• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  92%

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι

EPA / STEPHANIE LECOCQ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδειασμα της Ελλάδας από Frontex

 • A-
 • A+
Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για τις παράνομες επιχειρήσεις με πλωτές σκηνές στο Αιγαίο, καθώς ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι αναγνώρισε πως οι καταγγελίες είναι αληθινές και έστρεψε το δάχτυλο στη χώρα μας για τις ευθύνες.

Επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι και πετά το μπαλάκι στις ελληνικές αρχές, βγάζοντας εύσχημα από το κάδρο τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού στην επιτήρηση της θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο.

Σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των Ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, ο κ. Λεγκέρι απάντησε σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ντίτμαρ Κούστερ, μέλους της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου για τις επαναπροωθήσεις με φουσκωτές σχεδίες από τα ελληνικά νησιά.

«Κύριε Λεγκέρι, πολλές πηγές ανέφεραν ότι το Ελληνικό Λιμενικό εξακολουθεί να επαναπροωθεί παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία, αφού φτάσουν με τις βάρκες τους στις ακτές πολλών νησιών. Φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν φουσκωτές διασωστικές σχεδίες. Εχουν επιβιβάσει πρόσφυγες σ’ αυτές τις σχεδίες χωρίς μηχανή ή καύσιμα και χωρίς έλεγχο πλοήγησης. Αυτή η πρακτική, που φαίνεται να είναι συστηματική, αποτελεί άμεση παραβίαση της απαγόρευσης της επαναπροώθησης και συνιστά πραγματικό κίνδυνο για τις ζωές όσων ζητούν άσυλο. Σε ποιο βαθμό βρίσκονται σε γνώση της Frontex και τι κάνετε για να τερματίσετε αυτή την παράνομη πρακτική;» ήταν η ερώτηση του ευρωβουλευτή.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του, «ο Λεγκέρι επιβεβαίωσε τις υποθέσεις και υπέδειξε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τις αρνούνται».

 

Πρόκειται για άδειασμα της ελληνικής κυβέρνησης, που εξακολουθεί να επαίρεται για τις «μηδενικές ροές» και να προσποιείται ότι αγνοεί τα δημοσιευμένα τεκμήρια και τις μαρτυρίες για επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Πρόκειται επίσης για έμμεση αλλά προβληματική προσπάθεια του επικεφαλής της Frontex να πετάξει από τον ευρωπαϊκό οργανισμό την ευθύνη, παρ’ ότι είναι σαφές ότι συμμετέχει σε ρόλο επιτηρητή στις επιχειρήσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο. «Γίνεται ολοένα και πιο εμφανές: Η βία κατά των ανθρώπων που εγκαταλείπονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. γίνεται όλο και πιο βάναυση», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

Γραπτή ερώτηση έχει καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιζαμπέλ Σάντος (Πορτογαλία): «Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα μια νέα τακτική για να εμποδίσουν όσους ζητούν άσυλο από την είσοδο στην ελληνική επικράτεια: αντί να τους καταγράφουν όταν φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να τους βάζουν σε κέντρα υποδοχής μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, το Ελληνικό Λιμενικό διεξάγει “επαναπροωθήσεις”: στέλνουν πίσω βάρκες γεμάτες ανθρώπους στα τουρκικά ύδατα, αφού αφαιρέσουν τη μηχανή [...]».

Η ευρωβουλευτής ρωτά αν είναι ενήμερη η Επιτροπή, αν σχεδιάζει να εγκαταστήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα και ποια μέτρα θα πάρει για να δώσει τέλος σε παρόμοιες παραβιάσεις του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

Διόρθωση

Προηγούμενη εκδοχή του κειμένου ανέφερε ότι οι δηλκώσεις του κ. Λεγκέρι έγιναν στην  ομάδα εργασίας της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Το σωστό είναι ότι έγιναν στην ομάδα εργασίας των Ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Η διόρθωση έχει περιληφθεί στο κείμενο.   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων
Τρία πλοία ζητά να ναυλώσει η Frontex για τα επόμενα δύο χρόνια για να κάνουν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω σε λιμάνια της Τουρκίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται στο...
Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χίος: Εμποδίζουν την επικοινωνία προσφύγων με δικηγόρους με πρόσχημα τον κορονοϊό 
Φαίνεται ότι ο κορονοϊός... μεταδίδεται και μέσω τηλεφώνου όσον αφορά πρόσφυγες. Αλλιώς πώς να εξηγηθεί η απαγόρευση μέχρι και τηλεφωνικής επικοινωνίας για ζητήματα νομικής συνδρομής των τεσσάρων προσφύγων που...
Χίος: Εμποδίζουν την επικοινωνία προσφύγων με δικηγόρους με πρόσχημα τον κορονοϊό 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο η έρευνα για τη Frontex
Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Σίρα Ρέγο καταγγέλλει ότι ήταν αδύνατο να διερευνηθούν διεξοδικά οι καταγγελίες οργανώσεων και Τύπου λόγω της μεθόδευσης της πλειοψηφίας, που δεν άφησε αρκετό χρόνο για την έρευνα.
Φιάσκο η έρευνα για τη Frontex
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα έκθεση-σοκ για βίαιες επιστροφές
Η έκθεση βασίζεται σε συνομιλίες με 16 άτομα, τα οποία υπέστησαν 21 επαναπροωθήσεις, ενώ με βάση τις μαρτυρίες τους αυτές οι παράνομες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 1.000 άτομα.
Νέα έκθεση-σοκ για βίαιες επιστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές
Εμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων και στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών δίνει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εντεινόμενης συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας