• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 33.5°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 32.1°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.2°C / 33.9°C
  2 BF
  17%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  40%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας

 • A-
 • A+

Τα έκτακτα «μέτρα στήριξης» λόγω κορονοϊού αφήνουν εκτός πρόβλεψης χιλιάδες πτυχιούχους ανέργους, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν δυσαναπλήρωτες υπηρεσίες στους τομείς που εργάστηκαν. Η εγγενής δε αντίφαση του μέτρου προκαλεί εντύπωση, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη των ανέργων οι οποίοι είναι αυτοί που κυρίως πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ δίνουν εδώ και μήνες αγώνα για την ανανέωση των συμβάσεών τους βρίσκοντας τοίχο από πλευράς κυβέρνησης, η οποία, ενώ αρχικά τους έδωσε υποσχέσεις για έναρξη νέων προγραμμάτων, τώρα τους γυρίζει την πλάτη.

Εχοντας εργαστεί ως συμβασιούχοι στον δημόσιο τομέα αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης αφού η λήξη των συμβάσεών τους δεν θεωρείται απόλυση και άρα για μόλις λίγα ένσημα δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ενώ δεδομένης της κατάστασης στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να αναζητήσουν δουλειά.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν και άρχισαν να λήγουν οι πρώτες συμβάσεις. Τότε η γενική γραμματέας Εργασίας κ. Στρατινάκη μάς διαβεβαίωνε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας θα προχωρούσαν σε ειδική τροπολογία ώστε όταν λήξουν οι συμβάσεις μας να δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Πρόκειται για έναν απίστευτο εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τους συμβασιούχους ως αόρατους και αναλώσιμους εργαζόμενους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Πανέλης, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος στελέχωσαν κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου δίνοντας αυτή την τόσο απαραίτητη τονωτική ένεση στο σύστημα, που ειδικά αυτή την περίοδο τη χρειάζεται και πάλι. «Είναι χαρακτηριστικό ότι 700 συνάδελφοι του προγράμματος εργάστηκαν στον τομέα της υγείας. Με μια απλή ανανέωση θα μπορούσαν αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία να στηρίξουν το σύστημα. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας να παροτρύνει εργαζόμενους σχετικών ειδικοτήτων να κάνουν αίτηση για πρόσληψη με διετείς συμβάσεις» τονίζει ο Δ. Πανέλης.

Το Συντονιστικό ζητά, μεταξύ άλλων, να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των ανέργων, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι/ες του προγράμματος που έχουν απολυθεί ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα κενά του Δημοσίου και καλεί όλους και όλες «να μην απομονωθούν και να μη σιωπήσουν περιμένοντας να περάσει η μπόρα καθώς και τα καλυμμένα με μάσκες στόματα βγάζουν φωνή!».

Σχετική ερώτηση κατέθεσε και η βουλευτής της Ν.Δ., Ελενα Ράπτη, σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης των πτυχιούχων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γραμμή ΟΟΣΑ για την ανεργία των νέων
Το 2020 οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογούσαν στο 40,19% του συνόλου των ανέργων της χώρας, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 38,07%, το οποίο καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά.
Γραμμή ΟΟΣΑ για την ανεργία των νέων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας πρώην άστεγος δίπλα στους άστεγους
Στις 17 Μαρτίου έμεινε άνεργος, από τις 18 μοιράζει φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους συμμετέχοντας στην πρωτο­βουλία αλληλεγγύης «Το Μοίρασμα».
Ενας πρώην άστεγος δίπλα στους άστεγους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός σε τηλε-ΦΟΝΙΚΑ κέντρα
Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και εκβιασμούς καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Συνωστισμός σε τηλε-ΦΟΝΙΚΑ κέντρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των...
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι πτυχιούχοι ζητούν να μη χάσουν τις δουλειές τους
Την ανανέωση των συμβάσεών τους για τουλάχιστον ένα έτος διεκδικούν οι νέοι εργαζόμενοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, τονίζοντας ότι προσφέρουν έργο σε...
Νέοι πτυχιούχοι ζητούν να μη χάσουν τις δουλειές τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας