• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  5 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.3°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  33%

Ενα μικρό μέρος από τα αρχαία

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχαία με... αυτοκτονικές τάσεις

 • A-
 • A+

Αν η δημοκρατία δημιούργησε στη χώρα μας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να προστατεύει τις αρχαιότητες από τις πολιτικές αυθαιρεσίες και την πλεονεξία των εργολάβων, η τελευταία απόφαση του οργάνου είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία: το όργανο αποφάσισε να αυτοκαταστραφεί, αναθέτοντας... στις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου να «λύσουν» μόνες τους τα πολιτικά, οικονομικά, ακόμη και τα τεχνικά προβλήματα.

Δυστυχώς, τα ανωτέρω είναι κυριολεξία που επιβεβαιώθηκε με τη ρητή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα αρχαία υπαγορεύουν τα ίδια τον τρόπο απόσπασής τους και επανατοποθέτησής τους. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, εκφεύγει της επιστημονικής δεοντολογίας και του σωστού επιστημονικού λόγου».

Οπότε τα 13 μέλη του ΚΑΣ που πήραν την απόφαση απόσπασης εργάστηκαν... καθ’ υπαγόρευσιν των αρχαιοτήτων -και επιθυμούν να κρατηθούν «δεμένα» μόνο οι... δύο ανυπότακτοι του ΚΑΣ (Π. Βελένη, Β. Κουμούσης) μαζί με τμήματα Πολυτεχνείων της χώρας και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας που έβγαλαν φωνή μεγάλη παρότι κάποιοι επιμελήθηκαν τη μετατροπή της σε ψίθυρο.

Και είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί και να τονιστεί ότι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Βασιλικής Τζεβελέκου για τη σχετική απόφαση «Το ΚΑΣ επιβεβαίωσε την προειλημμένη απόφαση Μητσοτάκη» (20.12.19) δεν συνιστά δημοσιογραφική μεταφορά παρά άλλη μία κυριολεξία.

Διότι το ΚΑΣ αποφάσισε μόνο το αποτρόπαιο: να ξεπατώσει τις ανεπανάληπτες αρχαιότητες χωρίς να υφίσταται καμία μελέτη απόσπασης -πόσω δε μάλλον επανατοποθέτησης-, παρά μόνο με ένα σχολιαστικό κείμενο της... μελέτης που και τα αρχαία έσωζε και τον σταθμό του μετρό κατασκεύαζε. 

Γι’ αυτό και κλήθηκαν σχεδόν στο τέλος της συνεδρίασης οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας κατά νόμο Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης να μιλήσουν για τη «βυζαντινή Πομπηία».

Τα μέλη του ΚΑΣ (χωρίς να έχουν καν επισκεφθεί τον χώρο, πλην ελαχίστων) προτίμησαν με τη βοήθεια του προέδρου του οργάνου να ενημερωθούν από... τον Νίκο Ταχιάο. Κι έτσι απέρριψαν τη λύση που είχαν μπροστά τους. Δεν έχει καν νόημα να συζητήσει κανείς αν ήταν εφικτή ή όχι η μελέτη που παρουσιάστηκε.

Απάντησε επιτόπου ο καθηγητής, πολιτικός μηχανικός και δομοστατικός Βλάσης Κουμούσης λέγοντας: «Η εικόνα που παρουσιάζετε δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που έχει ο τεχνικός κόσμος της χώρας». Αλλά κι άλλος ένας καθ’ ύλην αρμόδιος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης Χρήστος Αναγνωστόπουλος έκανε έκθεση στην οποία τόνιζε:

«Με βάση όσα παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα προκύπτει ότι η υποβληθείσα προς έγκριση οριστική μελέτη επιπέδου ΟΜ2 για την υλοποίηση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη».

Γι’ αυτό κι έμειναν μετέωρες όλες οι κυβερνητικές γραφίδες, γι’ αυτό και καλούν αμήχανα με ανύπαρκτη επιχειρηματολογία «ό,τι έγινε έγινε, να προχωρήσει το έργο», γι’ αυτό είναι οργισμένος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, γιατί αποκαλύφθηκαν τα τερατώδη ψέματα που έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι το 2013, ότι «δεν υπάρχει λύση, τελεία και παύλα».

Και γι’ αυτό επίσης μετά από έξι μήνες στη διάρκεια των οποίων εξαφανίστηκε πλήρως ο σχεδιασμός για επέκταση του μετρό προς τα ανατολικά αλλά και πλήρους ακινησίας στο 90% του έργου (τα αρχαία της Βενιζέλου άραγε τους φταίγανε;) χθες η Αττικό Μετρό έστειλε στα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες με... τοποθέτηση ραγών στα τούνελ της Καλαμαριάς. Κάποιοι θεωρούν ότι όλα τελείωσαν με την απόφαση του ΚΑΣ, ούτε που τους περνά από τον νου ότι η περιπέτεια -γι’ αυτούς- τώρα αρχίζει.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημειώδης γκάφα από τον υπουργό «αποδομήσεων»
Ενώπιον του αδιεξόδου που οι ίδιοι δημιούργησαν, κυβέρνηση και «Αττικό Μετρό» βρήκαν τη λύση για να προχωρήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης: να βουλώσουν το στόμα τους όσοι αγωνιούν για την τύχη των αρχαιοτήτων του...
Μνημειώδης γκάφα από τον υπουργό «αποδομήσεων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Σύγκλητος «σφάζει με το βαμβάκι» το ΚΑΣ
Ηχηρό ράπισμα στην επίμαχη απόφαση του ΚΑΣ, στις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό από τη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το θέμα των αρχαιοτήτων τού υπό...
Η Σύγκλητος «σφάζει με το βαμβάκι» το ΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»
Η πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να οργανώσει ανοιχτή συζήτηση για την τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου, πυροδότησε διαμαρτυρίες καθώς ο κατάλογος όσων επισήμως καλούνται,...
Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από τις «ανασκαφικές» εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου 200 εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν, σε τρεις βάρδιες.
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
Στα κάγκελα έχουν ανεβεί οι εργαζόμενοι στο σκάμμα Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες εργασίας, τις προσβλητικές συμπεριφορές απέναντί...
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας