• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 29.6°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 29.8°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 29.2°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.4°C / 31.0°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 30.5°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας

 • A-
 • A+

Τον μαζικότερο από πλευράς προσφερόμενων θέσεων κύκλο κινητικότητας πρόκειται να ανοίξει προσεχώς το υπουργείο Εσωτερικών. Σε ένα πλήθος 8.005 προς κάλυψη θέσεων αθροίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από αρμόδιες πηγές, τα αιτήματα υπουργείων, ΟΤΑ, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών που θέλουν να ενισχυθούν σε προσωπικό μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων.

Πρόκειται για τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της εγκυκλίου που είχε στείλει τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εκκινώντας τον πρώτο κύκλο κινητικότητας του 2019. Καθώς όμως οι αυτοδιοικητικές και οι εθνικές εκλογές ανέστειλαν κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές -μέχρι την 31η Αυγούστου στην περίπτωση των ΟΤΑ- «πάγωσε» και η όποια διαδικασία μετακινήσεων υπαλλήλων. Τώρα, που έχουν πλέον αρθεί τα εν λόγω κωλύματα, το αρμόδιο υπουργείο πρόκειται να επανεκκινήσει τις διαδικασίες.

Οπως ενημερώνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας προκειμένου να εξετάσει τα προς έγκριση 8.005 αιτήματα που έχουν υποβάλει περίπου 300 δημόσιοι οργανισμοί όλων των ειδών.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον θα γνωρίζουν τις προσφερόμενες θέσεις εντός του πρώτου 15θήμερου του Οκτωβρίου, οπότε και θα μπορούν να τις διεκδικήσουν υποβάλλοντας τις αιτήσεις τους.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων που προσφέρεται στη διάρκεια ενός κύκλου κινητικότητας.

Στη δε περίπτωση που εγκριθούν στο σύνολό τους οι 8.005 θέσεις, τότε θα μιλάμε για αύξηση κατά 47% στις προσφερόμενες θέσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο -και πιο μαζικό μέχρι στιγμής- κύκλο κινητικότητας, στο πλαίσιο του οποίου διατέθηκαν προς κάλυψη 5.440 θέσεις.

Η σημαντική αύξηση των αιτημάτων των φορέων οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: α) το πνεύμα του πλαισίου κινητικότητας «αφομοιώνεται» και αξιοποιείται περαιτέρω από τους δημόσιους φορείς, β) παραμένουν μεγάλες οι ανάγκες των -κατά κοινή ομολογία υποστελεχωμένων- δημόσιων φορέων σε προσωπικό.

Τι γίνεται όμως με τις εκκρεμότητες στις μετακινήσεις των δύο κύκλων του 2018; Πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν ακόμα θέσεις για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής ανάμεσα στους υποψηφίους και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες έχει μεν επιλεγεί ο υποψήφιος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος των μετακινήσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία που να αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, θέλοντας το ταχύτερο δυνατό να έχει εικόνα για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ισχύοντος συστήματος μετατάξεων.

Αν και τα αρμόδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι το πλαίσιο της κινητικότητας καλύπτει το κομμάτι της διαφάνειας στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, προβληματίζονται για τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται.

«Προβλέπονται τρεις κύκλοι κινητικότητας εντός ενός έτους, αλλά κανένας δεν υλοποιείται εντός του έτους» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιό τους. Σε επικείμενη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες πρόκειται να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ανάμεσα στις πρώτες σκέψεις είναι να προωθηθούν αλλαγές που θα οδηγούν στην πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Το αίτιο των καθυστερήσεων

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των καθυστερήσεων στις μετακινήσεις υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας είχε απασχολήσει και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου (Διοικητικής Ανασυγκρότησης). Κρίνοντας ότι βασική αιτία των καθυστερήσεων υπήρξε η μεταφορά των πιστώσεων μισθοδοσίας, είχε προωθήσει ρύθμιση για την αυτοματοποιημένη μεταφορά τους, συνεχίζοντας όμως να αναζητεί ποιες άλλες αλλαγές ή προσθήκες θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν και τις υπόλοιπες -κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα- αιτίες.

Για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανάγεται σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων. Αλλωστε είναι γνωστό ότι για τη στελέχωση δημόσιων φορέων θα ακολουθηθεί το δόγμα «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις». Δηλαδή κρίσιμα κενά θα επιχειρηθεί να καλυφθούν σε πρώτο βαθμό από το υπάρχον προσωπικό, μέσω μετακινήσεων, και σε δεύτερο βαθμό από προσλήψεις νέου προσωπικού.

Από την πορεία του πλαισίου κινητικότητας θα επιχειρηθεί να εξαχθούν συμπεράσματα, όπως ποιες είναι οι «άγονες» θέσεις - δηλαδή ποιες θέσεις, παρότι έχουν προσφερθεί προς κάλυψη μέσω μετακινήσεων, δεν συγκέντρωσαν ενδιαφέρον από υπαλλήλους ή δεν διεκδικήθηκαν από εργαζόμενους που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα και επομένως πρέπει να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι και η σύνδεση της ψηφιακής πλατφόρμας της κινητικότητας με την ψηφιακή πλατφόρμα για τις προσλήψεις που ήδη είναι υπό επεξεργασία.

Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός «χάρτη» με τις κενές θέσεις στο Δημόσιο, διαθέσιμου τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και στους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Ποιοι παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή και τι στάση θα κρατήσει το...
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητικότητα στο Δημόσιο: ανοίγει η πλατφόρμα για έως 19.000 θέσεις
Εως 19.000 θέσεις αναμένεται να προσφέρει προς κάλυψη ο πρώτος κύκλος κινητικότητας του 2022 με τις αιτήσεις να ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κινητικότητα στο Δημόσιο: ανοίγει η πλατφόρμα για έως 19.000 θέσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Παράταση μιας ακόμη εβδομάδας για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους δίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του «τρέχοντος» κύκλου κινητικότητας.
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε το σύστημα για την κινητικότητα στο Δημόσιο
Ο κύκλος με τη μεγαλύτερη προσφορά προς κάλυψη θέσεων για όσους δημόσιους υπαλλήλους επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του ενιαίου συστήματος κινητικότητας ανοίγει από σήμερα.
Ανοιξε το σύστημα για την κινητικότητα στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγίδα τα περί «υπεράριθμου» Δημοσίου
Στο αφήγημα του «υπεράριθμου» Δημοσίου επανέρχεται η Ν.Δ., με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, να ανοίγει χθες θέμα υπέρβασης -από τον ΣΥΡΙΖΑ- του συμφωνημένου με τους δανειστές αριθμού συμβασιούχων.
Παγίδα τα περί «υπεράριθμου» Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας