• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 10.8°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 6.9°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 6.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.6°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 9.4°C
  2 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 0.8°C / 9.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.8°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  89%

Το έγγραφο του ΝΑΤΟ προς το σχολείο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκπαιδευτική» εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ!

 • A-
 • A+
Τι μπορεί να μάθουν παιδιά του Δημοτικού από μια επίσκεψη στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας; Είναι ένα ερώτημα που μόνο η διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας μπορεί να απαντήσει, καθώς θεώρησε ελκυστικό το πρόγραμμα του οργανισμού για «Ειρήνη και Ασφάλεια στον Κόσμο» με κόστος 500 ευρώ κατ’ άτομο!

Δεν είναι –δυστυχώς– η πρώτη φορά, παραμένει όμως ακατανόητη, ως εξόχως αποκρουστική, η ιδέα διοργάνωσης εκπαιδευτικής εκδρομής στο… στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Και αν πέρυσι ανάλογο περιστατικό είχε λάβει μερική δημοσιότητα με εκδρομή μαθητών Γυμνασίου της Κρήτης, φαίνεται ότι όχι μόνο αυτό δεν λειτούργησε αρνητικά, αντιθέτως, επιδρώντας «εκπαιδευτικά», οδηγεί σε σχεδιασμούς εκδρομών ακόμη και για μαθητές Δημοτικού…

Φυσικά, το πρώτο ερώτημα που αυτομάτως έρχεται στη σκέψη οιουδήποτε είναι: «Τι, στα κομμάτια, μπορούν να μάθουν παιδιά Δημοτικού με μια επίσκεψη στο κτίριο ενός οργανισμού του οποίου πρώτο μέλημα είναι η διαφύλαξη μυστικών και κύρια ασχολία η επιβολή διά της στρατιωτικής βίας καταστάσεων για τις οποίες πρώτη η χώρα μας έχει οδυνηρότατη εμπειρία;».

Αυτό αναρωτήθηκαν και γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας όταν από τη διεύθυνση του σχολείου τούς ζητήθηκε να δεχθούν τη συμμετοχή τους και να εγκρίνουν τη μετάβαση των παιδιών τους σε εκπαιδευτική εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ!

Η εκδρομή εντάσσεται στο εκπαιδευτικό (;) πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για «Ειρήνη και Ασφάλεια στον Κόσμο» και επιπλέον έχει κόστος περί τα 500 ευρώ ανά άτομο!

Τι έθελξε «εκπαιδευτικά» τη διεύθυνση του σχολείου για να προτείνει την εκδρομή, αναρωτιούνται γονείς των παιδιών που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», οι οποίοι μάλιστα σημείωναν ότι, χωρίς να έχουν παράπονα, εξεπλάγησαν δυσάρεστα με την επιλογή αυτή, όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες εκδρομές σε ΟΗΕ και Βρυξέλλες.

Καθίσταται παράδοξο σε κάθε περίπτωση να επιλέγεται επίσκεψη σε έναν χώρο, στον οποίο αναρωτιούνται τι θα επιδειχθεί άραγε στα παιδιά και τι θα διδαχθούν. Θα δουν, δηλαδή, ωραία γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και ύστερα ανέμελα θα περιηγηθούν μια προσομοίωση αίθουσας επιχειρήσεων όπου λαμβάνονται αποφάσεις για εξαέρωση «εχθρών» με το πάτημα ενός κουμπιού; Κι άραγε θα πουν κάτι στα παιδιά για τον ρόλο του οργανισμού στην Κύπρο;

Είναι απορίας άξιο αν αυτή η εκδρομή και άλλες –προφανώς– ανάλογες που σχεδιάζονται έχουν την έγκριση πρώτα του υπουργείου Παιδείας, του γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να παρουσιαστεί δημόσια το σκεπτικό το οποίο «ντύνει» και «στολίζει στρατιωτικά» ανάλογες πρωτοβουλίες, διότι στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου το θέμα προβάλλεται επιπλέον ως ιδιαιτέρως… τιμητική πρόσκληση, που συνδυάζεται και με πέρασμα από Πομπηία: «To NATO, διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο, προσκαλεί το σχολείο μας στη Νάπολη στην Ιταλία για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, στις δομές, στους στόχους και τις ενέργειές του. Το σχολείο μας είναι το μοναδικό δημοτικό σχολείο από την Ελλάδα που μπορεί να επισκεφτεί το ΝΑΤΟ από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του, το 1952. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και πρόκληση η πρόσκληση του διεθνούς οργανισμού. Η επίσκεψη της παιδαγωγικής ομάδας μαθητών & εκπ/κών του σχολείου θα συνδυαστεί με επίσκεψη στην Πομπηία, τον Βεζούβιο αλλά και τη Ρώμη, τόπο άφιξης και αναχώρησης των μελών της επίσκεψης στην Ιταλία».

Περίσκεπτοι γονείς μάς έλεγαν ότι σκέφθηκαν ως ελάχιστη αντίδραση να προτείνουν να συνδυαστεί η εκδρομή και με ανάλογη επίσκεψη στα βομβαρδισμένα κτίρια στο Βελιγράδι ή με μια ακτιβίστικη ενέργεια κατά την οποία θα ξεδίπλωναν ένα πανό κατά των πολέμων και των επεμβάσεων σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νήπια σε προκάτ, οικόπεδο στην Τροχαία
Μεταφορά προκάτ αιθουσών προκειμένου να τοποθετηθούν -και χρησιμοποιηθούν ως «νηπιαγωγείο»- στην αυλή του κτιρίου που φιλοξενεί το 8ο και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
Νήπια σε προκάτ, οικόπεδο στην Τροχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρα
Κάτοικοι της Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης αντιδρούν στη λειτουργία του Δημοτικού σχολείου όπου είναι μαθητές 136 προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό Βαγιοχωρίου.
Αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα να διδάξει στα παιδιά
Αλλες τρεις διαδοχικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την οργάνωση εκδρομής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα να διδάξει στα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωραΐζοντας το ΝΑΤΟ στα μάτια των παιδιών
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την «εκπαιδευτική» εκδρομή στο στρατηγείο ● Οι βουλευτές και η «Εφ.Συν.», που ανέδειξε την «περίεργη» πρωτοβουλία του 3ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας, περιμένουμε απαντήσεις.
Εξωραΐζοντας το ΝΑΤΟ στα μάτια των παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιφυλάξεις της κυρίας υπουργού
Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η υπουργός Παιδείας σε συνάντηση της με την ΟΛΜΕ, για βασικά σημεία του νέου εξεταστικού όπως τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης στα οποία η εισαγωγή γίνεται μόνο με το απολυτήριο.
Οι επιφυλάξεις της κυρίας υπουργού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «λαγωνικά» της Καλαμαριάς
Χάθηκε το μέτρο στην Καλαμαριά προχθές το βράδυ. Τρία περιπολικά της Αστυνομίας μάζεψαν κυριολεκτικά 10 μαθητές Γυμνασίου που κάθονταν στο προαύλιο του σχολείου τους και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα...
Τα «λαγωνικά» της Καλαμαριάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας