• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 27.0°C
  0 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 20.8°C
  0 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΚΕΘΕΑ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση θέλει διακαώς να κομματικοποιήσει το ΚΕΘΕΑ

 • A-
 • A+
O Βασ. Κικίλιας δεν φάνηκε να κατανόησε την άμεση σχέση του μοντέλου θεραπείας με το μοντέλο του αυτοδιοικούμενου ● Στη συνέντευξη Τύπου οι ομιλητές σχολίασαν ότι η ανακοίνωση του υπουργού δεν αφήνει κανένα περιθώριο εκτός από τον δρόμο μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης.

Δόθηκε χθες στη γεμάτη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ. Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια απολύτως αποτυχημένη προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. να εξηγήσουν στον υπουργό Υγείας τις επιπτώσεις της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Δυστυχώς, μίλησαν σε ώτα μη ακουόντων δεδομένου ότι, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Βασ. Κικίλιας δεν φάνηκε να κατανόησε την άμεση σχέση του μοντέλου θεραπείας με το μοντέλο του αυτοδιοικούμενου από την ίδρυσή του οργανισμού θεραπείας και απεξάρτησης, δεν έδωσε καμία απάντηση για το ότι έγινε χρήση ενός μέσου όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λες και αφορούσε σεισμό ή πόλεμο ή έστω κίνδυνο εξόδου από την Ε.Ε., προσέβαλε με κυνισμό το ΚΕΘΕΑ λέγοντας απολύτως εκβιαστικά ότι, εφόσον το κράτος δίνει λεφτά, πρέπει και να διορίζει τους επικεφαλής (είδαμε εξάλλου τι γινόταν επί δεκαετίες σε ανάλογους φορείς με διορισμένους).

Η ανακοίνωση του υπουργού δεν αφήνει κανένα περιθώριο εκτός από τον δρόμο μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης, το αποτέλεσμα της οποίας είναι βέβαιο ότι θα έχει βαρύτατες πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, σχολίασαν οι ομιλητές.

Ο Βασ. Κικίλιας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευαίσθητης αποστολής του ΚΕΘΕΑ, που πρέπει να ενισχυθεί (!), ανέφερε:

«Το ΚΕΘΕΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι ΝΠΙΔ, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα επηρεάσει καθόλου τον σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου».

Στο δεύτερο αυτό σημείο είναι που πασιφανώς αποδεικνύεται ότι ο υπουργός δεν έχει κατανοήσει το παραμικρό σε σχέση με το μοντέλο πάνω στο οποίο στήθηκε αυτός ο οργανισμός και την απόλυτη σχέση του μοντέλου αυτού με το θεραπευτικό του πρόγραμμα. Αυτό τονίστηκε εξάλλου και από το σύνολο των ομιλητών.

Επιλογή διοίκησης

Στον επίλογο της δήλωσης Κικίλια, το τυράκι της «κυρίαρχης» Γενικής Συνέλευσης, που ωστόσο δεν θα έχει κανέναν λόγο στην επιλογή της διοίκησης.

Οπως παρατήρησε εκπρόσωπος των εργαζομένων, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΠΝΠ είναι προφανές ότι έγινε διότι οι δικοί τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους επί δεκαετίες συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ, δύσκολα θα υπερψήφιζαν το αυθαίρετο αυτό τερατούργημα σε κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία διαλόγου.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν κατά σειρά ο διευθυντής Β. Γκιτάκος, ενημερώνοντας για το απόλυτο αδιέξοδο της συνάντησης, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. (από τα παλιότερα μέλη του οργανισμού) Γιώργος Μπαρδάνης: Κάθε χρόνο το ΚΕΘΕΑ σε αυτή την τόσο γεμάτη σήμερα αίθουσα κάνει τον οικονομικό του απολογισμό. Λίγοι τον παρακολουθούν, όμως, διότι είναι βέβαιοι για τα καθαρά οικονομικά του στοιχεία και τη χρηστή διοίκηση, που έγινε σήμερα δικαιολογία για την αλλαγή που επιχειρείται. Ο υπουργός ούτε ήθελε να καταλάβει ούτε ήθελε να ακούσει ότι αν διορίζει ο ίδιος τη διοίκηση καταρρέει όλο το θεραπευτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το ΚΕΘΕΑ. Οτι αυτό το αναγνωρισμένο διεθνώς μοντέλο, που παγκόσμια ισχύει από το 1960 και στην Ελλάδα από το 1983, επιβάλλει να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και ανισότητες ανάμεσα στα μέλη του. Κάθε μέλος (απόφοιτος, εργαζόμενος, εθελοντής, γονείς κ.λπ.) ψηφίζει και συναποφασίζει τους άμισθους εθελοντές που θα στελεχώνουν τη διοίκηση. Αν καταρρεύσει το μοντέλο, θα μειωθούν αυτομάτως οι απεξαρτημένοι και όσοι επανεντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο.

Εντονη ανησυχία

Ο εκπρόσωπος ενός από τους συλλόγους γονέων εξέφρασε την έντονη ανησυχία όλων των γονιών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το έργο του ΚΕΘΕΑ στις οικογένειες που βγήκαν από το σκοτάδι. Δήλωσε ότι είναι όλοι έτοιμοι να στηρίξουν τη διοίκηση και να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση.

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος μελών της επανένταξης αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που δήλωσαν πολύ θιγμένοι. «Θέλουν να εμποδίσουν την εκλογή του νέου Δ.Σ., πέραν των άλλων, διότι ανοίγουν την πόρτα και στα ιδιωτικά συμφέροντα που πολύ πιθανά θα επιχειρήσουν με διορισμένη διοίκηση να παρέμβουν με ΣΔΙΤ ή άλλους τρόπους στο μοντέλο της θεραπείας», είπε ο Δ. Κολοκάθης και πρόσθεσε ότι ακριβώς λόγω και του αυτοδιοίκητου το ΚΕΘΕΑ είναι σύμβουλος στον ΟΗΕ, πράγμα που θα ανατραπεί αν αλλάξει μορφή.

Θέλουν να εμποδίσουν την εκλογή του νέου Δ.Σ., διότι ανοίγουν την πόρτα και στα ιδιωτικά συμφέροντα

«Θέλουν Κέντρο Διαχείρισης Εξαρτημένων Ατόμων και όχι θεραπείας και ένταξης» συμπλήρωσε ο Δ. Γιαννάτος. Μίλησε για «πράξη αυταρχική, αδέξια και μεθοδευμένη. Πράξη προσβολής εναντίον μας και κατασυκοφάντησης. Καταργούν μια φιλοσοφία ζωής και κάνουν τη δημοκρατία λάστιχο».

Μαχητική όπως πάντα, η Κατερίνα Μάτσα του 18 ΑΝΩ δήλωσε την πλήρη στήριξη σε ό,τι αποφασιστεί: «Η κυβέρνηση λέει στους εξαρτημένους μείνετε στις πιάτσες, τους στερεί την ελπίδα».

Ολοι τόνισαν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΕΘΕΑ στην κομματικοποίησή του, όπως ανέφερε ο επί χρόνια πρόεδρος Γεράσιμος Νοταράς: «Οι μόνοι αυτοδιοίκητοι οργανισμοί στην Ελλάδα είναι τα ΑΕΙ και το ΚΕΘΕΑ, ενώ όλοι αυτοί που χαντάκωσαν τη χώρα είχαν διορισμένες διοικήσεις. Σε μας ανήκει το να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Η αλαζονεία τους θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Πριν από λίγα χρόνια μέσα στον Αύγουστο προσπάθησαν να κόψουν 51% την κρατική επιχορήγηση. Δεν τους πέρασε, δεν θα τους περάσει ούτε και τώρα».

Περιττό είναι, τέλος, να πούμε ότι τα περισσότερα ΜΜΕ έλαμψαν διά της απουσίας τους, ενώ ένας από τους ομιλητές τόνισε πως ψευδείς ειδήσεις που σκόπιμα απαξιώνουν τον οργανισμό διοχετεύονται στα ΜΜΕ.

Φ. Γεννηματά: Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις

Μετά τη συνάντησή της με το ΚΕΘΕΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «O κ. Μητσοτάκης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφασίζει και διατάσσει τον διορισμό δικών του στελεχών στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, του ευαίσθητου αυτού χώρου με τη μεγάλη προσφορά στην απεξάρτηση. Πίσω ολοταχώς. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τη δική μας αντιπρόταση, και έχουμε συμμάχους τους νέους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
Ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την κατάργηση του φορέα, ενώ ο πρόεδρος Χρ. Λιάπης προσπαθεί με αστήρικτα επιχειρήματα να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση.
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
Η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με 38 χρόνια ιστορίας και τον αντικαθιστά με ένα γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό μόρφωμα.
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι φωνές του ΚΕΘΕΑ είναι πιο δυνατές από τη λασπολογία
Πώς ο κυριακάτικος Τύπος και προπάντων ο υπουργός Υγείας μεθόδευσαν τη συκοφάντηση του ΚΕΘΕΑ, αναδεικνύοντας πόρισμα εσωτερικού ελέγχου και γράμμα που είχε συντάξει πρώην στέλεχος προ 20ετίας
Οι φωνές του ΚΕΘΕΑ είναι πιο δυνατές από τη λασπολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
Με υπομνήματα και επιστολές και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του πρώην διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, καθηγητή Χ. Πουλόπουλου, συνεδρίασε -ακούγοντας εργαζόμενους, γονείς και εκλεγμένη διοίκηση- η αρμόδια επιτροπή της...
Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ
Η πλειονότητα των ανθρώπων που θέλει να επιβάλει στη διοίκηση του Κέντρου ο υπουργός Υγείας δεν έχει καμία σχέση με την απεξάρτηση και τις κοινότητες. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις έως ότου διασφαλιστεί το...
Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΚΕΘΕΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αυτοδιοίκητο
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει ακόμα κατανοήσει την κρισιμότητα του αυτοδιοίκητου του φορέα και το πώς συνδέεται άμεσα με το θεραπευτικό μοντέλο.
Το ΚΕΘΕΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αυτοδιοίκητο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας