• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.2°C / 5.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.7°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 2.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.1°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.5°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 6.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 4.8°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%

Αριστερά, ο Δημήτριος Δρακάκης (πρόεδρος) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεξιά, ο Πολύβιος Κασιδόπουλος (αναπλ. πρόεδρος), ιδιοκτήτης μπαρ και τραγουδιστής, με τον Χρίστο Σταϊκούρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αριστεία και στην Πρόνοια

 • A-
 • A+

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε λόγω του ξεσαλώματος των... άριστων τοποθετήσεων στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων μέχρι και το αμφισβητούμενο βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογράφει ακόμη μία «άριστη» σύνθεση διοικητικού συμβουλίου, αυτή τη φορά στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, ακόμη και... τραγουδιστές αναλαμβάνουν να διοικήσουν ένα κέντρο που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τη συγχώνευση τριών δομών παιδικής προστασίας και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα, του παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας (τέως Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας), του Παραρτήματος ΑμεΑ Φθιώτιδας (τέως Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Φθιώτιδας) και του Παραρτήματος ΑμεΑ Ευβοίας (τέως Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευβοίας).

Οπως διαβάζουμε στο ΦΕΚ ΥΟΔΔ 985/21.11.2019 , στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ορίζονται οι εξής:

◼ Στη θέση του προέδρου ο Δημήτριος Δρακάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα, με αναπληρωτή τον Πολύβιο Κασιδόπουλο, ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος κατά δήλωσή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook είναι ιδιοκτήτης μπαρ και τραγουδιστής-μουσικός.

◼ Αντιπρόεδρος Α΄ ορίζεται ο Περικλής Λουκάς, οικονομολόγος στην ιδιότητα, με αναπληρωτή τον Σωτήριο Κάλλη, ελεύθερο επαγγελματία.

◼ Αντιπρόεδρος Β΄ τοποθετείται ο Σπυρίδων Ποταμιάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα και αναπληρωτής ο χημικός Ευάγγελος Κατσαρός.

◼ Τακτικά μέλη ορίζονται η Αναστασία Τζέλα (δικηγόρος) με αναπληρωτή τον συνταξιούχο Χρήστο Παπιώτη, η Ιουλία Συλίγκα (στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται η ιδιότητά της!), με αναπληρώτρια τη φιλόλογο Αγγελική Τσούτσικα, ο Αθανάσιος Αθανασιάδης ως εκπρόσωπος του Κέντρου, με αναπληρώτρια τη Θωμαή Παπαθανασίου, και η Βασιλική Λάσπη ως εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και αναπληρώτρια την Κωνσταντίνα Τσώνου.

Και αν κάποιοι σκεφτούν ότι βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, αφού ακόμη δεν έχουμε δει το έργο των νεοδιορισθέντων, θα απαντήσουμε με όσα αναφέρει η σχετική νομολογία. «Ο ορισμός των μελών (και των αναπληρωματικών τους) των Διοικητικών Συμβουλίων γίνεται, μεταξύ άλλων, και με κριτήριο την εκπροσώπηση σε αυτό τουλάχιστον ενός μέλους προερχόμενου από κάθε αντίστοιχο νομό στον οποίο υπήρχε δομή συγχωνευόμενου ΝΠΔΔ, την εκπροσώπηση του τομέα παιδικής προστασίας από επιστήμονες με σχετική ειδίκευση στο αντικείμενο αυτό, την εκπροσώπηση των εργαζομένων του συνιστώμενου ΚΚΠ [Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας], κατόπιν εκλογών εκ του συνόλου των εργαζομένων του ΚΚΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, καθώς και την εκπροσώπηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες» αναφέρει ρητά ο νόμος 4109/2013 αρ. 9 παρ. 4.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα. Πόσο προέχουν τα οικονομικά ή ο τομέας των μηχανικών έναντι άλλων ειδικοτήτων και ιδιοτήτων και τι σχέση έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην εστίαση και η πρότερη σταδιοδρομία στον κόσμο του λαϊκού πενταγράμμου με τον ευαίσθητο και πολύ εξειδικευμένο χώρο της παιδικής προστασίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία;

Επίσης, πέραν της ex officio τοποθέτησης της αιρετής εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ, που είναι αδιαμφισβήτητη η κρισιμότητα του θεσμικού της ρόλου, και του εκπροσώπου των εργαζομένων του Κέντρου, υπάρχει η περίπτωση τακτικού μέλους που έχει διττό ρόλο· εκείνον του μέλους του Δ.Σ. αλλά και του εργαζόμενου.

Ο λόγος για την Ιουλία Στίγκα, της οποίας η ιδιότητα επιμελώς αποκρύφτηκε στο σχετικό ΦΕΚ διορισμού και η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιφερειακού Τύπου της περιοχής, είναι νοσηλεύτρια σε δομή του εν λόγω Κέντρου. Και αυτή η τοποθέτηση δημιουργεί εύλογο προβληματισμό, αν σκεφτεί κανείς ότι διά νόμου προβλέπεται ήδη θέση αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων του κέντρου.

Η δε πολιτική διάσταση του τακτικού μέλους του Δ.Σ. του εν λόγω κέντρου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη υπηρεσιακή υπόστασή της, ως εργαζόμενη σε αυτό, επ’ ουδενί συνιστά διαυγή διαχωρισμό, παρά μόνον προκαλεί σύγχυση, πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα σύγκρουσης των ρόλων αν όχι και των συμφερόντων...

Κατ’ αντιπαράθεση με τα παραπάνω, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του προηγούμενου Δ.Σ. του Κέντρου, Θεόδωρος Δημόπουλος, είναι κοινωνικός λειτουργός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση και τα Οικονομικά της Υγείας και πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες, ενώ οι δύο τέως αντιπρόεδροι (Τριαντάφυλλος Παπατριανταφύλλου και Δέσποινα Κολιοβέττα) είναι γιατροί στο επάγγελμα.

Τα κομματικά ένσημα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιλογή των προσώπων στη διοίκηση ενός οργανισμού ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται στον τομέα της Πρόνοιας και δη της Παιδικής Προστασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;
Οριζόντια αλλά όχι για όλους τα μέτρα στήριξης της οικογένειας δήλωσε η υφ. Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου σε χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη.
Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στέλνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και την προστασία παιδιών συλληφθέντων ή κρατουμένων
Η Δ. Μιχαηλίδου είπε ότι η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος. Κριτική από Θ. Φωτίου.
Στέλνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και την προστασία παιδιών συλληφθέντων ή κρατουμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πρεμιέρα» στην ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες
Το πράσινο φως για τη μετάβαση από ένα πιλοτικό πρόγραμμα προς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φιλοξενίας και φροντίδας άναψε η Υπουργική Απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου ● Σταγόνα στον ωκεανό τα χρηματοδοτούμενα...
«Πρεμιέρα» στην ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγνοούνται 1.200 ασυνόδευτα παιδιά
Σε 4.700 ανέρχονται πλέον τα ασυνόδευτα παιδιά που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση κατά τους τελευταίους μήνες.
Αγνοούνται 1.200 ασυνόδευτα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παιδιά και πρόσφυγες χωρίς περίθαλψη με υπογραφή Ν.Δ
Με κάθε επισημότητα ισχύει πλέον η γαλάζια εξαγγελία περί μη χορήγησης ΑΜΚΑ σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς χωρίς έγγραφα, ακόμα και στα ασυνόδευτα.
Παιδιά και πρόσφυγες χωρίς περίθαλψη με υπογραφή Ν.Δ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημογραφική πολιτική χωρίς... προφυλάξεις
Μπόνους τεκνοποίησης και οι άλλες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης υπονομεύουν την ισότητα και δείχνουν στη γυναίκα ξανά τον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι.
Δημογραφική πολιτική χωρίς... προφυλάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας