Την κατάργηση της τροπολογίας για την υποχρεωτική κατάθεση δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου ζητούν οι δικηγόροι, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας να προαναγγέλλει σε διαφορετική περίπτωση κινητοποιήσεις του κλάδου.
Ο Δημήτρης Βερβεσός, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νυχτερινή αιφνίδια νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου» η οποία «εξυπηρετεί μόνο τις Τράπεζες, τα “κόκκινα” δάνεια, τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων -όπως είπε- σύντομα θα γίνουν γνωστά».
Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΔΣΑ, οι δικηγόροι εμφανίζονται αποφασισμένοι εάν δεν εισακουστούν να ξεκινήσουν στοχευμένες αποχές από τις δίκες όπου συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.
«Η εκπρόθεσμη νυχτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με τον νόμο 2462/1997) και τη νομολογία των δικαστηρίων», είπε ο Δημήτρης Βερβεσός.
Ειδικότερα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων κ.λπ.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο αφού ο νομοθέτης έδωσε αναδρομική ισχύ στην επίμαχη διάταξη, η οποία είναι σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτόν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
Πάντως, δεν έκρυψε και τον φόβο του ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και σε άλλες δίκες, όπως και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου. Για παράδειγμα, εάν η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας