Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί δεν έπρεπε να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί δεν έπρεπε να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί

  • A-
  • A+
«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πως απευθύνεται σε μια κρίσιμη αναπτυξιακά και πάρα πολύ ευάλωτη ομάδα παιδιών, στην οποία δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από την αφή και τη γεύση. Βάζουν τα πάντα στο στόμα τους»: Ευαγγελία Καλαϊτζή, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών.

Αχρείαστο μέτρο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία παιδιών και εργαζομένων χαρακτηρίζουν οι παιδαγωγοί το άνοιγμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των εν λόγω δομών από την ερχόμενη Δευτέρα με τους ίδιους κανόνες ασφαλείας που θα ισχύσουν σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία, δηλαδή εκ περιτροπής λειτουργία σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχθούν έως 15 παιδιά, αλλά και τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου «στο πλαίσιο του εφικτού», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. Πόσο εφικτό όμως είναι να εφαρμόσεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε παιδάκια από 6 μηνών έως 4 ετών;

«Είναι αδύνατο», απαντά κατηγορηματικά η Ευαγγελία Καλαϊτζή, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (του πανελλαδικού επαγγελματικού και επιστημονικού οργάνου των παιδαγωγών των παιδικών σταθμών). «Είναι αχρείαστο το μέτρο για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πως απευθύνεται σε μια κρίσιμη αναπτυξιακά και πάρα πολύ ευάλωτη ομάδα παιδιών, στην οποία δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από την αφή και τη γεύση. Βάζουν τα πάντα στο στόμα τους», προσθέτει μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Η εξίσωση του τρόπου λειτουργίας Δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών από την κυβέρνηση, κατά την πρόεδρο των βρεφονηπιαγωγών, είναι απαράδεκτη. Αντί για θρανία, οι παιδικοί σταθμοί έχουν γωνιές ενδιαφέροντος, όπου τα παιδάκια παίζουν και μαθαίνουν. Στους παιδικούς σταθμούς ακόμη, τα παιδιά κοιμούνται και τρώνε φαγητό. Αν κρίνεται εύκολο να «απλωθούν» οι κούνιες στις προβλεπόμενες αποστάσεις, απορίας άξιον είναι πώς θα τηρηθούν μέτρα αποστασιοποίησης την ώρα του φαγητού.

Η κ. Καλαϊτζή περιγράφει ένα πολύ απλό παράδειγμα: «Η εμπειρία μάς λέει ότι όταν αρρώσταινε ένα παιδί κι έλειπε για 3-4 ημέρες, έκλαιγε επιστρέφοντας. Δεν θα το πάρεις μια αγκαλιά; Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε τη σωματική επαφή, την αγκαλιά, το φιλί; Είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει. Ακόμη και στην περίπτωση που οι παιδικοί σταθμοί κληθούν να εφαρμόσουν ένα εξειδικευμένο υγειονομικό πρωτόκολλο, το ερώτημα που θέτει η κ. Καλαϊτζή είναι αμείλικτο: «Τι παιδαγωγικές μεθόδους μπορεί να ακολουθήσει ο παιδαγωγός ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι πρέπει να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους ή να μη βάζουν αντικείμενα στο στόμα;».

Ολα αυτά, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό -όπως καθαρίστριες- που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. «Είναι μια μακρά διαδικασία μέχρι να ανανεωθούν», σχολιάζει η κ. Καλαϊτζή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι γονείς που θα χρειαστεί να λάβουν άδειες ειδικού σκοπού. «Ναι, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να πάρει μπροστά η οικονομία. Αλλά το να ανοίγουμε τους παιδικούς σταθμούς σημαίνει ίσως ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι κάποιοι αριθμοί και να εμφανίζεται στους γονείς ότι υπάρχει μια κανονικότητα. Αλλά τα παιδιά δεν είναι αριθμοί», σχολιάζει η κ. Καλαϊτζή.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, από 1η Ιουνίου οι δημόσιες υπηρεσίες επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους, με εξαίρεση τη χορήγηση α) ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, και β) άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών που δεν υποχρεούνται να παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα στο σχολείο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ χωρίς αναβολή
Εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών αποσαφηνίζει ότι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν θα επηρεάσουν τις διαδικασίες που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης από το ΑΣΕΠ.
Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ χωρίς αναβολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδική άδεια σε δημόσιους υπαλλήλους με βαριές παθήσεις
Πρόσθετες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων με βαριές παθήσεις στους οποίους θα δοθεί ειδική άδεια απουσίας ώστε να προστατευθούν από τον κορονοϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδική άδεια σε δημόσιους υπαλλήλους με βαριές παθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σε κινητοποιήσεις προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας «ολομέτωπη επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εργαζομένους της» από την κυβερνητική πολιτική.
Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
10+1 πεδία πελατειακής (;) δράσης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες από Δευτέρα
Παύει από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, η εκ περιτροπής εργασία στον δημόσιο τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται σε αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες τους, πλην όσων απουσιάζουν δικαιολογημένα...
Πώς θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες από Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τη Δευτέρα περιμένουν εστίαση, νησιά, δημοτικά και νηπιαγωγεία
Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ανοίγουν οι χώροι εστίασης και ανακοινώνονται οι αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν και πώς, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί...
Τη Δευτέρα περιμένουν εστίαση, νησιά, δημοτικά και νηπιαγωγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας