Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 26.2°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 24.3°
2 BF
59%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 25.0°
3 BF
53%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
69%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.6° 24.0°
1 BF
73%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
0 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
52%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.9° 22.8°
1 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.5° 24.6°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 24.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
78%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.1° 24.0°
1 BF
49%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.5° 22.5°
0 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
90%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
28.8° 25.5°
2 BF
39%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.3° 24.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
0 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πλήρης κάλυψη των ΜΑΤ στο λευκό αυτοκίνητο μέχρι να προλάβει να φύγει

H Ασφάλεια φυτεύει κάμερες και τα ΜΑΤ τις φυγαδεύουν

Λίγες ώρες πριν τυπωθεί το χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» με τις εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις συσκευές γεωεντοπισμού σε οχήματα διαδηλωτών, βρεθήκαμε ανέλπιστα μπροστά σε ένα ακόμα πιο ανατριχιαστικό γεγονός, που όχι απλά αποδεικνύει το χθεσινό ρεπορτάζ αλλά, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως πλέον το φαινόμενο των παρακολουθήσεων πολιτών είναι γενικευμένο, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και προστασίας της κοινωνικής και ιδιωτικής μας ζωής. Τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα που ακολουθούν δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη πρωί, στις 00.26, ενημερωθήκαμε πως εντοπίστηκε στα Εξάρχεια αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen Polo, λευκού χρώματος, σταθμευμένο επί της οδού Αραχώβης μεταξύ Μπενάκη και Ζωοδόχου Πηγής, μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένη μικροκάμερα παρακολούθησης.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο μπροστά από τα γραφεία της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών-Κομμουνιστών)», τα μέλη της οποίας βρίσκονταν εντός του χώρου πραγματοποιώντας συνέλευση. Μέλη της ίδιας συλλογικότητας ήταν μέσα στα πρόσωπα τα οποία τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν βρει κοριούς γεωεντοπισμού στις μηχανές τους. Δεν συνέβη μόνο σε αυτούς και δεν συνέβη μόνο στην Αθήνα («Εφ.Συν.», 12.8.2019, «Πολίτες παρακολουθούνται, η δημοκρατία απειλείται»).

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε μέσα σε δέκα λεπτά στο σημείο με σκοπό να διασταυρώσει τα γεγονότα. Προσεγγίζοντας το επίμαχο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο δεν υπήρχε κάποιος, εντοπίζουμε λεπτό καλώδιο συνδεδεμένο με μικροκάμερα τοποθετημένα πάνω στον καθρέφτη του οδηγού. Για να μπορέσουμε, μέσα στη νύχτα, να δούμε καθαρότερα τη μικροσκοπική συσκευή η οποία είχε μπει σε οπή που είχε δημιουργηθεί στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, χρησιμοποιήσαμε τον φακό του κινητού τηλεφώνου.

Την ίδια ώρα τα μέλη της συλλογικότητας βρίσκονται μέσα στον χώρο των γραφείων τους. Η κάμερα είναι στραμμένη προς τον χώρο των γραφείων της συλλογικότητας καθώς και προς διπλανό γνωστό μπαρ-καφέ της περιοχής. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμα του κινητού μας τηλεφώνου, ένας ένοπλος ΜΑΤατζής με πλήρη εξάρτυση μας πλησιάζει με έντονο βήμα ερχόμενος από την οδό Εμμ. Μπενάκη. Κάνουμε μερικά βήματα πίσω. Πίσω του μια ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ ακολουθεί με γοργό βήμα, αλλά και με εμφανή αμηχανία.

Ο ένοπλος αστυνομικός, φορώντας μάσκα και κράνος, μουρμουράει προς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στον χώρο, οι οποίοι ήδη υποψιάζονταν πως παρακολουθούνται: «Εχετε κάποιο πρόβλημα με κάποιο λευκό όχημα Πόλο;», «Μας είπανε για μια κλοπή...». Ακολουθούν φωνές από τους παρευρισκόμενους πως έχουν βάλει κάμερα μέσα στο αυτοκίνητο και τους παρακολουθούν. Από έναν ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται αυτό που ήταν προφανές σε όλους τους αυτόπτες μάρτυρες: «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Πάρτε το από εκεί».

Εκείνη την ώρα και ενώ τα ΜΑΤ έχουν κυκλώσει το υποτίθεται άγνωστο προς αυτούς αυτοκίνητο, σηκώνουμε το κινητό και ξεκινάμε να βιντεοσκοπούμε το περιστατικό ευρισκόμενοι σε απόσταση μόλις 10 μέτρων. Τα ΜΑΤ κάνουν μερικά βήματα προς την κατεύθυνσή μας έχοντας όμως το βλέμμα τους κυρίως καρφωμένο προς την κατεύθυνση των μελών της συλλογικότητας που βρίσκονται μέσα από την πόρτα του ημιυπόγειου γραφείου τους. Οι τελευταίοι βιντεοσκοπούν επίσης το συμβάν.

Ξαφνικά εμφανίζονται δύο άτομα με πολιτικά και κουκούλες (ο ένας με ξυρισμένο κεφάλι) και με την πλήρη κάλυψη των ΜΑΤ μπαίνουν βιαστικά στο αυτοκίνητο, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους. «Αλήτες, είστε έξυπνοι ε; Βάζετε κάμερες στα πολιτικά μας γραφεία ε; Ετσι ξηγιέστε ε; Καθίκια. Ξεφτίλες», φωνάζουν τα μέλη της Ταξικής Αντεπίθεσης προς τα ΜΑΤ και τους ασφαλίτες.

Το αυτοκίνητο ξεπαρκάρει γρήγορα εν μέσω αποδοκιμασιών. Η πινακίδα του οχήματος γράφει ZYA 3392.

Στη συνέχεια και επί 15 λεπτά η διμοιρία των ΜΑΤ, μπροστά από εισόδους σπιτιών, στρατοπεδεύει επιδεικτικά έξω από τα γραφεία της συλλογικότητας, τα μέλη της οποίας, κυρίως νέοι άντρες και γυναίκες, βρίσκονται για λίγο εγκλωβισμένα μέσα. Οι ίδιοι, όχι άδικα, φοβούνται πιθανή επίθεση με χημικά. Στα ΜΑΤ γνωστοποιείται πως υπάρχει δημοσιογράφος στο σημείο (στοιχείο που ήταν βέβαια γνωστό από την πρώτη στιγμή που προσεγγίσαμε το όχημα). Ειδοποιούμε δικηγόρους, ενώ κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια και μερικοί καταφτάνουν στο σημείο.

Λίγη ώρα αργότερα τα ΜΑΤ αποχωρούν. Μετά τη λήξη του περιστατικού τα 20-25 άτομα αποχώρησαν και αυτά από τον χώρο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ασφαλίτικο όχημα με την κάμερα παρακολούθησης πάρκαρε στο σημείο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, «αντικαθιστώντας» ένα άλλο όχημα (ανοιχτό πράσινο, Opel Corsa), μέσα στο οποίο διερχόμενος περαστικός είχε εντοπίσει ανάλογη συσκευή παρακολούθησης.

Η ανεπίσημη χθεσινή απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» επιχειρούσε να θολώσει τις ευθύνες, κάνοντας λόγο για «συσκευές γεωεντοπισμού» που μπορεί να τις βρει οποιοσδήποτε στο εμπόριο. Ωστόσο οι αστυνομικές πηγές, ανεπίσημα πάλι, έριξαν το μπαλάκι των ευθυνών στην ΕΥΠ ισχυριζόμενες όμως πως συνήθως «οι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν πιο επαγγελματικά συστήματα».

Τα γεγονότα, όπως τα ζήσαμε και τα αποκαλύπτουμε σήμερα, αναιρούν όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς. Οσοι βρεθήκαμε από κοντά και όπως αποτυπώνεται και στο οπτικοακουστικό υλικό, τραβηγμένο μάλιστα από διαφορετικές γωνίες λήψης, διαπιστώσαμε πως η ΕΛ.ΑΣ. παρείχε πλήρη κάλυψη στην δράση τω ασφαλιτών.

Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά γίνονται εν γνώσει της κυβέρνησης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των δικαστικών αρχών.

Με αφορμή τις χθεσινές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα πολλαπλά περιστατικά τοποθέτησης «κοριών» σε οχήματα διαδηλωτών και ατόμων με πολιτική δράση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσει εξηγήσεις αν είναι σε γνώση του η παράνομη πρακτική της παρακολούθησης πολιτών μέσω συσκευών γεωεντοπισμού.

Οπως αναφέρει αναλυτικά η Κουμουνδούρου: «Η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] αποκάλυψη της “Εφημερίδας των Συντακτών” συνιστά το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. [...] Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να καταλύσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης: την απρόκλητη άσκηση βίας ακόμα και κατά γονιών ανήλικων συλληφθέντων στην Ευελπίδων, την επίθεση σε φοιτητές και φοιτήτριες στην ΑΣΟΕΕ, τις βίαιες συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό περαστικών και πολιτών χωρίς καμία αιτία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναβιώνει πρακτικές που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές. Ως εδώ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα καλεί επίσης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει αν καλύπτει πολιτικά και υπηρεσιακά την πρακτική των ΜΑΤ να επιτίθενται βίαια και δίχως να έχει προηγηθεί πρόκληση σε πολίτες, καθώς και «αν θα κάνει κάνει κάτι για τις καταγγελίες, που όλο πυκνώνουν, για πρακτικές της αστυνομίας που παραβιάζουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Υπόνοιες ότι τα κλιμάκια που παρακολουθούσαν τα μέλη της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», όπως με εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ αποκάλυψε η εφημερίδα μας, ανήκουν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, άφηναν υπηρεσιακοί παράγοντες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. χθες το πρωί όταν ερωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.» σχετικά με το θέμα. Μετά όμως την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόθεση απέκτησε πολιτική υπόσταση, τα στόματα των υπηρεσιακών παραγόντων έκλεισαν, αναφέροντας ότι η απάντηση θα δινόταν από το υπουργείο.

Οι επιτελείς δήλωναν ότι ήταν γνώστες του δημοσιεύματος. Μιλώντας όμως στην «Εφ.Συν.» επιχειρούσαν να σπείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ιδιότητα των δραστών της παρακολούθησης. Αρχικά ανέφεραν ότι το θέμα θα διερευνάτο σε βάθος, προέκυψε όμως στη συνέχεια ότι η έρευνα σταμάτησε στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα κι από τις οποίες συναγόταν το συμπέρασμα, όπως μας είπε ανώτερος αξιωματικός, ότι τα μηχανήματα που εμφανίζονται μπορεί να τα βρει κανείς στο εμπόριο, ότι μπορεί να τα προμηθευτεί ο καθένας που θέλει να παρακολουθήσει κάποιον και ότι οι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν πιο επαγγελματικά συστήματα. Αλλος ανώτερος αξιωματικός ανέφερε ότι δεν προκύπτει από το δημοσίευμα πως πρόκειται για αστυνομικό υπάλληλο και ότι δεν αποκλείεται η παρακολούθηση να έγινε από ιδιώτες ή και από άλλη, εκτός του Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα υποβάλαμε προς το Αρχηγείο επίσημη ερώτηση η οποία μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε απαντηθεί και η όποια τοποθέτηση επ’ αυτού μετετίθετο προς το υπουργείο. Ετσι, παραμένει άγνωστο εάν διερευνήθηκε ότι οι δράστες της παρακολούθησης ανήκαν στην Κρατική Ασφάλεια, στην Αντιτρομοκρατική ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
H Ασφάλεια φυτεύει κάμερες και τα ΜΑΤ τις φυγαδεύουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας