Εκπτώσεις στην... έκπτωση των αδελφών Ψωμιάδη; Προβληματισμό, τουλάχιστον, προκαλεί η αδράνεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για την περίπτωση του πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιαδη και του αδελφού του Διονύση, που την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο με τα 45άρια έργα, αλλά εν τω μεταξύ παρίστανται κανονικά στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, με απόφαση της Αποκεντρωμένης θα έπρεπε να έχουν εκπέσει του αξιώματός τους.
Με απόφαση της τότε διοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, άλλωστε, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξέπεσε του αξιώματος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το 2013, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος.
Ηταν μια τελεσίδικη απόφαση του 2009, με την οποία το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, και κατέστη αμετάκλητη με την υπ’ αριθμ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, ο κ. Ψωμιάδης, καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί για νόθευση καυσίμων σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων.
Ωστοσο, προφητικά τότε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε δηλώσει ότι «μαζί μου δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα...». Σχεδόν με κάθε τρόπο προσπάθησε να παραμείνει στα πολιτικά πράγματα.
Ετσι, το 2012, ίδρυσε την κίνηση «ΠΑΤΡΙΔΑ», το 2014 επιδίωξε ανεπιτυχώς θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και κατόπιν επιχείρησε να προσεγγίσει τον Πάνο Καμμένο για να ενταχθεί στους ΑΝ.ΕΛΛ. Ούτε αυτό το εγχείρημα ευοδώθηκε.
Ακολούθως, δοκίμασε να συγκροτήσει πολιτικό φορέα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και κατόπιν προσέγγισε τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, χωρίς όμως κάποια από αυτές τις προσπάθειες να τελεσφορήσει.
Σανίδα σωτηρίας βρήκε εν τέλει στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε με δικό του συνδυασμό και η απλή αναλογική τού επέτρεψε την είσοδο στο νέο δημοτικό συμβούλιο με δύο θέσεις, τη δίκη του ως επικεφαλής και του αδελφού του, Διονύση Ψωμιάδη, ως συμβούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση των αδελφών Ψωμιαδη απασχόλησε τη νέα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που όμως αναμένει σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης σχετικά με την έκπτωση των δύο αδελφών.
Τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και είναι εύλογο το ερώτημα γιατί ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, Ιωάννης Σάββας, δεν έχει προχωρήσει το θέμα...
Στους αδελφούς Ψωμιάδη, που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα και πρόκειται να δικαστούν την προσεχή Δευτέρα για το επονομαζόμενο «σκάνδαλο με τα 45άρια», έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια και εμπίπτουν σαφώς στην περίπτωση του νόμου 3852/10, παράγραφος 1, εδάφιο Β, που αναφέρει ότι εκπίπτουν του αξιώματός τους οι αιρετοί:
«Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας.
»Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».
Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει και να θέσει το ερώτημα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης, χωρίς όμως ανταπόκριση, προς το παρόν τουλάχιστον... Από το γραφείο του κ. Σάββα μάς έγινε γνωστό ότι «θα επικοινωνήσει αύριο μαζί σας». Αναμένουμε μια απάντηση σήμερα.
Τα «45άρια»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με αμετάκλητο βούλευμά του, στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδελφό του Διονύση (ως πρώην αντινομάρχη), για την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» έργα.
Μαζί τους, το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει να δικαστούν και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της άλλοτε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια υπόθεση που ταλάνισε επί σειρά ετών την αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης μέχρι να φτάσουμε στην έκδοση βουλεύματος περίπου 3.100 σελίδων. Οι κατηγορίες που καταλογίζονται στους αδελφούς Ψωμιάδη και τους άλλους κατηγορούμενους αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
Πάντως, με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται των κατηγοριών 20 άτομα που περιλαμβάνονταν στην αρχική δικογραφία.
Οπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» αφορά έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
«Από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γινόταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων...», ανέφερε στην πρόταση παραπομπής των εμπλεκόμενων που υπέβαλε προς το Συμβούλιο Εφετών ο τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης.
Ενα άλλο σκέλος της ίδιας υπόθεσης αφορά συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007 - 2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζομένους οι οποίοι φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν.
Η ζημιά για το Δημόσιο σε αυτή την περίπτωση αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Σε προηγούμενες απολογίες οι αδελφοί Ψωμιάδη φέρονται να υποστήριξαν ότι τα 456 έργα του κατηγορητηρίου ανατέθηκαν με καθ’ όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο, παραπέμποντας σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πανελλαδικά από άλλες Νομαρχίες σε παρόμοια έργα που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας