Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο εξώδικο του διοικητή κ. Α. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο εξώδικο του διοικητή κ. Α. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Επιστολή

Σε απάντηση του νέου από 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύματός σας, με το οποίο αποπειράσθε να δικαιολογήσετε το από 17 Μαΐου 2020 συκοφαντικό, προσβλητικό και δυσφημιστικό δημοσίευμα της πρώτης από εσάς, που φέρει την υπογραφή των δεύτερου και τρίτης από εσάς με τίτλο «Ενας... governor στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», σας δηλώνουμε τα κάτωθι:

Μέριμνα της Αρχής και συνεπώς και δική μου, ως Προϊσταμένου αυτής, αποτελεί αποκλειστικά και μόνον η υλοποίηση του ανατεθέντος σε αυτήν έργου, και επ’ ουδενί, η λήψη επαίνων από οιοδήποτε Μέσο, ή η ανάλωσή της σε απαντήσεις επί κακόβουλων και συκοφαντικών δημοσιευμάτων, τα οποία μάλιστα, κατά ρητή συνομολόγηση και επιβεβαίωση των συντακτών της, τυγχάνουν συρραφές πληροφοριών και διαδόσεων, αντί να αποτελούν αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, που θα όφειλε να έχει διασταυρωθεί από τους συντάκτες της, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ως κριτική και δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι ως κακόβουλη, άκριτη και ατεκμηρίωτη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εκ νέου επιμένετε να αναφέρεστε, σχεδόν αποκλειστικά, στις δράσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο και την πανδημία Covid-19, υπονοώντας ότι δεν επιτελεί το έργο της, συνεχίζοντας να παραβλέπετε και να αποσιωπάτε δράσεις της Αρχής, όπως όλως ενδεικτικά οι έλεγχοι στους Δήμους, στις ΜΚΟ και στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, στα δημόσια έργα, η συμμετοχή στην επιτροπή στρατηγικής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η έκθεση για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η διοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια» […] η σύνταξη οδηγού ασφαλούς τηλεργασίας και οδηγού προστασίας από τεχνικές εξαπάτησης Covid-19 κ.λπ.

Διαπιστώνοντας ότι δεν καθίσταται εκ μέρους σας αντιληπτό, όπως οι ίδιοι γράφετε, το μέγεθος των εντολών, που εκδώσαμε εντός τεσσάρων (4) μόλις μηνών, σε σχέση με τις παλαιότερες εντολές, που είχαν παραμείνει στάσιμες επί σειρά ετών, πριν τη δημιουργία της Αρχής, σας επαναλαμβάνουμε, όσο απλούστερα μπορούμε, τα κάτωθι νούμερα:

Α. Σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, είχαν εκδοθεί εκατόν σαράντα τέσσερις (144) νέες εντολές, ουδείς δε έλεγχος έχει παραμείνει στάσιμος.

Β. Αντιθέτως, αρκετές από τις παλαιές εντολές των 160 αναφερόμενων στο δημοσίευμά σας πορισμάτων τα οποία εξεδόθησαν από την Αρχή εντός του ελάχιστου χρόνου λειτουργίας της, είχαν παραμείνει στάσιμα και λίμναζαν για διάστημα μέχρι και τριών (3) ετών [...] Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εν εξελίξει έλεγχοι προχωρούν κανονικά. Το δε θέμα με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ έχει ολοκληρωθεί από πλευράς ΕΑΔ και η αναφορά σας περί οιασδήποτε αρμοδιότητας της ΕΑΔ σχετικά με τον ορισμό επικεφαλής στη ΜΕΕ του ΥΠΠΟΑ είναι όλως αναληθής, προσβλητικός και συκοφαντικός.

[…] Επιπλέον αυτών, εξεδόθησαν και αρκετές νέες εντολές, εκ των οποίων ουδεμία έχει παραμείνει στάσιμη, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν κατά το παρελθόν.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Εμμένετε στους συκοφαντικούς και αναληθείς ισχυρισμούς σας περί υποθέσεων που δήθεν καθυστερούν ενώ η αλήθεια είναι ότι οι υποθέσεις αυτές, μεταξύ άλλων, βρίσκονταν σε εκκρεμότητα επί μακρόν πριν την ίδρυση της Αρχής. Ειδικότερα, η έκθεση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η έτερη έκθεση που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιφανειακών γαιών βρίσκεται υπό ολοκλήρωση, αφού οι σχετικές εργασίες επιταχύνθηκαν μετά την ίδρυση της Αρχής. Ο διαχειριστικός έλεγχος του ΟΚΑΝΑ έχει επίσης ολοκληρωθεί. Ο έλεγχος για το «Ερρίκος Ντυνάν», επίσης, ολοκληρώνεται. Για την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα που να προϋπάρχει της ίδρυσης της Αρχής. Δεδομένου δε ότι ουδέν σχετικό στοιχείο επικαλείσθε αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν σε υπαλλήλους στους οποίους ασκήθηκαν δήθεν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και στις οποίες οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Αρχής δεν έπραξαν τα δέοντα, αποδεικνύονται και οι αναφορές σας αυτές όλως συκοφαντικές και αναληθείς [...]

Αναφορικά με τη δεδομένη και αναμφισβήτητη κατά επτά (7) θέσεις άνοδο της Ελλάδας το έτος 2019 στον ετήσιο διεθνή δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, το ψευδές, συκοφαντικό και δυσφημιστικό του δημοσιεύματός σας ασφαλώς και δεν αφορά στο γεγονός της ανόδου, αλλά στο ότι αναφέρατε ότι αυθαίρετα απέδωσα τα αποτελέσματά της στο δεύτερο μισό του ως άνω έτους, ήτοι όταν και ιδρύθηκε η ΕΑΔ, ενώ, επαναλαμβάνω, ότι αληθές τυγχάνει πως η σχετική άνοδος αποδίδεται στην ίδρυση της Αρχής όχι από εμένα βεβαίως, αλλά από τη Διεθνή Διαφάνεια, την ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που διεξάγει ετησίως την έρευνα για την αντίληψη της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αντιλήφθηκα να απαντάτε κάτι σε αυτό ή να ανακαλείτε το σχετικό σχόλιο.

Σχετικά με την εκ μέρους σας αναφορά στις υποτιθέμενες εναντίον μου «κατηγορίες» του επικεφαλής του Πόθεν Εσχες, για τις οποίες «αρμόδια να απαντήσουν θα είναι τα πειθαρχικά όργανα και η Δικαιοσύνη», δεδομένου ότι αγνοώ οτιδήποτε σχετικό, μπορώ απλώς να υποθέσω ότι είτε πρόκειται για σχετική ενημέρωσή σας προσωπικά από τον πρώην επικεφαλής του Πόθεν Εσχες.

Αναφορικά με τη δυνατότητα της Αρχής να βεβαιώνει πρόσθετους φόρους, φρονώ ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί δημοσιογραφικά, εάν προβλέπεται από το συστατικό νόμο της Αρχής τέτοια δυνατότητα.

Εμμένετε στις αναληθείς και ανακριβείς αναφορές σας σε θέματα που αφορούν στο καταργηθέν Γραφείο ΓΕΔΔ, μίας υπηρεσίας με συνολικά εννέα (9) υπηρετούντες Επιθεωρητές-Ελεγκτές μέχρι τον Φεβρουάριο 2019, όταν και αποσπάστηκαν δεκατρείς (13) νέοι Ειδικοί Επιθεωρητές (κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2019), οι οποίοι μέχρι την ίδρυση της Αρχής (7-8-2019) δεν είχαν ολοκληρώσει πάρα μόνο μία (1) έρευνα.

Ανακριβώς και δολίως αναφέρετε ότι σφάλλω σε πολλά σημεία του εξωδίκου μου. Αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον υιοθετείτε άκριτα τις πληροφορίες από το διαδίκτυο και τις «πηγές» σας, αποφεύγοντας να προβείτε σε σχετική δημοσιογραφική έρευνα και να είστε ενημερωμένοι σε θέματα δημόσιας διοίκησης και σχετικών διατάξεων [...]

Εμμένετε στη στρέβλωση της αλήθειας και την παραποίηση της πραγματικότητας όσον αφορά στη δημοσίευση του Οργανισμού της Αρχής και στη θητεία μου ως Διοικητή. Τοποθετήθηκα στην ΕΑΔ στις 6-9-2019 και σε λιγότερο από οκτώ (8) μήνες και δεκαπέντε (15) ημέρες δημοσιεύτηκε ο Οργανισμός της Αρχής, ο οποίος είχε πάρει ΚΑΔ από την Τετάρτη 20-5-2020. Ψευδώς αναφέρετε ότι δήθεν είμαι στην Αρχή για έντεκα (11) μήνες και ψευδώς και συκοφαντικά ισχυρίζεσθε ότι δήθεν ο Οργανισμός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ εσπευσμένα μετά από το από ως άνω συκοφαντικό και δυσφημιστικό άρθρο σας. Δολίως δε παραλείπετε να αναφερθείτε στο γεγονός ότι προηγήθηκε ήδη από τον Νοέμβριο 2019, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελεγκτικών φορέων και όχι μόνο, ευρεία διαβούλευση μεταξύ των στελεχών της Αρχής επί του σχεδίου του Οργανισμού. Αναληθής δε τυγχάνει και ο ισχυρισμός σας περί δήθεν τριακοσίων πενήντα (350) υπηρετούντων Επιθεωρητών στην Αρχή, αφού από την ήδη δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Απόφαση κατανομής προσωπικού προκύπτει ξεκάθαρα ότι το σύνολο των προβλεπόμενων θέσεων Επιθεωρητών-Ελεγκτών ανέρχεται στις τριακόσιες είκοσι (320).

Ουδόλως ανακαλείτε τους συκοφαντικούς και προσβλητικούς ισχυρισμούς σας ότι δήθεν «προτρέπω» επιθεωρητές να πιστοποιηθούν ως εσωτερικοί ελεγκτές και ότι «Στήνεται φάμπρικα» και «μαγαζάκι». Οι αναφορές σας βρίθουν ανακριβών και αναληθών στοιχείων. Το συγκεκριμένο σεμινάριο στο οποίο αναφέρεσθε, δεν παρέχει τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επαγγελματικές πιστοποιήσεις όπως οι CIA, CGAP, CRMA. Οι εξετάσεις για τις πιστοποιήσεις αυτές διενεργούνται από ανεξάρτητα πιστοποιημένα κέντρα από το Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, τα οποία δεν έχουν οιαδήποτε σχέση με το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών. Είναι, συνεπώς, όλως ψευδής ο ισχυρισμός σας ότι το ΕΜΕ «...είναι ένα διαπιστευμένο κέντρο για την παροχή πιστοποίησης εσωτερικών ελεγκτών Certified Internal Auditor, CIA», ισχυρισμός ο οποίος αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τους συκοφαντικούς και αναληθείς ισχυρισμούς σας ότι δήθεν αποκομίζω χρηματικό όφελος από τους επαγγελματίες της ΕΑΔ που απευθύνονται στο ΕΙΕΕ. Ψευδής και συκοφαντικός είναι και ο ισχυρισμός σας ότι «με παρέμβαση του Αγγ. Μπίνη έπεσαν οι τιμές για την πιστοποίηση των επιθεωρητών από το ιδιωτικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, από τα 1.200 στα 800 ευρώ/άτομο για το τρέχον σεμινάριο», καθώς η αλήθεια είναι ότι το ποσό των οκτακοσίων (800,00) Ευρώ αφορά στα μέλη και το ποσό των χιλίων διακοσίων (1.200,00) Ευρώ στα μη μέλη του ΕΙΕΕ.

Ουδόλως ανακαλείτε τους συκοφαντικούς και προσβλητικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν ανήκω στην ομάδα έκδοσης του newsletter του ΕΙΕΕ και ότι δήθεν αμείβομαι προς τούτο.

Εξακολουθείτε να αναπαράγεται τον εντελώς συκοφαντικό ισχυρισμό σας περί συνεργάτη μου και στελέχους της ΕΑΔ που δήθεν «...επίσημα προτρέπει τους επιθεωρητές να αξιοποιήσουν την εφαρμογή SARA των εσωτερικών ελεγκτών, μέσω του ΙΕΕ, στο κινητό τους», χωρίς να προσκομίζετε οιαδήποτε προς τούτο απόδειξη. Σας καλώ ακόμα και σήμερα να κατονομάσετε τον «συνεργάτη» μου αυτόν και να τεκμηριώσετε τους αναληθείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας.

Ουδεμία αναφορά κάνετε σχετικά με τον ψευδή και συκοφαντικό ισχυρισμό σας ότι δήθεν το disclaimer αφορά στα σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ, καθώς η απλή ανάγνωση της σχετικής δήλωσης αποποίησης ευθύνης καταδεικνύει την αναλήθεια και το συκοφαντικό χαρακτήρα των ισχυρισμών σας. Σας ενημερώνω ότι τυγχάνω απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ και επομένως γνωρίζω αρκετά καλά την αξία του ΕΚΔΔΑ και ως εκ τούτου δεν επιτρέπω σε κανέναν να διασπείρει ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις αναφορικά με τις θέσεις και τις απόψεις μου για τους δημόσιους φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων [...]

Επίσης, αναφορικά με τον ανακριβή και συκοφαντικό ισχυρισμό σας περί «ευτελισμού» των επιθεωρητών που ασχολούνται με το κυνήγι ιδιοκτητών καταστημάτων, αναφερόμενοι στους ελέγχους συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί αντικαπνιστικού και περί περιορισμού της διάδοσης του SARS-COV 2, εξακολουθείτε να αποκρύπτετε και να αποσιωπάτε δολίως ότι οι αρμοδιότητες αυτές ανήκαν στο πρώην ΣΕΥΥΠ, ενώ ουδόλως αναφέρεστε και δεν ανακαλείτε την αναληθή αναφορά σας σχετικά με τον έλεγχο που διενήργησαν επιθεωρητές της Αρχής στην κλινική «Ταξιάρχες». Δολίως αποκρύπτετε το γεγονός ότι η Αρχή βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς του Κορωνοϊού και οι αναφορές σας στο σπουδαίο αυτό έργο είναι όλως συκοφαντική, αναληθής και προσβλητική.

Ουδόλως ανακαλείτε την όλως συκοφαντική και αναληθή αναφορά σας περί διαμεσολάβησής μου για να πάρει προγράμματα στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, αναφέροντας κατά λέξη στην απάντησή σας: «την ενασχόλησή του με τα προγράμματα του ΟΟΣΑ που καταγράφουμε προφανώς και δεν την αρνείται, δηλώνοντας μάλιστα υπερήφανος γι’ αυτήν». Σας δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται περί ενασχόλησης, λέξη την οποία σκοπίμως χρησιμοποιείτε για να προσβάλετε την τιμή και την υπόληψή μου και να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι έκανα τον μεσάζοντα με αμοιβή. Αληθές τυγχάνει ότι είμαι ο πρώτος Ελληνας δημόσιος υπάλληλος που πήρα με διεθνή διαγωνισμό, μεταξύ υποψηφίων απ’ όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, θέση Συμβούλου-Αναλυτή (βαθμός A3) στη Μονάδα Δημόσιας Ακεραιότητας του Οργανισμού. […] Ο ισχυρισμός σας δε ότι τα προανακριτικά καθήκοντα είναι το βασικό έργο των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Αρχής τυγχάνει όλως παραπλανητικός και ατεκμηρίωτος. Σας καλώ να προσκομίσετε στοιχεία σχετικά με αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προτάσσουν τη διενέργεια προανακριτικού έργου, προκειμένου να τεκμηριώσετε τους αναπόδεικτους και ανακριβείς ισχυρισμούς σας που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της αλήθειας, τη δημιουργία εντυπώσεων και την προσβολή της προσωπικότητάς μου [...]

Επειδή εξακολουθείτε να υποστηρίζετε και να επικαλείσθε το από 17 Μαΐου 2020 δημοσίευμά σας, το οποίο βρίθει ανακριβειών, συκοφαντικών και δυσφημιστικών σχολίων και αναφορών στο πρόσωπό μου, εν γνώσει της αναλήθειάς τους, καθώς γνωρίζετε ότι στερείται της απαιτούμενης διενέργειας σχετικού δημοσιογραφικού ελέγχου, αλλά αντιθέτως βασίζεται, μεταξύ άλλων, «σε πληροφορίες από το διαδίκτυο».

Επισημαίνεται ότι τόσο εγώ προσωπικά αλλά και το σύνολο της ομάδας διοίκησης προερχόμαστε από τα σπλάχνα της δημόσιας διοίκησης και οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε 15-20 χρόνια παρουσίας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας. Δεν πρόκειται, συνεπώς, να ανεχθώ τη λασπολογία και την «εργαλειοποίηση» των ελεγκτικών μηχανισμών και τη στρέβλωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, η οποία είναι βασικός πυλώνας ενός υγιούς συστήματος δημόσιας λογοδοσίας.

Επειδή είναι προφανές ότι τόσο το αρχικό «ρεπορτάζ» σας όσο και η απάντησή σας εξυπηρετεί μόνο τον σκοπό της δημιουργίας εντυπώσεων με την ενσυνείδητη διάδοση ψευδών, συκοφαντικών και ανυπόστατων πληροφοριών.

Επειδή η λασπολογία και ο κιτρινισμός δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, και ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για την «εργαλειοποίηση» θεμάτων που σχετίζονται με την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Στο νέο του εξώδικο ο διοικητής κ. Μπίνης μάς κατηγορεί και πάλι για συκοφαντίες, ψεύδη, ελλιπή δημοσιογραφική έρευνα, κιτρινισμό και δολιότητα. Θα αντιπαρέλθουμε όλες αυτές τις δίκην προθέσεως κρίσεις του που περιέχουν μεγάλη δόση προσβολής στο πρόσωπό μας και θα προσπαθήσουμε πολύ σύντομα να απαντήσουμε στα σημεία που κρίνουμε ότι χρειάζεται απάντηση. Δυστυχώς για την υποκειμενική του άποψη ότι η κριτική και η δημοσιογραφική έρευνα είναι συκοφαντία και μάλιστα με δόλο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και θα μας επιτρέψει να θεωρούμε ότι ακόμα η ελευθερία του Τύπου δεν έχει ανασταλεί στη χώρα μας! Κάθε δημόσιο πρόσωπο γνωρίζει ότι υπόκειται σε κριτική, ακόμα κι αν τη θεωρεί σκληρή και άδικη. Οσο για τον κιτρινισμό, ίσως θα πρέπει να ρίξει μια ματιά ο κ. Μπίνης σε καλοταϊσμένα έντυπα, κανάλια και ιστολόγια που δολοφονούν χαρακτήρες ανθρώπων, δημοσιοποιούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και επιδίδονται σε «διαγωνισμούς» χυδαιότητας. Εμείς δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτή, όσο κι αν ο κ. Μπίνης επιμένει στους αστήρικτους ισχυρισμούς του.

Η -τουλάχιστον ιδιότυπη- στάση του να θέλει μέσα από εξώδικα να αναδείξει το έργο της νεοσύστατης και υδροκέφαλης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, όπου ο διοικητής επιλέγει και διορίζει όλους τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων, προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια δημόσια έκθεση ή μια ανοιχτή συνέντευξη Τύπου. Το αν ένα δημοσίευμα είναι προϊόν έρευνας ή συρραφή διαδόσεων, όπως μας συκοφαντεί ότι κάνουμε ο κ. Μπίνης, είναι στην ελεύθερη κρίση του κάθε αναγνώστη. Ακόμα και οι δικαστές κρίνονται σε ένα κράτος δικαίου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλώ δε μάλλον δημόσιοι λειτουργοί που επιλέχτηκαν με απόφαση ενός και μόνο κόμματος που τυχαίνει να κυβερνά.

Πολύ συνοπτικά

Μέσα από τα αναλυτικά του εξώδικα και όχι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΑΔ ή τα Newsletter πληροφορηθήκαμε κι εμείς και οι πολίτες τις άλλες δράσεις της ΕΑΔ που αναφέρει ο κ. Μπίνης. Ο κ. Μπίνης εκτιμάει ότι οι παλιότερες εντολές είχαν μείνει στάσιμες, υπονοώντας σαφώς σε πολλά σημεία του εξώδικου ότι οι προκάτοχοί του δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε. Δεν εξηγεί βέβαια το πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι επιθεωρητές που ανέλαβαν εξ αρχής σοβαρές υποθέσεις ξαφνικά να άρχισαν να τις «τρέχουν» ενώ ένα χρόνο πριν τις άφηναν να λιμνάζουν. «Κανένας έλεγχος δεν έχει μείνει στάσιμος», δηλώνει και αναφέρει όλες τις μεγάλες υποθέσεις τις οποίες καταγράφαμε κι εμείς στο δημοσίευμα ως εκκρεμότητες. Παρ’ όλα αυτά ούτε οι εκθέσεις ούτε τα πορίσματα ή έστω οι περιλήψεις των ευρημάτων έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως κατά κανόνα γινόταν επί λειτουργίας του θεσμού του ΓΕΔΔ ή του υποβαθμισμένου πλέον ΣΕΥΥΠ και των άλλων φορέων ελέγχου.

Προφανώς και οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού και των μέτρων του κορονοϊού είναι και δική του αρμοδιότητα, όμως η διαφθορά και η κακοδιοίκηση οφείλει να είναι η βασική προτεραιότητα της ΕΑΔ, πολύ περισσότερο όταν με τα ζητήματα αυτά ασχολούνται άλλες υπηρεσίες με σαφώς μεγαλύτερη γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς αυτούς, όπως η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών κ.λπ. Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες περιπτώσεις που περιέχουν οσμή αδιαφάνειας στη διαχείριση χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού: απευθείας αναθέσεις προμήθειας αγαθών υγειονομικής προστασίας σε σαφώς υπερκοστολογημένες τιμές, απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που συστάθηκαν ή τροποποίησαν το καταστατικό τους ελάχιστες μέρες πριν από τη σχετική ανάθεση, χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης χωρίς να έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική κατανομή των ποσών κ.ά. Αραγε δεν έχει η ΕΑΔ τη δυνατότητα να ελέγξει μετά από τόσες δημόσιες καταγγελίες παρόμοιες σοβαρότατες περιπτώσεις αντί του ελέγχου των πολιτών συνοδεία καναλιών;

Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή ως προς τους προκατόχους και πρώην συναδέλφους του την εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης του έργου τους. Αναφορές του τύπου «εξεδόθησαν και αρκετές νέες εντολές, εκ των οποίων ουδεμία έχει παραμείνει στάσιμη, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν κατά το παρελθόν» και η «Αρχή θα προχωρήσει μπροστά ενάντια στον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό που αντιπροσωπεύει το χθες» ηχούν εξαιρετικά προσβλητικές. Αλήθεια, ποιοι εκφράζουν τον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό τού χθες, κ. Διοικητά; Ο πρώην αρεοπαγίτης κ. Ρακιντζής; Η πρώην εφέτης κ. Παπασπύρου; Οι πρώην συνάδελφοί σας στο ΣΕΕΔΔ, ο Σ. Ευαγγελάτος του ΣΕΥΥΠ, οι δεκάδες επιθεωρητές που υπηρέτησαν διαχρονικά στα ελεγκτικά σώματα και στο Πόθεν Εσχες;

Η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια και το ελληνικό της παράρτημα δεν αποτελεί για μας αρκετό στοιχείο καταγραφής και υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης προσμετρά την αντίληψη (αίσθηση) περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς. Η αναφορά ότι η βελτιωμένη κατάταξη στον δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ίδρυση της ΕΑΔ δεν αποτελεί για μας πειστική απόδειξη, ειδικά όταν η αναφορά έγινε ελάχιστο διάστημα μετά την ίδρυση της ΕΑΔ.

Την καθυστέρηση έκδοσης κανονισμού, που συμπτωματικά έγινε μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», την αποδίδει στην ευρεία διαβούλευση που χρειάστηκε και προφανώς δεν είναι 11 μήνες διοικητής, μια και διορίστηκε ως μεταβατικός διοικητής το φθινόπωρο. Ενα αριθμητικό αυταπόδεικτο λάθος μάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί «δόλος» ή «στρέβλωση της αλήθειας». Το ίδιο βέβαια ισχύει για τον αριθμό των επιθεωρητών που είναι 320 και όχι 350. Αναιρεί αυτό τη βασική ουσία του επιχειρήματός μας ότι η ΕΑΔ λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα χωρίς Συμβούλιο Διοίκησης, χωρίς Οργανισμό και χωρίς Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας; Αραγε ποια σχόλια «στελεχών της Αρχής» υιοθετήθηκαν στην τελική μορφή του οργανισμού; Τι μεσολάβησε από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τις 24 Μαΐου και δεν εκδιδόταν ο οργανισμός;

Για το ιδιωτικό ινστιτούτο πιστοποίησης ΕΙΕΕ αναφερθήκαμε στο ρεπορτάζ και στην προηγούμενη απάντησή μας και φυσικά πουθενά δεν υπήρχε η παραμικρή νύξη ή υπαινιγμός ότι ο ίδιος ο κ. Μπίνης αμείβεται από αυτό, παρά μόνο ότι αναγράφεται ως συντελεστής της έκδοσης του περιοδικού και ως μέλος του Ινστιτούτου. Διαπιστώνουμε και πάλι τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στον συγκεκριμένο ιδιωτικό οργανισμό, του οποίου έχει διατελέσει εισηγητής σε σεμινάρια που διοργάνωσε το ΕΙΕΕ. Θα μας επιτρέψετε να θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια μοίρα το ακριβό για τις τσέπες των επιθεωρητών Ινστιτούτο με το δημόσιο ΕΚΔΔΑ. Τα δε προανακριτικά καθήκοντα αποτελούν μία από τις κύριες αρμοδιότητες των επιθεωρητών όπως ορίζει ρητά η νομοθεσία.

Συγκεκριμένο στέλεχος της ΕΑΔ και συνεργάτης του έστειλε το mail σε όλους τους επιθεωρητές της ΕΑΔ για την εφαρμογή SARA.

Τον ευτελισμό των επιθεωρητών τον είδαμε στα κανάλια και αν μπει στον κόπο να δει τα βίντεο ίσως αποκτήσει την ίδια εντύπωση κι εκείνος. Θεωρούμε ευτελισμό τη χρησιμοποίηση υπαλλήλων ειδικών στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης με τόσα προσόντα και εμπειρία να ασκούν αυτόν τον «ψευδοαστυνομικό» ρόλο και να κάνουν έλεγχο στοιχείων των πολιτών μπροστά στις κάμερες.

Η πρόσληψή του στον ΟΟΣΑ επί κυβέρνησης Σαμαρά έγινε και δεν κατανοούμε γιατί θεωρεί συκοφαντία την καταγραφή των δραστηριοτήτων του, φτάνοντας μάλιστα στο ακραίο σημείο να υπονοεί καθαρά ότι δήθεν τον κατηγορήσαμε πως κέρδιζε χρήματα ως μεσάζων!

Οι χαρακτηρισμοί του στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» είναι υποκειμενικοί, αυθαίρετοι και άκρως προσβλητικοί. Η μόνη πληροφορία που αποδώσαμε στο Διαδίκτυο είναι η κουμπαριά του με τον Κ. Μητσοτάκη για την οποία, εφόσον ο ίδιος διέψευσε ήδη στην πρώτη απάντηση, το καταγράψαμε.

Α.Ψ., Δ.Τερ.


 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρνητικός στον Covid-19 ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Με πνευμονία και με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη την υγεία του νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Αρνητικό βγήκε πάντως, το τεστ για κορονοϊό, στο οποίο υπεβλήθη νωρίτερα.
Αρνητικός στον Covid-19 ο Άκης Τσοχατζόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής στη Μόρια
Βίντεο-σοκ δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να παλεύουν σώμα με σώμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητό για τους ίδιους και τα χιλιάδες ανήλικα παιδιά του καταυλισμού. 
Εικόνες ντροπής στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγριο αντικαπνιστικό σαφάρι
Υπ’ ατμόν είναι οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας. Εως και 10.000 ευρώ οι «καμπάνες» για όσους...
Αγριο αντικαπνιστικό σαφάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια
​Προσφέρουν δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι και υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και μάλιστα την προσφέρουν αθόρυβα εδώ και 15 χρόνια, έχοντας φροντίσει την υγεία...
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μεταρρύθμιση που δεν ολοκληρώθηκε στο ΨΝΑ Δαφνί
Ποιος νοσεί περισσότερο στην ψυχική υγεία; Οι ασθενείς ή το σύστημα; Μια επίσκεψη στο ΨΝΑ Δαφνί αποτελεί σοκ για τις απαντήσεις που δίνει. Καθηλωμένοι οι ασθενείς από τις αναχρονιστικές μεθόδους, αλλά και το...
Η μεταρρύθμιση που δεν ολοκληρώθηκε στο ΨΝΑ Δαφνί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας