• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.8°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.9°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.4°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  48%

Εκεί που τα σύνορα ορίζονται από τη ροή του ποταμού, συνεχείς οι περιπολίες. Συνεχείς και οι προσπάθειες των προσφύγων. Η μια όχθη του Αρδα στην Ελλάδα, η άλλη στην Τουρκία. Εκεί απέναντι το παπούτσι, απομεινάρι που μαρτυρά το πέρασμα, την προσπάθεια φυγής. Ελάχιστη η ελπίδα, που πριν υπάρξει σβήνει. Ολοι γνωρίζουν το σημείο που δένει ο Αρδας με τα νερά του Εβρου. Ετσι η σύλληψη είναι αναπόφευκτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ακρίτες είμαστε, δεν είμαστε φασίστες»

 • A-
 • A+
Την ειδική σχέση που λόγω του «εξ Ανατολών κινδύνου» έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε ντόπιους και σώματα ασφαλείας και που ανεπιτυχώς επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Χ.Α., προσπάθησε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός μετατρέποντας το πρόβλημα της αυξημένης μεταναστευτικής ροής σε απειλή από την Τουρκία. Οι ντόπιοι όμως έχουν άλλες άμυνες και γι’ αυτές μας μίλησαν

Ο «εξ ανατολών κίνδυνος», φόβος για πολλούς από τους κατοίκους του Εβρου, και η στενή σχέση που εξαιτίας αυτού έχει αναπτυχθεί μεταξύ ακριτών και σωμάτων ασφαλείας-στρατού είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τοπικής κοινωνίας, το οποίο αναδεικνύεται από το οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» στην περιοχή.

Ενα χαρακτηριστικό το οποίο οι ακροδεξιοί επιχειρούν εδώ και χρόνια να το εκμεταλλευτούν, χωρίς να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές πήρε το 3,5% έναντι 8,71% τον Σεπτέμβριο του 2015. Τ

ο αξιοποίησε, όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην περιοχή, ώστε να μετατρέψει το πρόβλημα της αυξημένης μεταναστευτικής ροής σε απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου, στον νομό από το 37,08% του 2015 το ποσοστό του κόμματός του ανέβηκε στο 44,99% στις περσινές εκλογές.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Εβρου, όπως διαπιστώσαμε, είναι ενταγμένοι στους εθνοφύλακες. Εντούτοις, στην πλειονότητά τους γυρίζουν την πλάτη στους ανθρώπους ακραίων πεποιθήσεων. Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο υπερασπίζονται καλύτερα το έδαφός τους και την πατρίδα τους, που γι’ αυτούς μεταφράζεται στο βιος τους και την οικογένειά τους.

Χαρακτηριστικά είναι όσα μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας, Γιώργος Τσιακίρης, όταν τον ρωτήσαμε πώς βλέπει ο ίδιος και οι υπόλοιποι κάτοικοι στο Σουφλί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:

«Αυτό δεν θα τελειώσει αύριο. Τώρα θα το έχουμε συνέχεια, από τη στιγμή που ο Ερντογάν το δοκίμασε και του βγήκε. Αυτό είναι ψυχολογικός πόλεμος και έγινε στην προσπάθειά του αφενός να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης και αφετέρου να δοκιμάσει τον ελληνικό λαό και στρατό. Η ζωή μας όμως δεν έχει αλλάξει. Η Αθήνα νομίζει ότι εδώ είμαστε με τα κράνη και τα όπλα στο χέρι. Μας παίρνουν φίλοι από τη Θεσσαλονίκη και από αλλού και μας ρωτούν: “Τι γίνεται εκεί πάνω, έχετε πόλεμο;”. Kάθε χρόνο, το ίδιο πράμα έχουμε. Κάποιες φορές περισσότερο, κάποιες λιγότερο. Το πρόβλημα αυτή τη φορά εστιάζεται στην ποσότητα. Ο στρατός μας όμως έχει ενισχυθεί, είναι σε επιφυλακή κι εμείς τον εμπιστευόμαστε, όπως και τα σώματα ασφαλείας. Οι άνθρωποι που επιχειρούν εδώ είναι γνώστες, αξιόμαχοι, και εμείς πραγματικά κοιμόμαστε ήσυχοι. Κάποιοι, λίγοι, πήγαν να κάνουν τους καουμπόηδες. Ευτυχώς το στράτευμα πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε το πρόβλημα και το σταμάτησε. Δεν ευθυνόμαστε για τους εγχώριους και αφιχθέντες φασίστες. Εμένα δεν μου λένε τίποτα. Η πατρίδα πρέπει να δει τον Εβρο με μεγαλύτερη προσοχή και όχι αφού ξεχειλίσει το ποτήρι. Εξάλλου οι Αμερικανοί θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή. Υπάρχει ανάγκη να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο. Για εμάς εδώ, που είμαστε όλοι εθνοφύλακες και έχουμε το όπλο μας στο σπίτι μας, κάθε 15 μέρες ελεγχόμαστε αν ρίξαμε και οι σφαίρες μετριούνται. Ο στρατός είναι πολύ δεμένος με τον κόσμο εδώ γιατί είμαστε ακρίτες».

Εθνοφύλακες, επίσης, είναι, όπως λένε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Πάρης Παπαδάκης και ο ταμίας Νίκος Μουσουνάκης, το 90% των μελών τους. Με την ιδιότητά τους μάλιστα αυτή και χάρη στις άριστες γνώσεις τους για τους λαβύρινθους της περιοχής χρησιμοποιούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στις περιπολίες του Δέλτα του Εβρου, τριάντα άτομα σε 24ωρες βάρδιες. Ο σύλλογος φτιάχτηκε για να υπερασπίζεται τα αιτήματα όσων έχουν καλύβες στο Δέλτα όπου διαμένουν προσωρινά ψαράδες και κυνηγοί.

«Στο Δέλτα τις πρώτες μέρες οι πρόσφυγες έμπαιναν από παντού. Σε δυο μέρες είχαν αποπειραθεί να περάσουν δυο “πακέτα” δέκα χιλιάδων. Μετά πέσαν στα 2.000 άτομα, έπειτα 40 με 50 άτομα την ημέρα και προχθές πέρασαν μόνο τρία άτομα. Οι περισσότεροι απωθούνταν, ενώ κάποιοι πιάνονταν από την αστυνομία. Δώδεκα μέρες είμαστε εκεί για να τους σταματάμε. Το μέρος είναι δύσκολο και πυκνό, λαβύρινθος. Δεν μπορούν οι αστυνομικοί να μπουν εκεί μέσα. Εμείς έχουμε μεγαλώσει στο ποτάμι, το ξέρουμε σαν την παλάμη μας, γι’ αυτό και βοηθάμε. Προχωράμε εκτελώντας εντολές. Μας ανέθεσαν μια δουλειά και ξέρουμε να την κάνουμε. Αν γινόταν καμιά στραβή από πιτσιρικάδες που ήρθαν φτιαγμένοι, θα την πληρώναμε όλοι. Καλά έκανε ο στρατηγός και είπε: “Τέρμα. Απαγόρευση. Τώρα μαχαίρι”. Δεν θέλει πολύ να ξεφύγει η κατάσταση. Ενας ανεγκέφαλος δικός μας κι ένας από απέναντι κι έγινε η ζημιά. Τα μέλη του συλλόγου μας είναι συγκρατημένοι. Δεν είμαστε αυτόκλητοι. Μας λένε πού να πάμε και τι να κάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση από τη δικιά μας την πλευρά να γίνει η στραβή. Δεν είμαστε ρατσιστές, προστατεύουμε την Ελλάδα. Στον σύλλογο δεν υπάρχει χρώμα. Είμαστε ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, ΚΚΕ, τα πάντα. Δεν έχουμε καμία σχέση με φασίστες ή χρυσαυγίτες. Προχθές ήρθε πάνω ο Λαγός. Εάν δείτε μια φωτογραφία με αυτόν και με εμάς, να μου το πείτε. Εμάς δεν μας πλησιάζει. Τώρα έχουν ησυχάσει τα πράγματα. Απλώς είναι πιο έντονη η παρουσία του τούρκικου στρατού. Από το Σάββατο, έχουν κατεβάσει δυνάμεις. Στήσαν σκοπιές και κάθε βράδυ ανάβουν φωτιές για να μην τους καταγράφουν οι θερμικές κάμερες. Οταν περνάμε μας βρίζουν ελληνικά, φωνάζουν, ρίχνουν στον αέρα», μας είπαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άλλα είναι τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα
Το πρόβλημα για τους κατοίκους στις Καστανιές δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Οπως λένε, πάντα περνούσαν από τον Εβρο και θα συνεχίσουν να το κάνουν όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί.
Άλλα είναι τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική απάντηση στον φασιστικό αέρα του Εβρου
Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές στην Αθήνα ζήτησαν να μπει τέλος στο ακροδεξιό ντελίριο και να δοθεί η δυνατότητα στους κατατρεγμένους να μετακινηθούν με ασφάλεια. Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις.
Δυναμική απάντηση στον φασιστικό αέρα του Εβρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαχωρισμός εργαζομένων HumanRights360 από τη δήλωσή της για τον Έβρο
Ανακοίνωση με την οποία διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτή της ΜΚΟ, που αναδιπλώθηκε για τους θανάτους των προσφύγων στον Έβρο, εξέδωσαν οι εργαζόμενοί της, εκφράζοντας συμπαράσταση στους εμπλεκόμενους.
Διαχωρισμός εργαζομένων HumanRights360 από τη δήλωσή της για τον Έβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για βίαιη σύλληψη και επαναπροώθηση δύο προσφύγων στον Έβρο
Τη βίαιη σύλληψη δυο προσφύγων στον Έβρο –ενός από την Αιθιοπία και ενός από την Ερυθραία– οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, καταγγέλλει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Καταγγελία για βίαιη σύλληψη και επαναπροώθηση δύο προσφύγων στον Έβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για τη δολοφονία νεαρής πρόσφυγα στον Έβρο
Πολλά θολά σημεία παραμένουν πίσω από τον θάνατο νεαρής αφρικανής στον Έβρο, η οποία βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό στην περέβρια περιοχή του Σουφλίου.
Αναπάντητα ερωτήματα για τη δολοφονία νεαρής πρόσφυγα στον Έβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στελέχη ζητούν από το ΓΕΣ να μην πηγαίνουν Έβρο για να κυνηγούν πρόσφυγες
Μια σοβαρή καταγγελία δημοσιεύει το δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος, σύμφωνα με την οποία αρκετά στελέχη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ζητούν να σταματήσουν να πηγαίνουν στον Έβρο για να κυνηγούν...
Στελέχη ζητούν από το ΓΕΣ να μην πηγαίνουν Έβρο για να κυνηγούν πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας