• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.3°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 18.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 17.5°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  68%

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο ΚΥΤ της Σάμου.

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προχειρότητες στο προσφυγικό

 • A-
 • A+
Ξόδεψαν 22.320 ευρώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αναθέτοντας σε ιδιώτη την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής & Ασύλου, ως δομής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ίδρυση του υπουργείου πιθανόν να απαιτήσει νέα έξοδα για οργανόγραμμα και προσθήκη των απαραίτητων υπηρεσιών.

Παραλείψεις, ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων εξακολουθούν να προκαλούν την αίσθηση της χαώδους διαχείρισης του προσφυγικού, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται και η «διορθωτική κίνηση» του πρωθυπουργού να ιδρύσει υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφασίστηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υπό την ασφυκτική πίεση των ξενοφοβικών αντιδράσεων και του υπερπληθυσμού των νησιών, χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία.

Είναι ενδεικτικό ότι το Προεδρικό Διάταγμα 4/2020 (ΦΕΚ 4/Α/15-1-2020) δεν συστήνει Κεντρική Διοικητική και Οικονομική Υπηρεσία στο νέο υπουργείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν τα στοιχειώδη, από τη γραμματειακή υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας μέχρι την κάλυψη των εξόδων του υπουργού Νότη Μηταράκη στη Σάμο και τη Λέσβο και από την εκκαθάριση και τις πληρωμές των προμηθειών μέχρι τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα. Αναμένεται τώρα η «διορθωτική κίνηση» και αυτής της παράλειψης, η οποία έγινε προφανώς εκ παραδρομής, είναι όμως ενδεικτική της βιασύνης, της προχειρότητας και του πανικού που χαρακτηρίζει βασικούς κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό το τελευταίο εξάμηνο, σε αντίθεση με την εικόνα της ετοιμότητας και της καλής διακυβέρνησης που θέλει να διεκδικήσει η Ν.Δ.

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία θα έχει το γραφείο της σε διαφορετικό κτήριο για μερικούς μήνες και θα επικοινωνούν μέσω της τεχνολογίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός, θα πρέπει να βρεθεί χώρος τουλάχιστον για να στεγαστούν οι περίπου 50 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι που αναμένεται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ιδιωτικά νομοσχέδια

Εγείρεται μάλιστα το ερώτημα αν στην έννοια της καλής διακυβέρνησης περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, όπως η σύνταξη νομοσχεδίων και οργανογράμματος. Στο παρελθόν, αυτά ήταν έργο των αρμόδιων υπηρεσιών του κάθε υπουργείου, ενώ περνούσαν από τη βάσανο των παρατηρήσεων και της κριτικής των άμεσα εμπλεκόμενων διοικητικών υπηρεσιών που γνώριζαν το θέμα και που θα αναλάμβαναν την εφαρμογή.

Ωστόσο, ο νόμος για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να τέθηκε σε έλεγχο από τις αρμόδιες διοικήσεις, αλλά μάλλον ανακοινώθηκε και σ’ αυτές αιφνιδιαστικά και τις έφερε προ τετελεσμένου. Επιπλέον, λίγο πριν από τις γιορτές, στις 18 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια απόφαση με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία εγκρίνει κονδύλι 22.320 ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «για την κάλυψη δαπάνης για την ανάθεση σε ειδικό επιστήμονα, του έργου της σύνταξης σχεδίου νόμου, της παράγωγης νομοθεσίας και της αιτιολογικής έκθεσης με τίτλο: “Αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής & Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”».

Σε κάθε περίπτωση, η ίδρυση του υπουργείου προφανώς επιβάλλει αλλαγές στο όποιο σχέδιο οργανογράμματος υπάρχει μέχρι τώρα, ενώ δημιουργείται το ερώτημα αν οι αλλαγές... περιλαμβάνονται στην αρχική τιμή.

Υπάρχει επίσης νομική ασάφεια σχετικά με το καθεστώς των αρμοδιοτήτων που αναλάμβανε νομοθετικά με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής ο Εθνικός Συντονιστής για το Προσφυγικό. Μεταξύ άλλων, είχε την εποπτεία των υπηρεσιών που υπάγονταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σήμερα μεταφέρονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως και λόγο για τον εσωτερικό κανονισμό των δομών υποδοχής και φιλοξενίας ή ακόμα και της πολιτικής για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, ενώ δινόταν η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης εκτός των περιορισμών των δημόσιων οικονομικών για κάθε ενέργεια που αφορά το προσφυγικό.

Η ίδια ασάφεια επικρατεί σχετικά με τις αρμοδιότητες της Εθνικής Συντονίστριας για τους ασυνόδευτους ανήλικους Ειρήνης Αγαπηδάκη και του βοηθού συντονιστή Απόστολου Δοξιάδη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κι αυτοί αιφνιδιαστικά στη θέση αυτή στα τέλη Νοεμβρίου και έκτοτε είναι ζήτημα αν ξανακούστηκαν.

Amber alert...

Μάλιστα, όπως επισήμανε η εφημερίδα «Αυγή», η κ. Αγαπηδάκη απουσίαζε από σύσκεψη με θέμα την πρόταση της Σερβίας να υποδεχτεί 300 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη διεθνή διάσταση του προσφυγικού Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έχει νομικά την αρμοδιότητα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Αλλωστε, την κ. Μιχαηλίδου είχε βάλει πρόσφατα στο στόχαστρο το ρατσιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», καθώς η υπουργός υπέγραφε την απόφαση για τις προδιαγραφές των δομών ημιαυτόνομης διαβίωσης των ασυνόδευτων ανήλικων.

Απλήρωτοι οι δικηγόροι

Τη μέρα που άλλαζε υπουργικά χέρια το χαρτοφυλάκιο του προσφυγικού, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, ζητούσε από τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να καταβληθεί η αμοιβή των δικηγόρων που συμμετέχουν στο μητρώο της Υπηρεσίας Ασύλου και προσφέρουν νομική βοήθεια σε όσους ζητούν άσυλο, κάτι που αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας.

Σημείωνε ότι στη συντριπτική πλειονότητα καθυστερεί πάνω από έξι μήνες η εξόφληση των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, ενώ οι δικηγόροι καλούνται να αποδώσουν ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος επί ανείσπρακτων ποσών.

Επισήμαινε ότι υπάρχουν δικηγόροι που απασχολούνται από τον Σεπτέμβριο του 2018 χωρίς να έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και υπογραμμίζει ότι δεν ευσταθεί η εξήγηση υπηρεσιακών παραγόντων που επικαλούνται τον προϋπολογισμό, καθώς τα σχετικά χρήματα καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μπάλα στην εξέδρα από Μηταράκη
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν απομάκρυνε έστω και προσωρινά από τα καθήκοντά του στενό συνεργάτη του, μετακλητό, που κατηγορείται από τις αρμόδιες αρχές για χρηματισμό.
Η μπάλα στην εξέδρα από Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
H ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί το ακροδεξιό σύνθημα «η χώρα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», αδιαφορώντας αν για χιλιάδες ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το να βρουν άσυλο σε ασφαλή χώρα.
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
Οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα απορρίπτεται ως απαράδεκτο αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε ένα μετέωρο καθεστώς παρατεταμένης αναμονής.
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
Με τη νέα ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία θεωρώντας μη παραδεκτό το αίτημα ασύλου στη χώρα μας.
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά
Αλλο ένα νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση για την «αυστηροποίηση της διαδικασίας απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών».
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας