Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το ξύλινο ιστιοφόρο που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα απείχε μόλις λίγα μέτρα από τις ακτές της Ρόδου. Οι 93 πρόσφυγες -οι περισσότεροι από τη Συρία- πίστεψαν ότι η ταλαιπωρία και η αγωνία του ταξιδιού τελείωνε. Αγκαλιασμένοι, στριμωγμένοι, κουρασμένοι, αλλά πάνω απ’ όλα φοβισμένοι, αφού κανείς τους δεν γνώριζε κολύμπι, είδαν τη στεριά και αναθάρρησαν. Αλλά ακόμα και τότε, πριν από το τέλος, πενήντα μέτρα είχαν απομείνει όλα κι όλα, στάθηκαν άτυχοι.

Το ιστιοφόρο έπεσε πάνω στα βράχια, έβαλε νερά και οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδάκια, βρέθηκαν στη θάλασσα με βάθος πέντε μέτρων. Η χαρά μετατράπηκε σε εφιάλτη, η ελπίδα σε απελπισία και ήρθε ο φόβος και έγινε θηλιά στον λαιμό των κατατρεγμένων. Φώναζαν και ζητούσαν βοήθεια. Ο ένας κρατιόταν από τον άλλον και πάλευαν για να επιπλεύσουν, ήταν κοντά η ακτή, πολύ κοντά, λίγο ακόμη και θα τα κατάφερναν. Και τα κατάφεραν, εκτός από τρεις. Εναν άνδρα, μια γυναίκα και ένα παιδάκι.

Τραγωδία στην παραλία «Ζέφυρος»

Λιμενικοί που έφτασαν αμέσως στον τόπο, κάτοικοι του νησιού που βρίσκονταν εκείνη την ώρα για κολύμπι στην παραλία, αλλά και άλλοι που δούλευαν στη διπλανή εφορία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έπεσαν στην παραλία «Ζέφυρος» της Ρόδου για να βοηθήσουν να σωθούν οι άνθρωποι που πνίγονταν. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν είναι αδύνατον να περιγραφούν.

Τελικά λιμενικοί και πολίτες διέσωσαν 90 πρόσφυγες (62 άνδρες, 22 γυναίκες και 6 παιδιά) αλλά τρεις δεν στάθηκαν τυχεροί.

Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό συνέβη περίπου στις 10 το πρωί της Δευτέρας, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε για περιστατικό προσάραξης ιστιοφόρου ξύλινου σκάφους με αρκετούς πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή «Ζέφυρος« της Ρόδου.

Στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος και ναυαγοσωστικό του Λ.Σ., ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη προς παροχή συνδρομής, τα οποία εντόπισαν το ιστιοφόρο κατεστραμμένο και πολλούς ανθρώπους στη θάλασσα. Αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Από τους 90 που διασώθηκαν οι 27 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου. Οι έρευνες συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ από το ελικόπτερο της ΠΑ και από ιδιώτη δύτη.

Και ενώ το πρωί στην παραλία της Ρόδου συνέβαινε η νέα τραγωδία με πρόσφυγες, στο νησί πραγματοποιούνταν σύσκεψη φορέων με τη συμμετοχή κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας δομών πρώτης υποδοχής και υγειονομικού ελέγχου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Στη συνάντηση ο περιφερειάρχης επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση της περιφέρειας για τη δημιουργία χώρων υποδοχής των μεταναστών για τις πρώτες 72 ώρες και ζήτησε να συγκροτηθούν τουλάχιστον πέντε κλιμάκια (σε Ρόδο, Κω, Σύμη Τήλο και Λέρο) και να στελεχωθούν από ντόπιους ιδιώτες γιατρούς.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η επαρκής υγειονομική κάλυψη των μεταναστών που φτάνουν κατά κύματα στα ακριτικά νησιά. Υποστήριξε επίσης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκπονήσει σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχει κατατεθεί προς έγκριση στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί και δεν εντάσσεται στο δημόσιο λογιστικό.

Μόλις έγινε γνωστή η νέα τραγωδία, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «το σημερινό περιστατικό μάς θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο και επ΄ ουδενί δεν προσφέρονται για την άσκηση μικροπολιτικής αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης».

Τον επανασχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής, έτσι ώστε να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και να μετατρέψει τη Μεσόγειο από νεκροταφείο ψυχών προσφύγων και μεταναστών σε θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας, ζητά από την κυβέρνηση με ψήφισμά της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).