Αντιφασιστικό μέτωπο αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και λογικής υψώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης – Μελισσίων απέναντι στο ρατσιστικό παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης, η οποία αρνείται τη φιλοξενία προσφύγων στα όρια του δήμου, με φρασεολογία που παραπέμπει σε ό,τι πιο σκοτεινό και ανορθολογικό.
Αφού απορρίφθηκε η πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να φιλοξενηθούν δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι σε πτέρυγα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ», πρόταση στην οποία αντιδρούσε και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας σχέδιο να σταματήσει πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου, αναζητήθηκαν άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων η φιλοξενία των προσφύγων στην ψυχιατρική κλινική Λυράκου.
Ενόψει του δημοτικού συμβουλίου, που εντέλει απέρριψε τη λύση αυτή, η Επιτροπή Κατοίκων Πεντέλης έστειλε στη δήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τις παρατάξεις άκρως κινδυνολογική επιστολή στην οποία χαρακτηρίζει τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες «νεοαποικιστές από τα διεθνή κέντρα» και «εν δυνάμει κατακτητές νεαρής ηλικίας» και επικαλείται «τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την προστασία των αυτόχθονων λαών»(!) για να χαρακτηρίσει τη φιλοξενία προσφύγων παράνομη.
«Πιο ασφαλής θα φάνταζε η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με ασφαλιστικές τεχνικές δικλίδες, παρά η απερίσκεπτη εγκατάσταση εκατοντάδων αλλόφυλων, με αναπόφευκτη αδυναμία επιβολής διαχρονικής ευταξίας στον τόπο μας», σημειώνει η Επιτροπή Κατοίκων.
Ευτυχώς υπήρξε απάντηση από την ίδια την τοπική κοινωνία. «Τόσο το ύφος της επιστολής όσο και τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, δυστυχώς χωρίς αντίλογο, ανεβάζουν σε ένα νέο επίπεδο τη ρατσιστική και φασιστική κατρακύλα κάποιων και ταυτόχρονα την ντροπή και την αποστροφή εμάς των υπολοίπων απέναντι σε απόψεις αυτών των “ευυπόληπτων νοικοκυραίων” που ζουν ανάμεσά μας», σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία.
Αποδίδει την ευθύνη «γι’ αυτή την κατρακύλα» στον θεσμικό λόγο και στα έργα κυβερνητικών παραγόντων που εφαρμόζουν σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική και κάποιοι πρωτοστατούν σε φασιστικές συνάξεις, όπως και δημοτικών αρχών «που όταν δεν υποδαυλίζουν, ανέχονται και δίνουν έδαφος στα ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία ώστε να κυριαρχούν, να επηρεάζουν και να δίνουν τον τόνο στη ζωή της πόλης».
Σημειώνει ότι όλα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τους σκεπτόμενους κατοίκους, τα σχολεία, όσους πιστεύουν στις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, τους χιλιάδες κατοίκους που δεν προσήλθαν στα ρατσιστικά καλέσματα.
«Είναι καθήκον απόλυτης προτεραιότητας για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να βάλει φρένο στον ακροδεξιό οχετό, τη φασιστικοποίηση και τη διάδοση όλων αυτών των αντιλήψεων. Είναι καθήκον όλων μας να σπάσουμε τη μονοπώληση αυτού του λόγου στον δημόσιο χώρο της περιοχής μας και να δείξουμε ότι οι αντιλήψεις της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης είναι αυτές που θα νικήσουν», υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία.
