημοσιογραφικό ρεπορτάζ σας αναφορικά με τις δράσεις και τις ενέργειες της Αρχής, καθώς σε άλλα δημοσιεύματά σας, εξακολουθείτε να μέμφεστε την Αρχή, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι δήθεν εξαντλείται η δράση της σε θέματα σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο και την πανδημία Covid-19.

Προς πληροφόρησή σας, σας παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλαν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές που συνέταξαν το πόρισμα: «Με την εφαρμογή δε προτύπων και διαδικασιών μεθοδολογίας, που ακολουθούνται στην ΕΑΔ, οι εκθέσεις περατώνονται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ενώ στο πρώην ΣΕΥΥΠ, οι εντολές ήταν ανοιχτές επί έτη, χωρίς παρακολούθηση του εντελλόμενου έργου και του αριθμού των ανατιθέμενων εντολών ανά Επιθεωρητή-Ελεγκτή, προκαλώντας δυσχέρεια στη διαχείριση των υποθέσεων. Επί ΕΑΔ, εντός τριμήνου από την ημερομηνία ανάθεσης, έχουν υποβληθεί εκθέσεις υποθέσεων του πρώην ΣΕΥΥΠ, οι οποίες εκκρεμούσαν από το 2014 και 2015. Για το λόγο αυτό, η όποια τοποθέτηση περί καθυστέρησης είναι αβάσιμη, κακόβουλη και συκοφαντική».

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι με την ίδρυση της Αρχής μας εισήχθη για πρώτη φορά μετά από δεκαεννέα (19) έτη, ήτοι από το 2001, ότε και ιδρύθηκε το ΣΕΥΥΠ, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για τη διακίνηση όλων των εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων του πρώην ΣΕΥΥΠ. Ακόμα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστούν το σύνολο των διατάξεων περί στοχοθεσίας, αξιολόγησης της απόδοσης και μέτρησης του παραγόμενου έργου (σας παραπέμπουμε ενδεικτικά στις διατάξεις των νόμων 3230/2004 και 4369/2016, όπως ισχύουν, καθώς και στα σχετικά διεθνή πρότυπα για δημόσιους ελεγκτικούς οργανισμούς όπως το ISSAI 140), προκειμένου να αποδοθεί λογοδοσία στους Ελληνες πολίτες, διαδικασίες οι οποίες δεν είχαν εφαρμοστεί πριν την ίδρυση της Αρχής. Επίσης, για πρώτη φορά υπάρχει και εφαρμόζεται Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας Επιθεωρητών-Ελεγκτών, καθώς και μία σειρά εσωτερικών πολιτικών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της δράσης των Επιθεωρητών-Ελεγκτών. Παράμετροι που δεν διασφαλίστηκαν στο διάστημα πριν την ίδρυση της Αρχής, όπως καταδεικνύουν φαινόμενα διαρροών πορισμάτων και λοιπών εγγράφων του πρώην ΣΕΥΥΠ, υποθέσεις για τις οποίες κινήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις. Υποθέτουμε, βεβαίως, ότι εφαρμόζοντας και τηρώντας τον δημοσιογραφικό Κώδικα Δεοντολογίας, που επιβάλλει μεταξύ άλλων την τήρηση των αρχών της ανεξαρτησίας, ισορροπίας και αμεροληψίας, τη διασταύρωση των ειδήσεων και την ενδελεχή έρευνά τους, οι σχετικές υποθέσεις τυγχάνουν γνωστές και σε εσάς.

Επειδή τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα περιέχουν αναληθείς, συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι ουδόλως διασταυρώθηκαν από την πλευρά σας σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και επαγγελματισμού που διέπουν τη δημοσιογραφία, δεδομένου ότι ουδέποτε επιδιώξατε να έρθετε σε οιαδήποτε επαφή με το γραφείο τύπου της Αρχής, τον Διοικητή της Αρχής ή τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές, που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση ελέγχου, προκειμένου να επιβεβαιώσετε αρμοδίως τις πληροφορίες, που αλιεύσατε από το διαδίκτυο ή τις «πηγές» σας. Προς αποφυγή αντίστοιχων δημοσιευμάτων, που έχουν ήδη τρώσει ανεπανόρθωτα την υπόληψη, την τιμή, το κύρος και τη φήμη της Αρχής και των αρμόδιων Επιθεωρητών-Ελεγκτών, σας προτρέπουμε να επιδιώκετε την επιβεβαίωση των πληροφοριών σας από την Αρχή, γνωρίζοντας μάλιστα ότι κατά το παρελθόν υπήρξατε τακτικός επισκέπτης και συνομιλητής στελεχών του πρώην ΣΕΥΥΠ.

Απάντηση συντάκτη

Η εντολή ελέγχου για το «Αττικόν» δόθηκε στις 20.7.2018. Το πόρισμα ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ήτοι 18 μήνες μετά και αφού στο μεσοδιάστημα το ΣΕΥΥΠ εντάχθηκε στην ΕΑΔ. Συμφωνούμε ότι το πόρισμα εκδόθηκε 5 μήνες μετά τη σύσταση της ΕΑΔ, ωστόσο επειδή το κράτος έχει συνέχεια, οι 18 μήνες συνολικά από την αρχική εντολή συνιστούν ιδιαίτερα πολύ χρόνο. Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνεί σε αυτό ο κ. Μπίνης. Ειδικά όταν σε αντίθεση με τη 18μηνη αυτή περίοδο ολοκλήρωσης της έρευνας αυτής, άλλη έρευνα για το ίδιο θέμα (επεμβάσεις TAVI), αλλά σε διαφορετικό νοσοκομείο (401 ΓΣΝ), η οποία ξεκίνησε περίπου την ίδια περίοδο με αυτήν του «Αττικόν», ολοκληρώθηκε μόλις λίγους μήνες αργότερα. Είναι προφανές ότι η ενασχόληση με την κατά το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση των ελέγχων δεν στρέφεται κατά προσώπων, αλλά αποβλέπει στην ανάδειξη της ανάγκης αποτελεσματικής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι έλεγχοι, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών. Είναι κατά συνέπεια προδήλως θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Οσον αφορά τον αναφερόμενο στο εξώδικο ισχυρισμό, ότι τάχα γράψαμε πως «η σχετική έκθεση ολοκληρώθηκε από το τέως ΣΕΥΥΠ και διαβιβάστηκε δήθεν από τον τέως γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ», αυτός δεν ανευρίσκεται πουθενά στο δημοσίευμα.

Σχετικά με το αναφερόμενο στο εξώδικο σχόλιο, ότι υπήρξα τάχα «τακτικός συνομιλητής του ΣΕΥΥΠ», μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από εσωτερική έρευνα ότι είναι ανακριβές, αφού οι σχετικές παρουσίες μου εκεί έγιναν είτε κατόπιν προσκλήσεως επιθεωρητών ως μάρτυρα σε σχετική έρευνα είτε για δημοσιογραφική έρευνα έπειτα από προηγούμενη άδεια του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, με δεδομένο ότι υπό τη διοίκηση του κ. Μπίνη η ΕΑΔ λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά, όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στα εξώδικα, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, για όλους μας, επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθεί και το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ του περασμένου καλοκαιριού που αφορούσε τον έλεγχο της νομιμότητας μετεκπαίδευσης στρατιωτικού γιατρού στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.

Δημήτρης Τερζής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβλήθηκε η εκδήλωση «Αναζητώντας μια σύγχρονη στρατηγική»
Παρά τη θετική ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία μας από αναγνώστες και φίλους μας, υπήρξαν αρκετά μηνύματα από όσους είναι επιφυλακτικοί για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί...
Αναβλήθηκε η εκδήλωση «Αναζητώντας μια σύγχρονη στρατηγική»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε νοσοκομεία μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα
Σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19 μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό σε Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον 'Αγιο Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν 32 κρούσματα. Σε εξέλιξη...
Σε νοσοκομεία μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από κηδεία ο συναγερμός για κορονοϊό σε χωριά της Θήβας και της Χαλκίδας
Συναγερμός έχει σημάνει σε Θήβα και Χαλκίδα έπειτα από το θετικό κρούσμα κορονοϊού σε 63χρονη η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ». Η γυναίκα φέρεται να βρέθηκε σε κηδεία όπου παραβρέθηκαν περίπου...
Από κηδεία ο συναγερμός για κορονοϊό σε χωριά της Θήβας και της Χαλκίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρατεύουν τα ΚΤΕΛ για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών
Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση προχωρά σε μια κίνηση με στόχο να ενισχύσει τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εν μέσω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. 
Επιστρατεύουν τα ΚΤΕΛ για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί είναι απαραίτητη η παράταση για την τακτοποίηση
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη λήξη σήμερα της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, οι μηχανικοί τρέχουν και δεν φτάνουν και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά με ομόφωνη απόφασή του συνάντηση με το...
Γιατί είναι απαραίτητη η παράταση για την τακτοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας