Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην καντίνα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην καντίνα

  • A-
  • A+
Ασταμάτητη καλπάζει η… κανονικότητα των αυθαιρεσιών και καταπατήσεων στη Χαλκιδική. Το τελευταίο καταγγελλόμενο κρούσμα, η επέκταση μιας καντίνας σε έκταση σχεδόν δέκα στρεμμάτων πάνω στο κύμα, στην Κομίτσα, περιοχή που βρίσκεται σχεδόν στα όρια του Αγίου Ορους, μας οδήγησε τελικά σε οδυνηρές διαπιστώσεις σχετικά με τη δυνατότητα να επιβληθεί η νομιμότητα επί της αντικανονικότητας, που έχει λάβει θεσμικές διαστάσεις.

Ασταμάτητη καλπάζει η… κανονικότητα των αυθαιρεσιών και καταπατήσεων στη Χαλκιδική. Το τελευταίο καταγγελλόμενο κρούσμα, η επέκταση μιας καντίνας σε έκταση σχεδόν δέκα στρεμμάτων πάνω στο κύμα.

Στη Κομίτσα ο ιδιοκτήτης συρόμενης καντίνας εκμίσθωσε μια έκταση 15 τ.μ. για απλή χρήση αιγιαλού και την έχει φτάσει να είναι πλέον σχεδόν δέκα στρέμματα, πάνω στο κύμα.

Μάλιστα με μηχανήματα, έκλεισε τον έναν από τους δύο χωματόδρομους που έφερνε τους λουόμενους στη θάλασσα και τοποθετήθηκαν κώνοι για να οδηγούνται οι παραθεριστές μόνο στη... δική του περιοχή.

Στον χώρο της Κομίτσας λειτουργούσε επί σειρά ετών, το καλοκαίρι, καντίνα με ξυλοκατασκευή 25 τετραγωνικών και με ακόμη μια κατασκευή αντίστοιχου μεγέθους για χρήση αποθήκης.

Στα τέλη του 2018, η Πολεοδομία ζήτησε από τον υπεύθυνο της καντίνας να απομακρυνθούν αυθαίρετα κτίσματα και δύο τροχόσπιτα, με την απειλή προστίμου 35.000 ευρώ.

Πράγματι, τα αυθαίρετα απομακρύνθηκαν. Θα έλεγε κανείς ότι επρόκειτο για θαύμα, μια και η περιοχή συνορεύει με το Περιβόλι της Παναγιάς. Αλλά, όπως όλα τα θαύματα, κράτησε λίγο.

Φέτος τον Ιούνιο, στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκε συρόμενη καντίνα και η άδεια λειτουργίας της δόθηκε στη Θ.Γ., κόρη του Γ.Γ., ο οποίος λειτουργούσε την επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια.

Ολα νόμιμα φυσικά. Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της το μισθωτήριο συμβόλαιο που συνήψε η ανάδοχος με την Κτηματική Υπηρεσία (αρ. Πρωτοκ. 30851) όπως και την απόφαση σύμφωνης γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Το συμβόλαιο είναι καθαρό. Εκμισθώνεται «έκταση 15 τ.μ. για απλή χρήση αιγιαλού [...] για τη λειτουργία καντίνας. Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κ.τ.λ.) επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 15 […]». Οσα αναφέρει το συμβόλαιο πράγματι μπορεί να καθησυχάσουν τους πάντες.

Ωστόσο, μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου, άρχισε η αποξήλωση θάμνων και καλαμιών, με μηχανήματα, πέρα από τον χώρο που έχει παραχωρηθεί, έκλεισε ο ένας από τους δύο χωματόδρομους που οδηγούσε τους λουόμενους στη θάλασσα, δημιουργήθηκαν αναχώματα, φυτεύτηκαν πικροδάφνες (αφού η αυτοφυής βλάστηση δεν ήταν της αρεσκείας των ενοικιαστών), τοποθετήθηκαν κώνοι για να οδηγούνται οι παραθεριστές σε ένα και μόνο σημείο, καρφώθηκαν ενδεικτικοί πάσσαλοι.

Στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Κατοίκων Κομίτσας η υπεύθυνη της καντίνας είπε ότι ο χώρος τής ανήκει και έχει κάθε δικαίωμα να κλείνει τη διέλευση στη θάλασσα. Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο έγγραφο για την άδεια της καντίνας σημειώνει ότι «δεν θα γίνει καμία μόνιμη στερέωση εξοπλισμού ή κατασκευής, ούτε θα πραγματοποιηθούν εκσκαφικές εργασίες. Μετά το πέρας της περιόδου χρήσης ο χώρος θα αποδοθεί στην προτέρα μορφή του». Προφανώς δεν εννοεί τα 15 τετραγωνικά…

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, ο οποίος μας είπε πως «εφόσον ισχύουν τα καταγγελλόμενα προφανώς ο ενοικιαστής της καντίνας έχει αυθαιρετήσει, θα πρέπει να δούμε επιτόπου τις οικοδομικές γραμμές και να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση στον δήμο του, καθώς «υπάρχουν καταπατήσεις δημόσιου χώρου που έφτασαν στο σημείο να λειτουργούν μέχρι και παράνομο κάμπινγκ στην Αμμουλιανή. Αυτούς καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες να τους διώξουμε, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο τέτοια σημεία στην Ολυμπιάδα, σε ένα μάλιστα οι καταπατητές έχουν φτιάξει και σύλλογο, έχουν μέχρι και… φύλακες χειμώνα-καλοκαίρι».

Ο ίδιος όπως τονίζει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την επιβολή του νόμου από την πολιτεία, δηλαδή: την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία.

Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής για να ζητήσουμε απαντήσεις. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όχι για την Κτηματική, αλλά για όσους επαίρονται ότι νοιάζονται τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οπως μας εξήγησε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Κτηματικής Χαλκιδικής, Ευστάθιος Χατζόπουλος, «η υπηρεσία μας έχει συνάψει 400 παραχωρητήρια για χρήση χώρων, ανάλογα με αυτό για το οποίο υπάρχει η καταγγελία. Ταυτοχρόνως οι καταγγελίες που φτάνουν στην υπηρεσία μας για όλο τον νομό είναι εκατοντάδες…».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο αριθμός που κόβει την ανάσα, αλλά η απάντηση στην ερώτηση γιατί δεν επεμβαίνουν.

Οπως εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, «ασχολούμαστε με τη σειρά που κατατίθενται οι γραπτές καταγγελίες, το γραφείο μας αποτελείται συνολικά από 6 ανθρώπους. Ενας είναι ο τοπογράφος που κάνει τις αυτοψίες. Δεν έχουμε καν υπηρεσιακό όχημα, όλοι κινούμαστε για όλες τις υποθέσεις με τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα. Ζητάμε, τέλος, από τους πολίτες να καταθέτουν γραπτώς τις καταγγελίες τους και να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου για να βάζουμε τις υποθέσεις σε μια σειρά».

Με δυο λόγια, μάλλον θα έπρεπε να ξεκινήσουμε με καταγγελία για την υποστελέχωση μιας τέτοιας υπηρεσίας, ιδίως σε μια περιοχή με τόσα προβλήματα, όπως η Χαλκιδική…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκολύνσεις της Λιμενικής Αστυνομίας προς τους πολίτες
Σειρά ευκολιών παρέχει από σήμερα η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των συναλλασσόμενων για εργασίες που θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
Διευκολύνσεις της Λιμενικής Αστυνομίας προς τους πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρή εντοπίστηκε η 69χρονη που αγνοείτο στη Χαλκιδική
Η Λιμενική Αρχή Νέων Μουδανιών από επαγγελματία αλιέα, για τον εντοπισμό πτώματος γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή αλιευτικού καταφυγίου Νέας Φώκαιας, δήμου Κασσάνδρας.
Νεκρή εντοπίστηκε η 69χρονη που αγνοείτο στη Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΑΣ και Λιμενικό «χτενίζουν» περιοχή στη Χαλκιδική για τον εντοπισμό αγνοούμενης
Έρευνες διεξάγονται το βράδυ της Παρασκευής από την αστυνομία και το λιμενικό στη Χαλκιδική για τον εντοπισμό αγνοούμενης γυναίκας. Σύμφωνα με το Λιμενικό η γυναίκα, περίπου 65 χρονών, συνήθιζε κάθε πρωί να...
ΕΛΑΣ και Λιμενικό «χτενίζουν» περιοχή στη Χαλκιδική για τον εντοπισμό αγνοούμενης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγνοείται Γάλλος τουρίστας στη Χαλκιδική
Σε εξέλιξη έρευνες στον Τορωναίο κόλπο για τον εντοπισμό ενός Γάλλου τουρίστα που αγνοείται από χθες. Οι έρευνες ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα και εστιάζονται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Πούντας.
Αγνοείται Γάλλος τουρίστας στη Χαλκιδική
Η παραλία της και ολόκληρος ο οικισμός της Βουρβουρούς συμπεριλαμβάνεται στις επίδικες εκτάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεκδικούν στο Εφετείο μισό πόδι της Χαλκιδικής
Τέσσερα χρόνια μετά τη απόφαση δικαστηρίου, υπέρ των κατοίκων και του δήμου για 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία, που διεκδικούσαν δύο μονές του Αγίου Ορους και η εταιρεία ΣΕΚΑ η υπόθεση έφθασε στο Πολιτικό...
Διεκδικούν στο Εφετείο μισό πόδι της Χαλκιδικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας