• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.2°C / 8.5°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 2.0°C / 10.5°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 5.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / 1.2°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 4.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 7.1°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.7°C / 5.5°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη

 • A-
 • A+

Δυνατότητα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με τα εικονικά δάνεια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, για την οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις, δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, για την «εκκαθάριση» του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου, όπως καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για το Ταμείο το οποίο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο πολύπλευρης δικαστικής έρευνας.

Σήμερα, ως γνωστόν, 17 μέλη πρώην διοίκησης του Ταμείου (στους οποίους περιλαμβάνεται, κατά δήλωσή του, και ο πρώην και επί 15 έτη πρόεδρος του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκος) διώκονται ποινικά για πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) για την υπόθεση των «μαϊμού» δανείων και οικονομικών βοηθημάτων σε υπαλλήλους που δεν είχαν ζητήσει και, όπως έχουν εξηγήσει στις αρμόδιες αρχές, δεν έχουν λάβει δάνεια.

Η υπόθεση στοιχειοθετήθηκε με βάση τα ψηφιακά αρχεία που βρέθηκαν στους υπολογιστές του Ταμείου και σχετίζεται με άλλη υπόθεση που διερευνάται ποινικά και αφορά την απώλεια βιβλίων πρωτοκόλλου τριών ετών (2015-2017), πρακτικών συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου κ.ά. Η δίκη είχε οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου, αλλά πήρε αναβολή έπειτα από αίτημα των κατηγορουμένων.

Δικογραφία

Την ίδια ημέρα, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την εκκαθάριση του Ταμείου, που προβλέπει ανασύσταση (χαμένων) φακέλων. Ειδικότερα, «στην περίπτωση τυχόν διαπίστωσης ολικής ή μερικής απώλειας φακέλων, εγγράφων, αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου, βιβλίων ή άλλων στοιχείων του Ταμείου με υπαιτιότητα των υπηρεσιών του, ο εκκαθαριστής προβαίνει σε διοικητική ανασύσταση των φακέλων με κάθε πρόσφορο μέσο, εφόσον αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης», αναφέρει η ΚΥΑ.

Γενικότερα, η ανασύσταση φακέλων προβλέπει ότι στην περίπτωση που χαθούν κάποια αρχεία ο σχετικός φάκελος μπορεί να ανασυσταθεί με όσα στοιχεία εντοπιστούν στη συνέχεια. Ειδικότερα, προβλέπεται η ανασύσταση φακέλων σε μια υπόθεση για την οποία έχει ήδη ανοιχθεί δικογραφία. Πρακτικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΚΥΑ εκτιμάται ότι αφήνει περιθώριο σε περίπτωση που επανεμφανιστούν τα... χαμένα αρχεία να αντικαταστήσουν όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης για την οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Δυνατότητα συγκάλυψης μοιάζει να προσφέρεται και μέσω προσώπων: στη θέση του εκκαθαριστή του Ταμείου επελέγη από το υπουργείο πρόσωπο που ανήκει στη συνδικαλιστική παράταξη της οποίας μέλη διώκονται σήμερα ποινικά για την υπόθεση των εικονικών δανείων. Σημειώνεται ότι η «εκκαθάριση» του Ταμείου είχε εξ αρχής καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ότι αποσκοπεί στη «συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων». Και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων έχει αντιταχθεί στη διαδικασία εκκαθάρισης, τονίζοντας ότι απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, απολύσεις εργαζομένων του Ταμείου που απασχολούνται στον παιδικό σταθμό προμηνύει η ίδια ΚΥΑ. Ο εκκαθαριστής έχει δυνατότητα να αναστέλλει ή να καταγγέλλει συμβάσεις εργασίας προσωπικού που «δεν είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού ή για τη διαδικασία της εκκαθάρισης». Ολα αυτά ενώ νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης έχει προβλέψει τη μεταφορά των εργαζομένων στο οργανόγραμμα του υπουργείου. Τώρα, με μια ΚΥΑ τινάζονται στον αέρα ο νόμος και το εργασιακό μέλλον περίπου 35 ανθρώπων.

Τέλος, πολλά ερωτήματα εγείρει η πρόβλεψη της ΚΥΑ που δίνει στον εκκαθαριστή τη δυνατότητα να εγγράφει στον προϋπολογισμό του Ταμείου «ήδη εγκεκριμένες μέσω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου δαπάνες». Μήπως σε αυτές τις εγκεκριμένες δαπάνες περιλαμβάνονται και τα 100.000 ευρώ που ενέκρινε το Ταμείο προς την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, με την... τροποποιημένη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου που ορίστηκε με απόφαση της κ. Μενδώνη;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου
Αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά τους από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ στο υπουργείο Πολιτισμού ● Οι χειρισμοί της Λίνας Μενδώνη για ακύρωση του νόμου Στρατή εκθέτουν την Ολγα Κεφαλογιάννη που είχε εισηγηθεί την υπερψήφιση...
Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
Ο εκκαθαριστής του «αμαρτωλού» Ταμείου χρηματοδότησε το συνέδριο της ομοσπονδίας με ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς δύο μηνών για τους υπαλλήλους του νηπιαγωγείου.
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη
Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της, η Λίνα Μενδώνη απήθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομόφωνη γνωμοδότηση......
Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
Με… γραμμή Τσακοπιάκου οι (μη) απαντήσεις της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τη ροή χρημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) προς γραφεία παλαιότερων υπουργών.
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο χρόνια φαγούρας
Για παράβαση καθήκοντος με στόχο τη συγκάλυψη σκανδάλου κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Βερναρδάκης.
Δύο χρόνια φαγούρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας