• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.8°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 20.4°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.0°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 26.2°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 30.0°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  66%

Εικόνα μετά την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας

EUROKINISSI/EPIRUSPOST.GR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Γεφύρι της Πλάκας ξαναβρίσκει τη θέση του

 • A-
 • A+

Παρακολουθώντας βήμα βήμα την πορεία αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας, στεκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα ορόσημο.

Το κατασκευαστικό μέρος ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εβδομάδα με την εγκατάσταση των θολιτών, των μοναδικών λαξευμένων λίθων που δένουν τα τόξα δίνοντας ένα ουσιαστικό αλλά και συμβολικό τέλος σε αυτή την τετραετή διαδρομή η οποία κατέληξε μέσα από μια πρωτόγνωρη εμπειρία συνεργασίας και συνεργειών διαφορετικών φορέων, υπηρεσιών, επιστημόνων και τεχνιτών στο να ξαναστηθεί στα πόδια του με αυθεντικό τρόπο ένα μοναδικό μνημείο του 19ου αιώνα.

Οπως μας λέει ο Γιώργος Σμύρης, επ. καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του έργου στην οποία πρόεδρος είναι ο Μανώλης Κορρές, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, απευθύνθηκε πρόσκληση από την ανάδοχο εταιρεία στους εμπλεκόμενους φορείς να παρασταθούν στην επέμβαση τοποθέτησης των «κλειδιών» της γέφυρας.

«Τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από συμβολικής σημασίας, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Η εικόνα του τόξου πάνω από τον ορμητικό Αραχθο που για 4 χρόνια μάς έλειπε, έχει πλέον βρει τον ιστορικό της χαρακτήρα. Το τοπίο έχει πλέον ολοκληρωθεί και θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη άνοιξη να απομακρυνθούν και τα ικριώματα. Η συνεχής παρακολούθηση της συμπεριφοράς του γεφυριού, η εξαντλητική σπουδή κάθε δομικού στοιχείου, η άριστη εκτέλεση των εργασιών εγγυώνται ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα δούμε την αυθεντική εικόνα του τοπίου που τόσο πολύ πληγώθηκε από την καταστροφή», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σμύρης και προσθέτει:

«Η επιστημονική κοινότητα και η κατασκευαστική εφαρμογή είναι πλέον πλουσιότερες από το μεγάλο αυτό πείραμα που αποτελεί και τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια της εποχής μας να κατανοήσουμε την ιστορική αρχιτεκτονική και μηχανική».

Ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής του ΕΜΠ, συντονιστής της ομάδας έργου του ΕΜΠ για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας (http://gefyri-plakas.ntua.gr) και αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, τονίζει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», για την πρωτοτυπία του εγχειρήματος:

«Η αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας αποτελεί ένα εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας. Η επιστημονική επιτροπή καθοδήγησε τις εργασίες με τρόπο ώστε να αναπαραχθεί η παραδοσιακή γεφυροποιία, χωρίς νοθεύσεις, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Δεν υπάρχουν ‘‘κρυφές ενισχύσεις’’ στην αναστήλωση του πέτρινου γεφυριού. Ούτε υποχωρήσαμε στον πειρασμό να δαμάσουμε κοντά στο γεφύρι τον Αραχθο, ώστε να υφίσταται το γεφύρι μικρότερες καταπονήσεις εις το διηνεκές. Με μεγάλη εμπιστοσύνη στην τέχνη του πρωτομάστορα Μπέκα, ακολουθήσαμε πιστά τα χνάρια του, έστω κι αν πολλές φορές έπρεπε να μαντέψουμε, από λίγα στοιχεία, τι ακριβώς έκανε. Το Γεφύρι της Πλάκας που αναστηλώνεται δεν θα μοιάζει, μόνο, εξαιρετικά με το αυθεντικό. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Εχει το ίδιο DNA, τον ίδιο μηχανισμό για να στέκει όρθιο, με το αυθεντικό.

Σήμερα, που ολοκληρώθηκε το κύριο κατασκευαστικό μέρος, είναι μια σημαντική ημέρα. Η σημαντικότερη, βέβαια, θα είναι όταν το γεφύρι θα αφαψιδωθεί και θα αφεθεί να αντιπαλεύει μόνο του με το άγριο ποτάμι και τον χρόνο, όχι βέβαια χωρίς συντήρηση και φροντίδα αυτή τη φορά. Θέλω, όμως, να επιστρέψω στις πρώτες ημέρες, όταν δόθηκε μια κρίσιμη μάχη.

Σε μια χώρα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και των συνεχών απωλειών, σε όλα τα επίπεδα, ήταν πολύ εύκολο να θεωρηθεί η κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας μία ακόμη οδυνηρή, αλλά οριστική, απώλεια. Σε εκείνες, τις πρώτες κρίσιμες στιγμές, ο ρόλος του ΕΜΠ υπήρξε κρίσιμος. Από την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση, το ΕΜΠ, μετά λόγου γνώσεως, δήλωσε ότι το γεφύρι πρέπει και μπορεί να αναστηλωθεί, συμβάλλοντας καθοριστικά ώστε να μετατραπεί το κλίμα απογοήτευσης σε μια θετική, μαχητική στάση για την αναστήλωσή του», καταλήγει ο κ. Καλιαμπάκος.

Την Παρασκευή, τις εργασίες είδαν από κοντά οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Ολγα Γεροβασίλη που είχαν συνδράμει από τις πρώτες μέρες στη λήψη των αποφάσεων. Με συγκίνηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που συντελέστηκε.

Πλέον απομένουν επιμέρους εργασίες, ενώ ο μεταλλότυπος θα παραμείνει όσο θα κριθεί το επόμενο διάστημα ώστε να «δέσει» η κατασκευή. Ο Αραχθος άλλωστε «φουσκώνει» σιγά σιγά και μέχρι το τέλος της άνοιξης γίνεται αυτός κυρίαρχος της περιοχής. Τα νερά του όμως τα σκεπάζει και πάλι το εντυπωσιακό τόξο του γεφυριού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις αρμοδιότητες
Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Ηπείρου αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία πέρασαν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων που λειτουργούν, στον Φορέα των...
«Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις αρμοδιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία «μαζεύει» τα σκουπίδια από την αυλή... του Καχριμάνη
Διαστάσεις λαμβάνει στην Ηπειρο η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με την οποία ξεκαθαρίζεται το τοπίο για το ποιος έχει την αρμοδιότητα σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία.
Τροπολογία «μαζεύει» τα σκουπίδια από την αυλή... του Καχριμάνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια
Οι δήμοι της Ηπείρου προσθέτουν τη φωνή τους στις αντιδράσεις για την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου, που αναμένεται να αυξήσει το κόστος διαχείρισης και την επιβάρυνση των δημοτών.
«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκληρή αντιπαράθεση για την ανάπτυξη στην Ηπειρο
Μέσα σε 15 μέρες στις περιοδείες των Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα επιταχύνθηκε η συζήτηση για το μέλλον της Ηπείρου και το αν θα μείνει στο περιθώριο ή όχι του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.
Σκληρή αντιπαράθεση για την ανάπτυξη στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτεταμένες ζημιές από υπερχειλίσεις ποταμών στην Ηπειρο
Κατέρρευσε η γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων, ενώ παρά πολλές είναι οι ζημιές σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατοικίες και υποδομές σε όλη την περιφέρεια.
Εκτεταμένες ζημιές από υπερχειλίσεις ποταμών στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ξηλωθούν τώρα τα κιγκλιδώματα
Αμεση παρέμβαση των τοπικών αρχών για να απομακρυνθούν τα κιγκλιδώματα από την περιφερειακή οδό της Αρτας ζητά ο σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα επτά μήνες μετά το τροχαίο που κόστισε τη ζωή ενός 19χρονου νέου.
Να ξηλωθούν τώρα τα κιγκλιδώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας