• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.5°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 21.3°C
  0 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.9°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.9°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.3°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  30%

Εικόνα μετά την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας

EUROKINISSI/EPIRUSPOST.GR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Γεφύρι της Πλάκας ξαναβρίσκει τη θέση του

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρακολουθώντας βήμα βήμα την πορεία αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας, στεκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα ορόσημο.

Το κατασκευαστικό μέρος ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εβδομάδα με την εγκατάσταση των θολιτών, των μοναδικών λαξευμένων λίθων που δένουν τα τόξα δίνοντας ένα ουσιαστικό αλλά και συμβολικό τέλος σε αυτή την τετραετή διαδρομή η οποία κατέληξε μέσα από μια πρωτόγνωρη εμπειρία συνεργασίας και συνεργειών διαφορετικών φορέων, υπηρεσιών, επιστημόνων και τεχνιτών στο να ξαναστηθεί στα πόδια του με αυθεντικό τρόπο ένα μοναδικό μνημείο του 19ου αιώνα.

Οπως μας λέει ο Γιώργος Σμύρης, επ. καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του έργου στην οποία πρόεδρος είναι ο Μανώλης Κορρές, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, απευθύνθηκε πρόσκληση από την ανάδοχο εταιρεία στους εμπλεκόμενους φορείς να παρασταθούν στην επέμβαση τοποθέτησης των «κλειδιών» της γέφυρας.

«Τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από συμβολικής σημασίας, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Η εικόνα του τόξου πάνω από τον ορμητικό Αραχθο που για 4 χρόνια μάς έλειπε, έχει πλέον βρει τον ιστορικό της χαρακτήρα. Το τοπίο έχει πλέον ολοκληρωθεί και θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη άνοιξη να απομακρυνθούν και τα ικριώματα. Η συνεχής παρακολούθηση της συμπεριφοράς του γεφυριού, η εξαντλητική σπουδή κάθε δομικού στοιχείου, η άριστη εκτέλεση των εργασιών εγγυώνται ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα δούμε την αυθεντική εικόνα του τοπίου που τόσο πολύ πληγώθηκε από την καταστροφή», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σμύρης και προσθέτει:

«Η επιστημονική κοινότητα και η κατασκευαστική εφαρμογή είναι πλέον πλουσιότερες από το μεγάλο αυτό πείραμα που αποτελεί και τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια της εποχής μας να κατανοήσουμε την ιστορική αρχιτεκτονική και μηχανική».

Ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής του ΕΜΠ, συντονιστής της ομάδας έργου του ΕΜΠ για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας (http://gefyri-plakas.ntua.gr) και αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, τονίζει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», για την πρωτοτυπία του εγχειρήματος:

«Η αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας αποτελεί ένα εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας. Η επιστημονική επιτροπή καθοδήγησε τις εργασίες με τρόπο ώστε να αναπαραχθεί η παραδοσιακή γεφυροποιία, χωρίς νοθεύσεις, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Δεν υπάρχουν ‘‘κρυφές ενισχύσεις’’ στην αναστήλωση του πέτρινου γεφυριού. Ούτε υποχωρήσαμε στον πειρασμό να δαμάσουμε κοντά στο γεφύρι τον Αραχθο, ώστε να υφίσταται το γεφύρι μικρότερες καταπονήσεις εις το διηνεκές. Με μεγάλη εμπιστοσύνη στην τέχνη του πρωτομάστορα Μπέκα, ακολουθήσαμε πιστά τα χνάρια του, έστω κι αν πολλές φορές έπρεπε να μαντέψουμε, από λίγα στοιχεία, τι ακριβώς έκανε. Το Γεφύρι της Πλάκας που αναστηλώνεται δεν θα μοιάζει, μόνο, εξαιρετικά με το αυθεντικό. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Εχει το ίδιο DNA, τον ίδιο μηχανισμό για να στέκει όρθιο, με το αυθεντικό.

Σήμερα, που ολοκληρώθηκε το κύριο κατασκευαστικό μέρος, είναι μια σημαντική ημέρα. Η σημαντικότερη, βέβαια, θα είναι όταν το γεφύρι θα αφαψιδωθεί και θα αφεθεί να αντιπαλεύει μόνο του με το άγριο ποτάμι και τον χρόνο, όχι βέβαια χωρίς συντήρηση και φροντίδα αυτή τη φορά. Θέλω, όμως, να επιστρέψω στις πρώτες ημέρες, όταν δόθηκε μια κρίσιμη μάχη.

Σε μια χώρα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και των συνεχών απωλειών, σε όλα τα επίπεδα, ήταν πολύ εύκολο να θεωρηθεί η κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας μία ακόμη οδυνηρή, αλλά οριστική, απώλεια. Σε εκείνες, τις πρώτες κρίσιμες στιγμές, ο ρόλος του ΕΜΠ υπήρξε κρίσιμος. Από την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση, το ΕΜΠ, μετά λόγου γνώσεως, δήλωσε ότι το γεφύρι πρέπει και μπορεί να αναστηλωθεί, συμβάλλοντας καθοριστικά ώστε να μετατραπεί το κλίμα απογοήτευσης σε μια θετική, μαχητική στάση για την αναστήλωσή του», καταλήγει ο κ. Καλιαμπάκος.

Την Παρασκευή, τις εργασίες είδαν από κοντά οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Ολγα Γεροβασίλη που είχαν συνδράμει από τις πρώτες μέρες στη λήψη των αποφάσεων. Με συγκίνηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που συντελέστηκε.

Πλέον απομένουν επιμέρους εργασίες, ενώ ο μεταλλότυπος θα παραμείνει όσο θα κριθεί το επόμενο διάστημα ώστε να «δέσει» η κατασκευή. Ο Αραχθος άλλωστε «φουσκώνει» σιγά σιγά και μέχρι το τέλος της άνοιξης γίνεται αυτός κυρίαρχος της περιοχής. Τα νερά του όμως τα σκεπάζει και πάλι το εντυπωσιακό τόξο του γεφυριού.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ξηλωθούν τώρα τα κιγκλιδώματα
Αμεση παρέμβαση των τοπικών αρχών για να απομακρυνθούν τα κιγκλιδώματα από την περιφερειακή οδό της Αρτας ζητά ο σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα επτά μήνες μετά το τροχαίο που κόστισε τη ζωή ενός 19χρονου νέου.
Να ξηλωθούν τώρα τα κιγκλιδώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπανάκι» από την αύξηση των νοσηλειών στην Ηπειρο
Οι κλινικές στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων διαθέτουν ακόμα αριθμό κλινών για ασθενείς Covid-19, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από μέρα σε μέρα.
«Καμπανάκι» από την αύξηση των νοσηλειών στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «επιστροφή» της Δωδώνης
Χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν τις τραγωδίες που ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, την ώρα που εξελίσσεται ένα πρωτοποριακό έργο αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.
Η «επιστροφή» της Δωδώνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
Μπορεί ένα πέτρινο γεφύρι να γεφυρώσει σήμερα τις αγωνίες και τις ανάγκες του τόπου για ένα καλύτερο μέλλον; Το Γεφύρι της Πλάκας έπεσε τον Φεβρουάριο του 2015 και έκτοτε το στοίχημα της αναστήλωσής του έγινε...
Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπήκαν οι βάσεις για το γεφύρι
​Μια πρόκληση για τους σύγχρονους «μαστόρους», την τεχνική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, αποτελεί η αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας. Οι βάσεις για να στηθεί όρθια ξανά αυτή η εντυπωσιακή καμάρα, του...
Μπήκαν οι βάσεις για το γεφύρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΜΠ, Μέτσοβο και ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας
Στο Μέτσοβο, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Πίνδου, μια μικρή επιστημονική συλλογικότητα ανανεώνει κάθε χρόνο το ραντεβού για ενδελεχή, επιστημονική προσέγγιση των ορεινών περιοχών, δίνοντας προτάσεις...
ΕΜΠ, Μέτσοβο και ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας