Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρά προβλήματα σε πόλεις και χωριά της χώρας προκάλεσε η «Ζηνοβία». Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας υποχωρεί σήμερα αλλά νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται από αύριο το μεσημέρι με κρύο, χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Στο μεταξύ σώος εντοπίστηκε ένας 27χρονος στο δρόμο για τη Μονή Κλειστών στα Δερβενοχώρια μετά από έρευνες στις οποίες συμμετείχε κι ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας είχε τηλεφωνήσει στην πυροσβεστική για ζητήσει βοήθεια επειδή εγκλωβίστηκε λόγω της χιονόπτωσης.

Χθες όμως ένας 94χρονος έχασε τη ζωή του μέσα στο σπίτι του από αναθυμιάσεις στις Πλαταιές Βοιωτίας, ενώ ο 64χρονος γιος του νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Στην περιοχή το χιόνι ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο.

Ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Οι χιονοπτώσεις και βροχές προκάλεσαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, όπου πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά οι οδηγοί πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Πλέον ανοιχτή είναι η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, μετά το κυκλοφοριακό χάος χθες στη Μαλακάσα αφού πολλά οχήματα εγκλωβίστηκαν για ώρες. Η ταλαιπωρία των οδηγών και στα δύο ρεύματα της εθνικής από το ύψος των διοδίων Αφιδνών έληξε μετά τις 8 το βράδυ όταν αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Η ιδιωτική κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο εξέδωσε ανακοίνωση επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τροχαία για την κυκλοφοριακή διαχείριση και εκφράζοντας τη «λύπη» της για την «ταλαιπωρία των οδηγών».

Κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών στην Εύβοια

Στην Εύβοια παραμένει ο κίνδυνος υπερχείλισης των ποταμών Λήλαντα και Μεσσάπιου και ως εκ τούτου η δημοτική αρχή Χαλκιδέων βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης, προληπτικά, για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα. Για όσους δεν διαθέτουν κάποιο χώρο διαμονής για τη νύχτα, ο δήμος επικοινώνησε με ξενοδοχεία ώστε να μπορέσουν να διαμείνουν με ασφάλεια.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας,Φάνης Σπανός, δήλωσε η στάθμη αυτή την ώρα έχει κατέβει αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί.

Παγετός σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Β. Ελλάδας

Παράλληλα, εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και των περιφερειών επιχειρούν συνεχώς σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Κορινθίας, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός.

Σύφωνα με την Αστυνομία, κλειστές ήταν σήμερα το πρωί η επαρχιακή οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, η δασική οδός από την Βυτίνα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και η επαρχιακή οδός Τρικάλων – Καρυάς, Κορινθίας, στο 3,6 χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Τσουχτερό κρύο επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας κατά τόπους συνθήκες παγετού, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στο Καϊμάκτσαλαν και τον Λαϊλιά Σερρών, όπου ο υδράργυρος τις πρωινές ώρες έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς προβλήματα πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και μόνο στην παλιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης και προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν το πρωί και στη Δυτική Μακεδονία: Στα Γρεβενά ο υδράργυρος «έδειξε» -8 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Φλώρινα, όσους και στην Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται μόνο οι οδηγοί που κινούνται σε Βίγλα και Βίτσι.