• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.2°C
  5 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.2°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.6°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 26.5°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.2°C / 30.4°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  60%
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μυρίζει» τον Πειραιά ο Δημόκριτος

 • A-
 • A+
Σε καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών στο παράκτιο μέτωπο, στην ευρύτερη περιοχή Λιπασμάτων Δραπετσώνας, φαίνεται ότι οφείλονται οι οσμές που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιεί ο «Δημόκριτος» ● Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας σκοπεύει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή.

Τρία ερευνητικά προγράμματα υλοποιούνται με αντικείμενο την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις οχληρές οσμές και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στα εξειδικευμένα εργαστήρια του «Δημόκριτου», του Αστεροσκοπείου και του ΕΛΚΕΘΕ απευθύνθηκε η Περιφέρεια Αττικής με τρεις διαφορετικές προγραμματικές συμβάσεις, επιχειρώντας για πρώτη φορά να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής κατά τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό.

Ειδικότερα, για το θέμα των οσμών, που ταλαιπωρεί χρόνια τους κατοίκους, ο «Δημόκριτος» πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε 5 σημεία, στα 2 με κινητές μονάδες, μετρώντας δεκάδες οργανικές πτητικές ενώσεις, σωματίδια και τη χημική σύστασή τους. Η σύμβαση έχει διετή διάρκεια για να καλύπτει έναν πλήρη εποχικό κύκλο.

Οι μετρήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2019 και στα τέλη Ιουνίου κατατέθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, οι ερευνητές προσδιορίζουν σημείο εκδήλωσης του φαινομένου της δυσοσμίας το παράκτιο μέτωπο (στην ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας) και πηγή προέλευσης καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών.

Η ένταση των επεισοδίων δυσοσμίας συνδέεται, όπως αναμενόταν, με συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες (κατεύθυνση ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία κ.ά.). Οι μετρήσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση με παρουσία ερευνητών.

Οι δειγματοληψίες θα ολοκληρωθούν τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα υποβληθούν τα δεδομένα σε επεξεργασία.

Αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά θα οργανώσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ευρεία σύσκεψη σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο», τους δήμους και τους φορείς, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέχρι τότε δεδομένα και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι γνωστό. Αποτελεί κοινό τόπο ότι το μοντέλο ανάπτυξης προηγούμενων δεκαετιών οδήγησε στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού οχληρών δραστηριοτήτων στην περιοχή (λιμάνι - πλοία, κίνηση βαρέων οχημάτων και Ι.Χ., εταιρείες πετρελαιοειδών, εργοστάσιο τσιμέντων, ναυπηγοεπισκευή, ΚΕΛ Ψυττάλειας κ.ά.) και σε χωρίς σχέδιο διαχείριση του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα η περιοχή να εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου και ελεύθερων χώρων πανευρωπαϊκά.

Απέναντι σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, όπως υποστηρίζει, η Περιφέρεια μαζί με τους δήμους και τους φορείς κέρδισαν και αξιοποιούν 700 και πλέον στρέμματα σε νέους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

«Ο ασφαλέστερος δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή είναι και η αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να καταστήσουμε αποτελεσματικότερες τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να οργανώνονται και να εντάσσονται στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης», σημειώνει ο Γιώργος Γαβρίλης.

Πρόσφατα ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος συναντήθηκε με τους βουλευτές Β’ Πειραιά και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα με τη δυσοσμία.

Ο κ. Βρεττάκος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή σκοπεύει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία, να συντάξει σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών.

Τους ζήτησε, επίσης, να βοηθήσουν ώστε, όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Τέλος, τους κάλεσε να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράσεις με συμμετοχή σχολείων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας διοργανώνει σειρά δράσεων με τη συμβολή των σχολείων της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα από τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
Δράσεις με συμμετοχή σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καμινάδες της οργής
Το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, που παρατείνει τη λειτουργία των οχληρών βιομηχανιών για είκοσι χρόνια, έχει ξεσηκώσει τους δήμους Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που έμειναν...
Οι καμινάδες της οργής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προαπαιτούμενο η ζωή
Την απόσυρση του άρθρου 70 του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που συζητείται στη Βουλή, ζητούν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, καθώς,...
Προαπαιτούμενο η ζωή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση στον Πειραιά, δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
Tα καύσιμα των πλοίων, η συντήρηση των μηχανών τους, οι υψηλοί βιομηχανικοί ρύποι, ο κυκλοφοριακός φόρτος φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο (υψηλά κτίρια που λειτουργούν ως φράγμα)...
Ρύπανση στον Πειραιά, δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση θέμα σύσκεψης στον Πειραιά
Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η ατμοσφαιρική ρύπανση...
Η ατμοσφαιρική ρύπανση θέμα σύσκεψης στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτωπο για να γίνουν οι εφιάλτες Λιπάσματα ζωής
Περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου Λιπασμάτων Δραπετσώνας ο εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής επιστρέφει. Οι αναμνήσεις τους από τον μαύρο ουρανό, που για 80 και πλέον...
Μέτωπο για να γίνουν οι εφιάλτες Λιπάσματα ζωής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας