• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.3°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

Από προηγούμενη πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών (Φωτογραφία Αρχείου)

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«179» αντιρρήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις για το άρθρο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους αλλά και για τους δημότες.

Αύξηση δημοτικών τελών προς όφελος εργολάβων, απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποβάθμιση κρίσιμων για την καθημερινότητα του πολίτη υπηρεσιών θα είναι, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι συνέπειες τυχόν εφαρμογής της διάταξης (άρθρο 179) του περιβόητου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» σε δημάρχους να παραχωρούν -χωρίς αιτιολόγηση- σε ιδιώτες υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης πρασίνου.

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στα δημοτικά συμβούλια, «η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε δημάρχους με μικρές πλειοψηφίες, 5-7 συμβούλων, να ιδιωτικοποιήσουν τρεις σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς τεκμηρίωση», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Τράκας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση έχουν ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο αγωνιστικών παρεμβάσεων αντιδρώντας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Για το Σαββατοκύριακο έχει αποφασιστεί αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία.

Σήμερα προγραμματίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο (11.00) έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά το οποίο θα ακολουθήσει σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να αποφασιστεί το πλαίσιο δράσης των επόμενων ημερών.

Οπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα μηνύματα που λαμβάνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις συνελεύσεις των συλλόγων-μελών λένε ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να τύχει δυναμικότατης αντίδρασης», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β. Πετρόπουλο.

Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, θα μεσολαβήσει «ένα τετραήμερο δυναμικών κινητοποιήσεων», προειδοποίησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι επιπτώσεις του κυβερνητικού άρθρου θα είναι πολλαπλά αρνητικές για τους πολίτες:

● Θα τριπλασιαστούν ή και θα τετραπλασιαστούν τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη προς όφελος της κερδοφορίας του εργολάβου. «Θα εμφανιστεί ο ιδιώτης ως μια φτηνή λύση, αλλά από τη στιγμή που θα μονοπωλήσει, θα εκβιάζει τους δημάρχους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και, όπως και στην κρίση, το μάρμαρο θα το πληρώσει ξανά ο πολίτης», προειδοποιεί ο κ. Τράκας.

● Παρότι προχωρούν οι προσλήψεις 8.500 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα, με την είσοδο ιδιωτών «δεν θα υπάρξει αντικείμενο εργασίας για πολλούς εργαζόμενους και επομένως εύκολα θα μπορούν να καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους. Εχει δώσει τέτοια παραδείγματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», θύμισε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β. Γκιτάκος.

● Θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με καταγγελίες που επικαλέστηκε ο κ. Πετρόπουλος, σε δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών όπου είχε αναλάβει ιδιώτης «η αποκομιδή γινόταν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, παρότι οι δημότες πλήρωναν την αποκομιδή κανονικά».

Περιπτώσεις σύμπραξης δήμων με ιδιώτες (με την πρακτική των ΣΔΙΤ) στον ηλεκτροφωτισμό έχουν ήδη υπάρξει σε δήμους της χώρας.

Συνοπτικά, όπως περιγράφηκε στη συνέντευξη Τύπου, η πρακτική λειτουργεί ως εξής: Ο ιδιώτης αναλαμβάνει την αντικατάσταση λαμπτήρων με LED και για 12-13 χρόνια εισπράττει την όποια μείωση στο κόστος ρεύματος προκύπτει.

«Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί αυτή τη δουλειά να την κάνει ο εργολάβος και να μη δίνει το κράτος κίνητρα στους δήμους να κάνουν τη δουλειά με το δικό τους προσωπικό; Ετσι, και θα προκύψει εξοικονόμηση κόστους-ενέργειας προς όφελος των δημοτών και νέες μόνιμες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Η αντίθεση των εργαζομένων επεκτείνεται συνολικά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας και ηλεκτρονικό μητρώο στα συνδικάτα «ξεκάθαρα η κυβέρνηση προσπαθεί να φακελώσει και να ακρωτηριάσει το συνδικαλιστικό κίνημα», υπογράμμισε ο κ. Γκιτάκος.

Επαφές με κόμματα

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χθες συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Οι δύο πρώην υπουργοί Εσωτερικών τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο «θα είναι επιβλαβές για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας», καθώς «εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων που ισοδυναμούν με ένα νέο εργασιακό μνημόνιο». Μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησαν να πάρουν θέση για το νομοσχέδιο η ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι και να μην επιτρέψουν να περάσει.

Συνάντηση είχε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο. Στον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ιδιωτικοποιήσεις, οι εργαζόμενοι θύμισαν την προχθεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη: «Ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ανάποδα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Λιβάνιος είπε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι θα μεταφέρει τις αγωνίες τους για το άρθρο 179 στον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. Απάντηση στο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για απόσυρση του άρθρου 179 αναμενόταν να δώσει το υπουργείο μέχρι χθες το βράδυ.

Τη Δευτέρα το απόγευμα (18.00) έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι σε δημάρχους - μάνατζερ»
Κινητοποιήσεις αποφασίσθηκαν ενάντια στη διάταξη του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που αφήνει περιθώριο στους δημάρχους να εκχωρούν σε ιδιώτες κρίσιμες για την καθημερινότητα του πολίτη υπηρεσίες.
«Οχι σε δημάρχους - μάνατζερ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται φόρμουλα για να τηρηθούν οι προθεσμίες
Τρόπο για την επίσπευση της διαδικασίας των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων αναζητεί το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όλα τα βήματα θα γίνουν εντός των προβλεπόμενων...
Ζητείται φόρμουλα για να τηρηθούν οι προθεσμίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μάζεψαν
Το αργότερο την Κυριακή θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η εικόνα στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς από χθες το βράδυ, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η αποκομιδή των απορριμμάτων...
Τα μάζεψαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
Μέρα-βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σημερινή. Συνεχίζοντας το απεργιακό της πρόγραμμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και...
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με Σκουρλέτη
«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα απολυθούν 10.000 εργαζόμενοι. Είναι κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους που τους ανανέωσε δυο και τρεις φορές τις συμβάσεις. Από αύριο όλα τα αμαξοστάσια παίρνουν φωτιά». Σε...
Κλιμακώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με Σκουρλέτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι άλλοι νεκροί»
Οι εργαζόμενοι στους δήμους συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ απαιτώντας να μπει τέλος στο καθεστώς «ασυδοσίας των δημάρχων».
«Οχι άλλοι νεκροί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας