Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Σάββατο οι πολίτες στην Αττική, την Αχαΐα, την Εύβοια, τη Μάνη και αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών δέχθηκαν προειδοποιητικά μηνύματα από τον αριθμό 112. Πρόκειται για την έναρξη του ενδιάμεσου σταδίου λειτουργίας του συστήματος προειδοποιήσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η «ενδιάμεση λύση» τίθεται σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να αποστέλλει μηνύματα σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος, ώστε οι πολίτες να προστατευθούν από μια φυσική καταστροφή.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, ώστε οι πολίτες να ρυθμίσουν καταλλήλως τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στη τελική φάση θα μπορούν να αποστέλλονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.

«Ξεκινώντας τη λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης, αποδεικνύουμε και έμπρακτα ότι δεν στεκόμαστε μόνο στα λόγια, αλλά προχωράμε σε έργα προς όφελος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, που είναι το πρωταρχικό μας μέλημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αρρυθμίες

Η πρεμιέρα του 112 συνοδεύτηκε πάντως από αρρυθμίες, όπως επισήμαναν αρκετοί αναγνώστες της «Εφ.Συν.» και πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, δύο αναγνώστες βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια τοποθεσία, με τον έναν να λαμβάνει τρία sms στο διάστημα μιάμισης ώρας και τον άλλο να μη λαμβάνει κανένα.

Μια ανάλογη εμπειρία κατέθεσε με ανάρτησή του στο facebook και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος: «Διαθέτω δύο κινητά τηλέφωνα – με σύνδεση και τα δύο, όχι καρτοκινητά. Τα είχα σήμερα ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ μαζί μου σε όλες μου τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας από το οποίο ΔΕΝ απομακρύνθηκα. Το ένα δέχθηκε μια ειδοποίηση, το άλλο τέσσερις. Είπαμε: και τα δύο κινήθηκαν στις ίδιες περιοχές. Αμπελόκηποι. Πανόρμου. Χίλτον. Κολωνάκι. Και αργότερα Νέο Ψυχικό (όπου σημειωτέον ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ ειδοποίηση) […] Και κατά πάσα πιθανότητα μόνο ο πάροχος που φαντάζομαι ότι, έστω και με το μειωμένο τιμολόγιο που ισχύει σε αυτές και άλλες περιπτώσεις, κάνει μεγάλο ταμείο με τις πολλαπλές ειδοποιήσεις».

Η ΓΓΠΠ διευκρίνισε ότι «ανάλογα με τις μετακινήσεις του κάθε πολίτη το τελευταίο 24ωρο, πριν από την αποστολή του προειδοποιητικού SMS, και τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εντοπίσει το σήμα του, προκύπτει και ο αριθμός των μηνυμάτων που θα πάρει από το σύστημα. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε κινηθεί από χθες έως σήμερα, έστω οριακά σε τρεις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (περιοχές) και έχει εντοπιστεί το σήμα του κινητού του από τρεις διαφορετικές κεραίες, τότε αναμένεται να λάβει τρία μηνύματα».

Πολιτική αντιπαράθεση

Λειτούργησε επιτέλους το 112

«Οπως είχαμε ανακοινώσει και χωρίς καθυστερήσεις, κάναμε αυτό που οφείλαμε. Μέσα σε έναν μήνα θέσαμε σε λειτουργία την ενδιάμεση λύση για το σύστημα 112. Για να μπορεί η πολιτεία να ενημερώνει τους πολίτες για έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις όταν αυτές είναι προβλέψιμες», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε ζητήσει από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επισπεύσει τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης.

Η τέως υπουργός Προστασίας του πολίτη και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, τόνισε από την πλευρά της ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο από τον Μάιο του 2019 βρίσκεται στην τελική του φάση, εκείνη της πιλοτικής λειτουργίας. Η τελική παράδοσή του και η θέση του σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία προβλέπονται στο τέλος του φθινοπώρου του 2019.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα του έργου και να ολοκληρώσει επιτυχώς την πιλοτική λειτουργία, την παραλαβή του έργου από τη ΓΓΠΠ και τη θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία του νέου 112», κατέληξε.