Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πριμ σε ιδιώτες με ανοιχτούς λογαριασμούς

Η συνέντευξη Τύπου του Τ. Θεοδωρικάκου παρουσία του Γ. Πατούλη

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πριμ σε ιδιώτες με ανοιχτούς λογαριασμούς

  • A-
  • A+
Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε πέντε δήμους ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προσφέροντας γην και ύδωρ σε ιδιωτική εταιρεία με αμφιλεγόμενο παρελθόν και διαρκή διαμάχη με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου.

Ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών με παρελθόν γεμάτο καταγγελίες, έπειτα από πολυετή κόντρα με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου στη διάρκεια δύο κυβερνητικών θητειών, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και γίνεται γνωστή σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Πώς;

Πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης συγκαλεί συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης με τη συμμετοχή πέντε δήμων, υιοθετεί τα βασικά σλόγκαν της εταιρείας, «υποκαθιστώντας» στην ουσία τα στελέχη της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και, επιπλέον, εντάσσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας σε έναν εθνικό περιβαλλοντικό στόχο.

Ελλάδα εν έτει 2019, επί κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, που επιβεβαιώνει ότι δεν έχει… ταμπού και προκαταλήψεις στην προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πέντε δήμους (Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Ναύπλιο, Ανδρος, Ιωάννινα) ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγκεκριμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίζοντας έτσι τη μία όψη του νομίσματος.

Από την άλλη, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έγκριση του εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε. από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το αρμόδιο κρατικό όργανο εποπτείας όλων των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ). Από την έγκριση ή μη του σχεδίου εξαρτάται η ανανέωση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. ΕΟΑΝ και Ανταποδοτική Ανακύκλωση είχαν μια πρωτοφανή αντιπαράθεση μόλις πριν από λίγους μήνες, με τον δημόσιο οργανισμό να καταγγέλλει ακόμη και «εκφοβισμό των μελών του».

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ προκειμένου να εξετάσει το εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο που όφειλε να υποβάλει προς έγκριση η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., στο πλαίσιο του Νόμου 4496/2017. Οπως περιγράφει σήμερα στην «Εφ.Συν.» ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΑΝ (και μέλος των Οικολόγων Πράσινων) Δ. Πολιτόπουλος, υπήρχαν μια σειρά παρατηρήσεων στις οποίες έπρεπε να απαντήσει η εταιρεία. «Δεν μπορούσαμε να εγκρίνουμε το επιχειρησιακό σχέδιο πριν απαντήσουν. Τα ερωτήματα δεν τα είχαμε θέσει εμείς, αλλά οι υπηρεσίες του ΕΟΑΝ», τονίζει.

Τέσσερις συνεδριάσεις όπου θα εξεταζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο εμποδίστηκαν με ευθύνη της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο. Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ζητούσε να εξαιρεθούν από την επίμαχη συνεδρίαση συγκεκριμένα μέλη του ΕΟΑΝ (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του οργανισμού και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ). Το αίτημα απορρίφθηκε. Σε μία συνεδρίαση η εταιρεία κάλεσε την αστυνομία, ζητώντας προσαγωγές μελών του ΕΟΑΝ για μήνυση που θα υπέβαλλε.

Προσαγωγές δεν έγιναν, αλλά η συνεδρίαση διεκόπη. Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ισχυριζόταν ότι τα συγκεκριμένα μέλη παραβίαζαν την αρχή της αμεροληψίας, επειδή σχετίζονταν με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), άλλη ιδιωτική εταιρεία (στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΕ με ποσοστό κοντά στο 40%) που σχεδόν μονοπωλεί τον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών.

Η έγκριση του σχεδίου

Τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΑΝ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της εταιρείας και την προειδοποίησε ότι «για όλα όσα έχουν διαπραχθεί σε βάρος του ΕΟΑΝ και των νόμιμων οργάνων του [...] με σκοπό την παρεμπόδιση της νόμιμης λειτουργίας του, αλλά και τον εκφοβισμό των μελών του Δ.Σ., ο ΕΟΑΝ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία του κύρους του, αλλά και για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των οργάνων του επ’ ωφελεία του κοινωνικού αγαθού της ανακύκλωσης».

Το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας ακόμη δεν έχει εγκριθεί, όπως επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν.», ο νυν πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Ν. Χιωτάκης. Ο κ. Πολιτόπουλος υπογραμμίζει: «Θα έπρεπε πρώτα να εξεταστεί ο φάκελος, να εγκριθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο και μετά να προβεί (σ.σ. η εταιρεία) σε δράσεις.

»Δεν σημαίνει ότι τώρα λειτουργεί παράνομα. Αλλά δεν ξέρω εάν οι δράσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών θα εγκριθούν ή όχι από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ». Ομως, ο υπουργός Εσωτερικών, με την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράμματος, ουσιαστικά δημιουργεί τετελεσμένα ενόψει της εξέτασης του σχεδίου της εταιρείας από τον ΕΟΑΝ.

»Η διένεξη του περασμένου Ιουνίου δεν ήταν η πρώτη μεταξύ ΕΟΑΝ και εταιρείας. Τον Μάρτιο του 2013 ο ΕΟΑΝ είχε απευθυνθεί στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (με αφορμή εκδηλώσεις προβολής που εμφανίζονταν να τελούν υπό την αιγίδα του), ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε σοβαρή αντιδικία με το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης αλλά και ότι εναντίον της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είχαν κινηθεί νομικά μεγάλοι δήμοι της χώρας (ανάμεσά τους οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης), καθώς η εταιρεία τούς εμφάνιζε ως μετόχους της. Σε ακόλουθη επιστολή του ΕΟΑΝ στην εταιρεία αναφερόταν ακόμη ότι, σε ελέγχους που έγιναν, «στον βαθμό που τους επιτρέψατε», προέκυψαν «σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των παρατηρηθέντων στοιχείων και εκείνων που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις σας προς τις αρμόδιες αρχές».

Κάδοι-σπιτάκια

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. καταγγέλεται από την ΕΟΑΝ ακόμα και για εκφοβισμό μελών της

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση διαχειρίζεται κάδους-σπιτάκια που δέχονται ανακυκλώσιμες συσκευασίες (πλαστικά, αλουμίνιο, γυαλί). Οπως εξηγήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι συσκευασίες διαχωρίζονται ανά υλικό από το «σπιτάκι» και συμπιέζονται ή θρυμματίζονται (αν είναι γυάλινες).

Επιτυγχάνεται 100% καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό, τόνισε ο υπουργός, σπεύδοντας ο ίδιος να ενημερώσει για τα ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν για όσους πολίτες επιλέγουν τους συγκεκριμένους κάδους: 3 λεπτά του ευρώ για κάθε συσκευασία, 1 ευρώ δηλαδή για 33 συσκευασίες, όπως ενημερώνει και το σχετικό μπάνερ στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Ο πολίτης θα λαμβάνει το αντίτιμο σε κουπόνι που θα γίνεται δεκτό από συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ ή θα επιλέγει το ποσό να προσφέρεται ως δωρεά στην «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συνολικά 45 σπιτάκια και 5 «πολυχώροι» ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν στους πέντε δήμους το προσεχές διάστημα. Οι υποδομές αυτές προσφέρονται «χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να βάλει ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω ΣΣΕΔ εισπράττουν μέρος του φόρου που πληρώνουν οι εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται προϊόντα σε γυάλινες, πλαστικές ή χάρτινες συσκευασίες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι στην Ελλάδα επιτυγχάνεται ανακύκλωση σε ποσοστό 18%, όταν υποχρεούται να πετύχει 50% έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 45%. «Ενας συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας ως τώρα μας έφερε ουραγούς στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το κρύψει, είτε είναι πολίτης είτε είναι υπουργός. Είναι η ωμή πραγματικότητα», τόνισε, «καρφώνοντας» ευθέως την ΕΕΑΑ και τον μπλε κάδο που λειτουργεί (αναμφίβολα ένα αναποτελεσματικό μοντέλο ανακύκλωσης, με υπόλειμμα 40%-50% που οδηγείται σε ταφή), δείχνοντας έτσι και την προτίμησή του ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΕΟΑΝ, η ΕΕΑΑ αντιπροσωπεύει το 85% της ανακύκλωσης συσκευασιών και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση το 15%. Να σημειωθεί και κάτι ακόμη: εκκρεμεί η εξέταση του εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου και της ΕΕΑΑ από τον ΕΟΑΝ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δημόσιο οργανισμό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
10+1 πεδία πελατειακής (;) δράσης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
Με διατήρηση της αναλογίας «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου, θα προγραμματιστούν οι προσλήψεις και το 2021.
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλό καλοκαίρι, αλλά πώς, κύριε υπουργέ;
Συνολικά 37 αιτήματα για φλέγοντα και εκκρεμή θέματα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Τ. Θεοδωρικάκο. Και η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών; «Καλό καλοκαίρι και εις το επανιδείν»!
Καλό καλοκαίρι, αλλά πώς, κύριε υπουργέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ
Σε «βροντερό “παρών”» στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας (07.00-12.00) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο.
Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σε κινητοποιήσεις προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας «ολομέτωπη επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εργαζομένους της» από την κυβερνητική πολιτική.
Κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας