• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 3.0°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 9.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 2.3°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.7°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 7.4°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -5.1°C / 2.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.1°C / -1.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C -2.7°C / 3.8°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.3°C / 4.4°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  54%

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιστασιακός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑποκαθηλώΣτΕ τους δωσίλογους

 • A-
 • A+
Με πρόσθετη παρέμβασή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητείται την ερχόμενη Τρίτη η αίτηση ακύρωσης της απόφασης για μετονομασία της οδού Χρυσοχόου, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Αλ. Γρίμπας, Τρ. Μηταφίδης και Σπ. Σακέττας θα αξιώσουν την αποδοκιμασία των συνεργατών του κατακτητή.

Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα παιχτεί η τελευταία πράξη της υπόθεσης μετονομασίας της οδού «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ», υπόθεση που άνοιξε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη τη συζήτηση περί των προσώπων που κατηγορούνται για δωσιλογισμό την περίοδο της Κατοχής.

Ο,τι άρχισε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 26/3/2018 και τη σύμφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, συνεχίστηκε με την κατάθεση αγωγής εκ μέρους των απογόνων Χρυσοχόου κατά των Αλέκου Γρίμπα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Σπύρου Σακέττα (πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974).

Η αγωγή εκδικάστηκε μεν, αλλά το δικαστήριο κατέληξε ότι συναρτά την απόφασή του από την κατάληξη της προσφυγής των απογόνων Χρυσοχόου στο ΣτΕ όπου υποστηρίζουν ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία μετονομασίας.

Τα τρία μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (67-74) θα προβούν σε πρόσθετη παρέμβαση στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί η αίτηση ακύρωσης των απογόνων Χρυσοχόου ως απαράδεκτη και εκπρόθεσμη. Πέρα όμως από το τυπικό, υπάρχει και το ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης, που έχει καλυφθεί σε όλα τα στάδιά της από την «Εφ.Συν.».

Με μια ακόμη ανακοίνωσή τους, οι τρεις αναφέρουν ότι «η Θεσσαλονίκη, την τελευταία δεκαετία, επιχειρεί να αποκαταστήσει την ιστορική της μνήμη, επανορθώνοντας τα λάθη της και χωρίς να κρύβει πια τις σκοτεινές πτυχές της διαδρομής της», δηλαδή να «αναζητεί τον ανθρώπινο πλούτο της που είχαν εξοντώσει η ναζιστική πανούκλα, ο τρόμος που σκόρπιζαν οι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, η μισαλλοδοξία μερίδας κατοίκων, οι διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας».

Επικαλούνται προς τούτο ανάμεσα σε άλλα την ένταξη της πόλης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941-1945» και την επικείμενη δημιουργία Μουσείου-Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος. Τονίζουν ότι η θητεία Χρυσοχόου «στιγματίστηκε με την εξόντωση στα ναζιστικά κρεματόρια περίπου πενήντα χιλιάδων εβραϊκής καταγωγής συνδημοτών μας», οπότε η μετονομασία σε Αλβέρτου Ναρ, «λογοτέχνη και θεματοφύλακα της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης», λειτουργεί «ως μια οφειλόμενη αναγνώριση της συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης».

Αναστοχασμός

Αναφερόμενοι στο αίτημα των απογόνων Χρυσοχόου σχολιάζουν ότι αυτοί «αμφισβητούν μια δημοκρατική διαδικασία που διαμορφώθηκε με όρους κράτους δικαίου, με σκοπό να διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση του διορισμένου από τη δικτατορία δημοτικού συμβουλίου…».

Οπως λένε οι τρεις, «με δυσκολία κρύβεται πίσω από την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ –όπως και με την εναντίον μας συναρτώμενη αγωγή– η απόπειρα νομιμοποίησης και εξιλέωσης των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος, με την αναπαραγωγή μιας κατασκευασμένης εκδοχής της ιστορίας της πόλης».

Δηλαδή δεν παρεμβαίνουν μόνο υπέρ της νομιμότητας αλλά και του αναστοχασμού προκειμένου η Θεσσαλονίκη «να τιμήσει αυτούς που αντιστάθηκαν και δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές… να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη, να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης».

«Παλικάρι στα χρόνια της χούντας και σε όλη του τη ζωή»

Ο γιατρός Γιώργος Αναστασίου, ξεχωριστό μέλος της αντιδικτατορικής αντίστασης, πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 74 ετών. Ο Αναστασίου συνελήφθη, βασανίστηκε από τη χουντική Ασφάλεια και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών μαζί με άλλα 38 μέλη του ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο) τον Μάιο του 1968.

Ο συγκατηγορούμενός του και συγκρατούμενος Γιάννης Γκιρκούδης, στον επικήδειο λόγο του, διασώζει την αλύγιστη φωνή του συντρόφου του, ένα ντοκουμέντο –τον διάλογο του εκλιπόντος με τους στρατοδίκες του Εκτακτου Στρατοδικείου– που η «Εφ.Συν.» σήμερα δημοσιοποιεί ως παρακαταθήκη του αγωνιστή για όλους μας (για την αντιγραφή: Απόστολος Λυκεσάς).

«[…] Δεν θα ξεχάσω την περιπετειώδη απολογία σου στο Στρατοδικείο με τις αλλεπάλληλες διακοπές και τις απειλές του προέδρου ταξίαρχου Φωκίωνα Καραπάνου που, μόλις ανέβηκε στο βήμα, σου είπε αυστηρά: “Ακου, νεαρέ μου, δεν θέλω άλλο λουτρό, να περιοριστείς στο κατηγορητήριο. Διαφορετικά θα σε καθίσω κάτω”.

»Ο Γιώργος άρχισε: “Ως νέος, ως φοιτητής της Ιατρικής και μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη που διέλυσε η χούντα, ήταν φυσικό να αντιδράσω στην κατάλυση της δημοκρατίας. Μια ολιγομελής ομάδα αξιωματικών στις 21 Απρίλη του 1967, η αποκαλούμενη χούντα, ανέτρεψε τη δημοκρατία, καταπάτησε το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατικό θεσμό και δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στέρησε από τον ελληνικό λαό το αναφαίρετο δικαίωμα να εκλέγει τους κυβερνήτες του”.

»Ο πρόεδρος, εκνευρισμένος, τον διακόπτει και τον απειλεί: “Αφησε την πολιτική. Θα σε καθίσω κάτω”. Ο Γιώργος, ψύχραιμος, συνεχίζει: “Πάντα αντίθετος με τη δικτατορία, δεν ήταν δυνατό να μείνω αδρανής σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας”.

»Ο πρόεδρος ωρύεται και απειλεί. Ο Γιώργος συνεχίζει ακάθεκτος: “Εγινα μέλος της φοιτητικής Αντιδικτατορικής Οργάνωσης ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, που σκοπό έχει την ανατροπή της δικτατορίας με ειρηνικά μέσα, την επαναφορά της δημοκρατίας και της ομαλότητας, την απόλυση των πολιτικών κρατουμένων και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών με συμμετοχή όλων των κομμάτων. Δεν αποδέχομαι την κατάθεσή μου. Είναι κατασκεύασμα της Ασφάλειας και προϊόν βασανιστηρίων”.

»Ο πρόεδρος διακόπτει έντονα. Ο Γιώργος, απτόητος: “Βασανίστηκα φριχτά με φάλαγγα δύο φορές από συνεργείο βασανιστών σε ειδικό χώρο έξω από τη Θεσσαλονίκη”. Ο πρόεδρος εξοργίζεται, φωνάζει, απειλεί. Αλλά ο Γιώργος ατάραχος συνεχίζει: “Οι πράξεις μας δεν είναι αντεθνικές, όπως μας κατηγορείτε, αλλά πατριωτικές. Υπερασπιζόμαστε την τιμή και την αξιοπρέπεια της χώρας. Είμαι περήφανος, γιατί έκανα το καθήκον μου απέναντι στον ελληνικό λαό”. Τότε, ο πρόεδρος του Στρατοδικείου Καραπάνος τον διακόπτει οριστικά εν μέσω απειλών.

Αυτός ήταν ο Γιώργος Αναστασίου. Το παλικάρι από τη Νάουσα, που στάθηκε όρθιος στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας, όπως και σ’ όλη του τη ζωή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
Η δικαστική μάχη που έχουν ξεκινήσει 317 πολίτες της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αρχαιοτήτων είναι αυτή που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των φορέων της συμπρωτεύουσας, καθώς το δικαστήριο εξέτασε πολύ...
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία δίκη για τη μετονομασία της οδού Αλμπέρτου Ναρ
Η απόφαση αποτελεί και πρόκριμα για την κατάληξη της αγωγής των απογόνων Χρυσοχόου εναντίον τριών πολιτών που έδωσαν αγώνα για να αποκαθηλωθεί το όνομα του κατοχικού φρούραρχου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Χρυσοχόου.
Τελευταία δίκη για τη μετονομασία της οδού Αλμπέρτου Ναρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
Ο δικηγόρος των 304 πολιτών που προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου μίλησε για διχασμό και παραταξιακή αντιπαράθεση στη διάρκεια της δίκης.
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!
Συγκρουσιακή αλλά και με πολύ ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επί της αίτησης πολιτών για διακοπή εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, όπου όσο συνεχίζεται το καταστροφικό σκάψιμο......
Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου
Nέο κύκλο προσφυγών και δικαστικών κινήσεων άνοιξε η προσπάθεια αιφνιδιασμού που επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράφοντας την Παρασκευή το βράδυ την απόφαση για την καταστροφική απόσπαση των...
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας