Χάρη στον άριστο συντονισμό των τοπικών δυνάμεων απεφεύχθησαν τα χειρότερα στη Σάμο, το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής, ως έκφραση διαμαρτυρίας, όπως φέρεται, από μερίδα προσφύγων και μεταναστών λόγω της πολύμηνης και ασφυκτικής παραμονής τους στο ακριτικό νησί.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου, με άμεση κινητοποίηση και τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμενικού, προέβη με την έναρξη της πυρκαγιάς σε συντεταγμένη μετακίνηση των προσφύγων εκτός του ΚΥΤ, με στόχο την ασφάλειά τους. Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντικών κλιμακίων επιχειρούσαν πολύωρη κατάσβεση. Οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν ευνοϊκές για το εξαιρετικά δύσκολο αυτό έργο, καθώς επικρατούσε άπνοια.
Το ΚΥΤ Σάμου εκτείνεται στις παρυφές της πρωτεύουσας του νησιού -κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ελληνική περιοχή- και «φιλοξενεί» περισσότερους από 5.800 πρόσφυγες, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι μόλις 680 ατόμων. Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης επέκτασης της πυρκαγιάς ήταν κάτι περισσότερο από ορατός, καθώς πέριξ του ΚΥΤ και στις πυκνόφυτες πλαγιές του όρους Θιος εκτείνεται πλήθος από αυτοσχέδια παραπήγματα, κατασκευασμένα από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μάλιστα από ευτελή και εύφλεκτα υλικά (τα οποία συλλέγονται τις περισσότερες φορές από τα σκουπίδια), ως καταφύγιο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, εν όψει του χειμώνα!
Σύμφωνα με το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, πολύ κοντά στο Δημαρχείο. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για συμπλοκή με μαχαιρώματα ανάμεσα σε 20-25 Αφγανούς και Σύρους, με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν αιμόφυρτα στο Νοσοκομείο και ένας εξ αυτών υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Πολύ γρήγορα, οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν εντός του Κέντρου Υποδοχής και κάποιοι νεαροί πρόσφυγες επιχείρησαν να κατέβουν προς την πόλη, όταν απωθήθηκαν μέσα στο ΚΥΤ από δυνάμεις της Αστυνομίας. Αμέσως μετά, ξέσπασε πυρκαγιά σε κάδους απορριμμάτων του Κέντρου, σε σκηνές και παραπήγματα, ενώ εκρήξεις από φιάλες υγραερίου ακούγονταν διαρκώς.
Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν άμεσα όλες οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, με επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ. Σάμου, κ. Φράγκο, ενώ με συντονισμό όλων των δυνάμεων έγινε συντεταγμένη και τάχιστη εκκένωση του ΚΥΤ. Για λόγους ασφαλείας και για περίπου μία ώρα, διακόπηκε στις 23.00 η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Σάμου, καθώς υπήρχαν αναφλέξεις σε κολόνες της ΔΕΗ πέριξ του ΚΥΤ.
Αποφασιστική για τον συντονισμό υπήρξε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Σάμου κ. Στάντζου, του στρατιωτικού διοικητή ταξίαρχου κ. Βακεντή, του αστυνομικού διευθυντή κ. Μαϊστρέλη, του διοικητή της Π.Υ. κ. Φράγκου, του λιμενάρχη κ. Κωνσταντέλη και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στη 1 τη νύχτα και λίγο αργότερα κατασβέστηκε πλήρως, ενώ χθες, Τρίτη, συνεχίζονταν οι αυτοψίες και η αποκάθαρση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ανθρώπινη απώλεια και να εκδοθεί το πόρισμα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διέμειναν το βράδυ σε υπαίθριους χώρους άθλησης και στην παραλιακή της Σάμου, ενώ βρέφη, παιδιά και ευάλωτες ομάδες φιλοξενήθηκαν σε στεγασμένους χώρους που άνοιξαν για τον σκοπό αυτό από δομές και ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του ΚΥΤ Σάμου, περίπου 70 σκηνές διαμονής, αλλά και μεγάλος αριθμός των αυτοσχέδιων παραπηγμάτων. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχει «εκρηκτικό μείγμα» και ζήτησε άμεσα τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών.
«Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση, καθώς η πληθυσμιακή αναλογία των προσφύγων και μεταναστών σε μια πόλη των 7.500 μόνιμων κατοίκων είναι τουλάχιστον 6.000 άτομα, προερχόμενα κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την υποσαχάρια Αφρική και άλλες εθνικότητες με πλήθος θρησκευτικές, εθνικές, φυλετικές και άλλες αντιπαλότητες μεταξύ τους», είπε.
«Σε επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του έθεσα σοβαρά υπόψη το θέμα μιας πιθανής νέας ανάφλεξης και ζήτησα απεγκλωβισμό των προσφύγων, αλλά και επίσπευση των εργασιών για τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου, σε άλλο σημείο της Σάμου και όχι στην καρδιά της πρωτεύουσας...», τόνισε ο κ. Στάντζος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας