• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  3 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  4 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.8°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 14.8°C / 19.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  3 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  89%

Οι εργασίες προχωρούν στο κοίλο του θεάτρου. Δίπλα, συμπλήρωση λίθινου εδωλίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «επιστροφή» της Δωδώνης

 • A-
 • A+

Το φετινό καλοκαίρι ανήκε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Δύο φεστιβάλ, από τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης, με τις παραστάσεις αρχαίου δράματος να έχουν το κύριο βάρος, έφεραν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου στο επίκεντρο μιας ζωντανής πολιτιστικής κίνησης και του ενδιαφέροντος χιλιάδων θεατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Δωδώνη «επιστρέφει», καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να συνδυάσει κάτι μοναδικό: Από τη μια πλευρά είναι ένα εργοτάξιο καινοτομίας και υψηλού επιπέδου επιστημονικής παραγωγής, με την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου να είναι σε εξέλιξη, κι από την άλλη χρησιμοποιείται ξανά ως σύγχρονη θεατρική σκηνή.

Από τις αρχές του 2000, ο κόσμος της ελληνικής αρχαιολογίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφάνιζε το αρχαίο θέατρο, όπως την αποσάθρωση της πέτρας στις κερκίδες του θεάτρου, ένα ασβεστολιθικό υλικό που δοκιμαζόταν πια από τη φθορά του χρόνου.

Οι λύσεις που δόθηκαν και το έργο αποκατάστασης που ξεκίνησε με την υποστήριξη της πολιτείας αποτέλεσαν ένα πρωτοποριακό διεθνώς «εργαστήριο» αναστήλωσης, που αξιοποίησε νέες τεχνικές, εξελιγμένες μεθόδους και την εργασία μερικών από τους σημαντικότερους Ελληνες αρχαιολόγους και επιστήμονες, για να αντιμετωπίσει συνολικά το ζητούμενο της αποκατάστασης των μνημείων.

Με την πρόοδο των εργασιών, σταδιακά η Δωδώνη άρχισε να φιλοξενεί και πολιτιστικές παραστάσεις, πρώτα σε εναλλακτικούς χώρους όπως το Στάδιο και στη συνέχεια στο κοίλο, με τους θεατές να μπορούν τα τελευταία χρόνια να αξιοποιούν τις κερκίδες του πρώτου διαζώματος που έχουν αποκατασταθεί. Η φετινή χρονιά ήταν οριακή, αφού καταγράφηκε πολύ μεγάλη ζήτηση από τους θεατές, με τις χίλιες περίπου θέσεις που είναι διαθέσιμες να μην επαρκούν σε πολλές παραστάσεις.

Θετικά σχόλια

Αυτήν την περίοδο, το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει τίτλο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» και έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ στο περιφερειακό πρόγραμμα της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, αποτελώντας οργανική συνέχεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στον χώρο και τα μνημεία του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας 2000, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να λαμβάνει ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Ηπειρος 2014-2020, σε πρόσφατη συνεδρίασή της.

Το έργο περιλαμβάνει κυρίως τις εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, αλλά και του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς, ενώ υλοποιούνται δράσεις βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου και έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου επέκτασης του χώρου στάθμευσης. Αυτό που βλέπει πρακτικά ο θεατής παράλληλα με την παράσταση είναι το εργοτάξιο με το οποίο κάθε εδώλιο τοποθετείται χωριστά στην κερκίδα, αφού πρώτα γίνει επεξεργασία, συμπληρωθεί το υλικό που έχει χαθεί με ειδικό υλικό και επανατοποθετηθεί στη θέση του.

«Το νέο έργο ΕΣΠΑ υποστηρίζει τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης με διάφορους τρόπους: με υποέργα για τον βιολογικό καθαρισμό -ήδη ολοκληρώθηκε-, διεύρυνση του χώρου στάθμευσης, αντικεραυνική προστασία, αποκατάσταση κερκίδων του κάτω και άνω διαζώματος του θεάτρου, αποκατάσταση της δυτικής στοάς και των θεμελίων των οικοδομημάτων του ιερού και μαντείου του Δία και της Διώνης. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και εμπλουτίζονται σταδιακά, καθώς διεκπεραιώνονται διεθνείς διαγωνισμοί για γερανογέφυρα και γερανό, που θα επιφέρουν διεύρυνση των δραστηριοτήτων και ανάγκη πρόσληψης επιπλέον ειδικευμένου προσωπικού, πέραν των 40 εκτάκτων που ήδη εργάζονται μαζί με το μόνιμο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργατοτεχνίτες», αναφέρει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

«Τα θετικά μηνύματα παράτασης της ζωής του θεάτρου και των άλλων μνημείων της Δωδώνης είναι ήδη εμφανή στους επισκέπτες, που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τις 60.000, και στους θεατές και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο στάδιο, την ιερά οικία και στο τμήμα του θεάτρου που έχει ήδη αποκατασταθεί με το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Η κατανόηση του κοινού στο δύσκολο, αλλά απαραίτητο έργο της αποκατάστασης ενθαρρύνει τη συλλογική προσπάθεια όλων μας όσοι βρίσκονται καθημερινά στο εργοτάξιο και στις θέσεις ευθύνης των σημαντικών έργων, οι οποίοι οφείλουν να υλοποιήσουν τις εγκεκριμένες μελέτες, να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και να τηρήσουν τις προθεσμίες, αποδίδοντας, με άριστες ποιοτικές προδιαγραφές, τα μνημεία της Δωδώνης στους πολίτες του μέλλοντος», προσθέτει ο κ. Σουέρεφ.

Ο πρωθυπουργός

Τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια περιοδεία στα Ιωάννινα όπου θέλει να αναδείξει το θετικό πρόσημο των πολιτικών που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 10.30 με επίσκεψη στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων που λειτουργεί στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και είναι από τα πιο σύγχρονα της χώρας στη διαχείριση των σκουπιδιών. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης και μετά στο Αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλάς.

Στη Βίτσα Ζαγορίου, στις 18.00, θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, ενώ στις 20.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
Μπορεί ένα πέτρινο γεφύρι να γεφυρώσει σήμερα τις αγωνίες και τις ανάγκες του τόπου για ένα καλύτερο μέλλον; Το Γεφύρι της Πλάκας έπεσε τον Φεβρουάριο του 2015 και έκτοτε το στοίχημα της αναστήλωσής του έγινε...
Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπήκαν οι βάσεις για το γεφύρι
​Μια πρόκληση για τους σύγχρονους «μαστόρους», την τεχνική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, αποτελεί η αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας. Οι βάσεις για να στηθεί όρθια ξανά αυτή η εντυπωσιακή καμάρα, του...
Μπήκαν οι βάσεις για το γεφύρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στην εξαίρεση από το νέο ΕΣΠΑ
Μπαράζ αντιδράσεων στα Ιωάννινα προκαλεί η διαφαινόμενη εξαίρεση από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά. Το θέμα προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, όταν στην εξειδικευμένη...
Αντιδρούν στην εξαίρεση από το νέο ΕΣΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ξηλωθούν τώρα τα κιγκλιδώματα
Αμεση παρέμβαση των τοπικών αρχών για να απομακρυνθούν τα κιγκλιδώματα από την περιφερειακή οδό της Αρτας ζητά ο σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα επτά μήνες μετά το τροχαίο που κόστισε τη ζωή ενός 19χρονου νέου.
Να ξηλωθούν τώρα τα κιγκλιδώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπανάκι» από την αύξηση των νοσηλειών στην Ηπειρο
Οι κλινικές στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων διαθέτουν ακόμα αριθμό κλινών για ασθενείς Covid-19, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από μέρα σε μέρα.
«Καμπανάκι» από την αύξηση των νοσηλειών στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η απόσπαση των αρχαιοτήτων, πλήγμα για την ακεραιότητά τους»
Η Τουρκάλα αρχιτέκτονας-αναστηλώτρια και ακτιβίστρια, Ζεϊνέπ Αχούνμπαϊ, μιλά στην «Εφ.Συν.» για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, την Αγία Σοφία, αλλά και την Ελλάδα.
«Η απόσπαση των αρχαιοτήτων, πλήγμα για την ακεραιότητά τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας