Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα μικρό εκκλησάκι που ξαφνικά... μεγάλωσε

Αριστερά,  το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη πριν από τις εργασίες και σήμερα: Τα σκαλάκια που υπήρχαν έχουν ισοπεδωθεί και έχουν αντικατασταθεί με έναν τσιμεντένιο διάδρομο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα μικρό εκκλησάκι που ξαφνικά... μεγάλωσε

  • A-
  • A+
Αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας έχουν προκαλέσει οι εργασίες επαναδόμησης στο γραφικό ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στον Υμηττό, πάνω από την Ηλιούπολη.

Το ξωκλήσι που δεσπόζει από τη δεκαετία του ’50 στους πρόποδες του Υμηττού, πάνω από την Ηλιούπολη, ξαφνικά άρχισε να αλλάζει όψη, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Ομάδα πολιτών καταγγέλλει πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε δημόσιο δασικό χώρο, ενώ παρέμβαση είχαμε και από τον Δήμο Ηλιούπολης, που φρόντισε να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνει έλεγχος νομιμότητας.

Το δασαρχείο, με αρκετή καθυστέρηση και αφού υπήρξε καταγγελία πολίτη, εξέδωσε απόφαση διακοπής εργασιών και πλέον τα θεσμοθετημένα όργανα καλούνται να εφαρμόσουν τη νομιμότητα.

«Μια σύγχρονη υπερκατασκευή έχει κυριολεκτικά εξαφανίσει το παλιό ξωκλήσι του βουνού, παραβιάζοντας όχι μόνο πολεοδομικούς νόμους και τη γαλήνη της φύσης, αλλά και κάθε έννοια σεβασμού της εκκλησιαστικής ιερότητας ενός ναού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηλιούπολης, μετά την επίσκεψη του δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη και αντιδημάρχων.

Σε συνάντηση του εφημέριου του ναού με τον δήμαρχο, παρουσία του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, έγινε προφορική ενημέρωση για ύπαρξη άδειας μικρής κλίμακας (επισκευή στέγης) από «αρμόδια υπηρεσία» της Αρχιεπισκοπής, που όμως δεν προσκομίστηκε, με τη δικαιολογία ότι ο δήμος είναι «ελεγκτικά αναρμόδιος».

Β' Ζώνη προστασίας Υμηττού

Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία βρίσκεται στη Β’ Ζώνη προστασίας Υμηττού και εμπίπτει στην απαγόρευση οικοδομικών εργασιών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία πως μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο γαμήλιων τελετών, βαφτίσεων και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων.

Στο μεταξύ, η νέα πραγματικότητα θέτει νέες ανάγκες μαζικής πρόσβασης και στάθμευσης, με συνέπεια τη δημιουργία ενός παράνομου αυτοσχέδιου πάρκινγκ στον δασικό χώρο του Υμηττού.

Αναστολή οικοδομικών αδειών

Οι δασικές αυθαιρεσίες στον πολύπαθο Υμηττό έχουν προκαλέσει και στο παρελθόν μεγάλες αντιδράσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κινήματα πόλης έχουν παρέμβει, προασπίζοντας τον φυσικό πλούτο από την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, εδώ και δύο χρόνια, έχει καταργηθεί -για μια σειρά από λόγους- από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού και υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο του βουνού.

Αίτημα κατεδάφισης

Το θέμα, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία και μπορεί να έχει και προεκτάσεις, οδήγησε ομάδα πολιτών να συνυπογράψει κείμενο που κοινοποιήθηκε στον τοπικό δήμο, ζητώντας:

● Να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε οικοδομική εργασία, τόσο στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

● Να σφραγιστεί η είσοδος της νέας εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, μέχρις ότου κατεδαφιστεί οριστικά. Να μηνυθούν από τον Δήμο Ηλιούπολης οι υπεύθυνοι για την καταπάτηση δημόσιας δασικής γης και αυθαίρετης δόμησης.

● Να επανέλθει άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση ο περιβάλλων χώρος τόσο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία όσο και του γειτονικού αυθαίρετου κτίσματος (Περιβαλλοντικού Κέντρου).

● Να φυτευτεί και να επανέλθει στην προηγούμενη φυσική κατάσταση ο γειτονικός δασικός χώρος που έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πάρκινγκ.

● Να απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων από τον υφιστάμενο δασικό δρόμο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία και να ανοίγει η πόρτα εισόδου μόνο σε ειδικές συνθήκες (πυροσβεστικά οχήματα κ.ά.).

Σε ανάλογη κατεύθυνση και ο Δήμος Ηλιούπολης, αφού κοινοποίησε σε υπηρεσίες του κράτους τα απαραίτητα στοιχεία, τους ζητά να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:

◼ Την άμεση διακοπή κάθε εργασίας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά του νέου οικοδομήματος.

◼ Τον έλεγχο της νομιμότητας τόσο της άδειας όσο και των πραγματοποιηθεισών οικοδομικών εργασιών.

◼ Την κατεδάφιση της αυθαίρετης και παράνομης υπερκατασκευής.

◼ Την άμεση κήρυξη του παλαιού ναού ως διατηρητέου θρησκευτικού και πολιτισμικού μνημείου.

◼ Τη διενέργεια τακτικών αστυνομικών περιπολιών, ελέγχου τυχόν συνέχισης αυθαίρετων εργασιών.

◼ Τον έλεγχο του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης προς τις δημόσιες υπηρεσίες και τους λειτουργούς τους, για τη νομιμότητα των μέχρι τώρα ενεργειών ή των παραλείψεών τους.

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Εξυπηρέτησης του Δημότη, Αποστόλη Στασινόπουλο, μας έγινε γνωστό πως το δασαρχείο (σ.σ. που είναι και αρμόδιος φορέας) έχει ξεκινήσει περιπολίες, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση διακοπής των εργασιών, ενώ για τον ίδιο λόγο έχει ενεργοποιηθεί και η δημοτική αστυνομία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο-μαμούθ για τον αυθαίρετο ναό στον Υμηττό
Αυθαίρετη και κατεδαφιστέα κρίθηκε από την Πολεοδομία η επέκταση ναού σε δημόσιο δασικό χώρο στον Υμηττό. Μια σύγχρονη υπερκατασκευή, η οποία κυριολεκτικά εξαφάνισε το παλιό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Πρόστιμο-μαμούθ για τον αυθαίρετο ναό στον Υμηττό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ιερό» ξύλο στον Προφήτη Ηλία
Κλοτσηδόν απομακρύνθηκαν από τον εφημέριο του ξωκλησιού του Προφήτη Ηλία ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, και δύο αντιδήμαρχοι ● Καταγγελία στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25.
«Ιερό» ξύλο στον Προφήτη Ηλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένταση σε διαμαρτυρία για το αυθαίρετο στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης 
Ένταση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης για το αυθαίρετο κτίσμα γύρω από τον ναό.
Ένταση σε διαμαρτυρία για το αυθαίρετο στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκδήλωσή σας... παρακολουθείται
Υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση δημοτικής παράταξης στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, προκαλώντας τη δυσφορία των διοργανωτών, που κατήγγειλαν με σφοδρότητα τις πρακτικές της...
Η εκδήλωσή σας... παρακολουθείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε τσιφλικάδες
Η πολύχρονη, σφοδρή αντιδικία του Ελληνικού Δημοσίου σε συνεργασία με τους Δήμους Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, κατά των κληρονόμων Νάστου έφτασε στο τέλος της. Με απόφαση του Αρείου Πάγου...
Οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε τσιφλικάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρήστο, «έφυγες» νωρίς
Ενας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας μαχητής της ζωής, με οράματα και ιδανικά, από χθες δεν είναι πια μαζί μας. Το πρωί της Πέμπτης, η καρδιά του Χρήστου Βλάχου τον πρόδωσε... Ομως, το αποτύπωμά του μένει ζωντανό σε...
Χρήστο, «έφυγες» νωρίς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας