• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.8°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.0°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 24.9°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.5°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.7°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 24.0°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  80%

Ο δήμος Θεσσαλονίκης κάλεσε σε… συνωστισμό 250 εργαζόμενους

 • A-
 • A+

Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων… εκτός και πρόκειται για σχολικές καθαρίστριες και σχολικούς καθαριστές. Όχι δεν έχει βγει σχετική εντολή και όχι δεν είναι ανέκδοτο. Είναι αρκούντως τραγικό και αναδεικνύει την άκρως επικίνδυνη ελαφρότητα και την αβάσταχτη επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν στον δήμο Θεσσαλονίκης, όχι γενικώς και αορίστως την πανδημία, αλλά τους ανθρώπους.

Κι ακόμη ειδικότερα όσους εργάζονται για την καθαριότητα των σχολείων του δήμου. Και θα ήταν όντως δύσκολα πιστευτό αν δεν προσκομιζόταν και τα φωτογραφικά τεκμήρια –εδώ που έχουμε φτάσει- ότι χθες η διοίκηση Ζέρβα μάζεψε 250 καθαρίστριες και καθαριστές στο χώρο του ΣΜΑ(!!!) –συνωστισμός με τα όλα του- για να τους κατανείμει σε άλλους εργασιακούς χώρους μη και μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Υπήρχε κάποια πρόβλεψη γι' αυτή την απροσδόκητη συγκέντρωση; Όχι. Είχε ληφθεί κανένα μέτρο εργασίας; Όχι. Τους χορηγήθηκαν κάποια Μέσα Ατομικής Προστασίας; Όχι. Τους έδωσαν ένα χαρτί για το που θα πάνε και… από εκεί πάνε κι οι άλλοι. Καθαρίστριες και καθαριστές είναι εξάλλου θα … αντέχουν! Και τι να πει άραγε κανείς, τι να ρωτήσει πια, όταν 30 από αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και εκτέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο στάλθηκαν να εργαστούν σε υπηρεσίες που … ήταν κλειστές!!!

Διαβάστε με προσοχή και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που καταγγέλλουν όσα συνέβησαν σήμερα και εκδόθηκαν πριν λίγο για το ίδιο θέμα. Είναι η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου και της παράταξης εργαζομένων του δήμου «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - Δυνάμεις Π.Α.ΜΕ. δ. Θεσ/νίκης».

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» για την ευθύνη της προστασίας των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης έναντι του Sars Cov-2

Τις κρίσιμες ώρες που περνούμε εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ενώ έχουν παρθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού, όπως το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, της απαγόρευσης συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, αλλά και της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης ασφαλείας στον εργασιακό χώρο που τηρείται ακόμη και σε καταναλωτές στα Super Markets με έκπληξη διαπιστώσαμε όπως αποδεικνύεται και από σχετικά βίντεο (που έχουμε στην διάθεσή μας) ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κάλεσε σήμερα 23-03-2020 πρωινές ώρες, στο αμαξοστάσιο του Δήμου μεγάλο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες εξαναγκάστηκαν να συνωστιστούν, άλλοι χωρίς μάσκες (ευτυχώς λίγοι και όσοι είχαν τις βρήκαν μόνοι τους), άλλοι χωρίς γάντια στον κλειστό χώρο του αμαξοστασίου κατά παράβαση των επικαιροποιημένων λόγω κορονοϊού μέτρων και οδηγιών.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έχουμε δεχθεί πληθώρα παραπόνων από εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά και των λοιπών υπηρεσιών του Δήμου που μας καταγγέλλουν, ότι δεν τους χορηγήθηκαν τα κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας, όπως μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3, προστατευτικά γυαλιά όπου χρειάζεται, και γάντια μιας χρήσης, καθώς και ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα συνιστώμενα μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό όπως η αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας που σε μερικές περιπτώσεις είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

Στην καθαριότητα μαθαίνουμε πως έλαβαν προ δύο εβδομάδων από μία απλή μάσκα μιας χρήσης, και μόλις χθες (!) γάντια.

Έως τώρα ως παράταξη με υψηλό αίσθημα ευθύνης στις κρίσιμες ώρες που περνάμε όλοι μας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό σκοπό και προσπαθήσαμε να συνδράμουμε με χρήσιμες πρωτοβουλίες και θετικές προτάσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε και να κλείσουμε τα μάτια, όταν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων, λόγω ανευθυνότητας και προχειρότητας που επιδεικνύει η διοίκηση του Δήμου για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο αμαξοστάσιο με την ανεύθυνη και επικίνδυνη για την υγεία τους συγκέντρωση των εργαζομένων κατά παράβαση των ενδεδειγμένων μέτρων και οδηγιών και ζητούμε να δοθούν εξηγήσεις.

Απαιτούμε από την διοίκηση του Δήμου να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄), για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία που ισχύει και για τα ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α. και την λήψη μέτρων που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων (άρθρ.42, παρ.1. ΚΝΥΑΕ), ειδικότερα να λαμβάνονται μέτρα για να :

α) αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι συνεργασίες να πραγματοποιούνται με άλλο τρόπο (τηλεφωνική επικοινωνία, e-mail, τηλεδιάσκεψη κ.λπ. εφόσον είναι εφικτό).

β) να χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους ο απαιτούμενος προστατευτικός ατομικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει:

 

1. μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3 σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους

2. προστατευτικά γυαλιά κατά περίπτωση

3. προστατευτική φόρμα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μιας χρήσης κατά περίπτωση

4. γάντια μιας χρήσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

 

Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο από την γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που θα πρέπει να έχει συνταχθεί με τη συνδρομή του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφάλειας, και σε συνεργασία με την επιτροπή υγείας και ασφάλειας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία όπως έχει επικαιροποιηθεί και ως προς τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης από τον COVID-19, που οφείλει ο Δήμος να έχει συντάξει για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους στην οποία καθορίζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν και, το υλικό προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Απευθύνουμε έκκληση στον Δήμαρχο να μην περιορίζεται μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, με διαγγέλματα, γλαστράκια και συνεντεύξεις αλλά να ασχοληθεί ο ίδιος και το επιτελείο του σοβαρά με το κρίσιμο θέμα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που έως τώρα όπως έχουμε διαπιστώσει «πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο» ή στους πιλότους που φέρουν τους εργαζόμενους σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα-εργασιακούς χώρους και ο περιορισμός των κρουσμάτων και της επιδημίας αποτελεί πρωτίστως θέμα Δημόσιας Υγείας.

Συνεπώς με γνώμονα πρωτίστως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επιφυλασσόμενοι για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, απαιτούμε από την διοίκηση να προβεί σε όλες τις ανωτέρω ενέργειες που οφείλει και να τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ).

 

Για την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί,

Η Επικεφαλής Κατερίνα Νοτοπουλου

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - Δυνάμεις Π.Α.ΜΕ. δ. Θεσ/νίκης

«Ο αναγκαστικός συνωστισμός των σχολικών καθαριστών στον δήμο Θεσ/νίκης»

Περηφανεύεται η διοίκηση Ζέρβα για την «οργανωτικότητα» της και αυτοθαυμάζεται ότι δήθεν, έχει πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους για την επιδημία του κορονοιού. Ο λαός της πόλης γνωρίζει ότι αυτό είναι ψέμα, αφού έβλεπε και βλέπει καθημερινά τους εργαζόμενους της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Όμως, αυτό όμως που συνέβη το πρωί της Δευτέρας 23 Μάρτη αποδεικνύει (για μας για ακόμη μία φορά) ότι εκτός από ψεύτες είναι και επικίνδυνοι. Για να τους κατανείμουν σε άλλες υπηρεσίες, μάζεψαν 250 σχολικούς καθαριστές-στριες σε χώρο του ΣΜΑ εν μέσο επιδημίας! Οι συνάδελφοι και λόγω της βροχής ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας. Όσους έστελναν σε χώρους για εργασία δεν τους χορηγούσαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Να σημειώσουμε ότι εργάζονται με το άθλιο καθεστώς το συμβάσεων-ωρομισθίων και έχουν υπογράψει σύμβαση με τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου. Οι συνάδελφοι παρέμεναν για πολύ ώρα στο χώρο του ΣΜΑ. Με παρέμβαση τους η γραμματεία Θες/νίκης του Π.Α.ΜΕ. και η ΔΑΣ εργ. δ. Θεσ/νίκης απαίτησαν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και να επανέλθουν στην εργασία τους τις επόμενες μέρες, αφού τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις προστασίας τους και διευθέτησης των όρων εργασίας (ωράριο, σύμβαση κλπ). Μετά τις παρεμβάσεις και την αντίδραση συναδέλφων καθαριστών, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να φύγουν οι εργαζόμενοι για τα σπίτια τους.

Άξιο να τονιστεί είναι και ότι 30 περίπου σχολικοί καθαριστές που έστειλαν να παρουσιαστούν σε εργοτάξιο, δεν εργάστηκαν γιατί τα κτίρια των υπηρεσιών που θα καθάριζαν είναι κλειστά λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ταλαιπωρούν και να θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους; Αυτή είναι η «οργανωτικότητα» της διοίκησης Ζέρβα!

Αναλώσιμους, έχουν κράτος και εργοδοσία τους εργαζόμενους. «Μέτρα κατά του συνωστισμού» υποτίθεται, ας συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Δύο άτομα στο Ι.Χ. 30 και 50 στις αστικές συγκοινωνίες και στα λεωφορεία των εταιριών που δουλεύουν εργαζόμενοι. Όλα αυτά για να κτίζουν κυβέρνηση και δήμαρχοι «κοινωνικό» προφίλ και αφεντικά να κερδίζουν και από αυτή την κρίση. Τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους μένουμε δυνατοί και δεν μένουμε σιωπηλοί:

 • Να μη δεχτούμε να μπουν τα εργασιακά δικαιώματα στην καραντίνα ούτε σήμερα αλλά πολύ περισσότερο αύριο, αφού τα χειρότερα που «γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας», όπως δηλώνει και ο πρωθυπουργός.

 • Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία κατεδάφισης εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, να τους απαντήσουμε με την αλληλεγγύη και τις διεκδικήσεις μας.

 • Σεβασμός σε όλους τους εργαζόμενους που χθες, σήμερα και αύριο συνεχίζουν να δίνουν την μάχη για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια σε πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

 • Εκτός των θεσμοθετημένων ΜΑΠ να δοθούν στους εργαζόμενους, όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία τους από την μετάδοση του κορονοϊού.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες των δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στολές για Κύκλωπες
Με υπερμεγέθη στις προστατευτικές στολές προμήθευσε ο δήμος Θεσσαλονίκης τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Στολές για Κύκλωπες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θράσος Ζέρβα για τους απλήρωτους 489 νεοπροσληφθέντες της «προκήρυξης 3Κ»
Δεν είναι μόνο απλήρωτοι οι 489 νεοπροσληφθέντες, χρωστάνε και… «μια κάποια λογική σε αιτήματα και διεκδικήσεις» στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που συνάδελφός τους έφτασε στο σημείο να κοιμάται...
Θράσος Ζέρβα για τους απλήρωτους 489 νεοπροσληφθέντες της «προκήρυξης 3Κ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτε καθαριστή, χαμογέλα, έρχονται τα Χριστούγεννα!
Με άδειο το γιορτινό τραπέζι, αλλά σε μια πόλη γεμάτη λαμπάκια και γιρλάντες, θα περάσουν, όπως φαίνεται, τα Χριστούγεννα 489 απλήρωτοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Απλήρωτε καθαριστή, χαμογέλα, έρχονται τα Χριστούγεννα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται αύριο οι απλήρωτοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς δεν είναι μόνο οι μετακινήσεις προσωπικού, είναι και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της «προκήρυξης 3Κ» οι οποίοι έπιασαν δουλειά...
Διαμαρτύρονται αύριο οι απλήρωτοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: σύγκρουση δήμου-εργαζομένων για τις μετακινήσεις υπαλλήλων
Αυτό που η διοίκηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα παρουσίασε ως τόνωση υποστελεχωμένων υπηρεσιών από τους εργαζομένους, αντιμετωπίστηκε ως εξυπηρέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και καλλιέργεια της...
Θεσσαλονίκη: σύγκρουση δήμου-εργαζομένων για τις μετακινήσεις υπαλλήλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανύπαρκτοι» αξιολογητές καταρράκωσαν εργαζομένους στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Αξιολόγηση για τα… σκουπίδια στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον οποίο οι μισοί εργαζόμενοι πήραν κάτω από τη βάση από αξιολογητές οι οποίοι δεν πήγαν ποτέ στα εργοτάξια. Σύμφωνα με τη...
«Ανύπαρκτοι» αξιολογητές καταρράκωσαν εργαζομένους στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας