• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 32.5°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.5°C / 32.1°C
  0 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 32.0°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 28.7°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.3°C / 33.3°C
  3 BF
  26%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 32.8°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσαιωνικές τελετουργίες με βασανισμό ζώων στη Λέσβο

 • A-
 • A+

Την έντονη αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) προκάλεσαν οι καταγγελίες που έχει δεχτεί για έθιμα που σχετίζονται με θρησκευτικές τελετές κακοποίησης ταύρων και άλλων ζώων στη Λέσβο, μέχρι σημείου δημόσιας σφαγής τους, στο όνομα των εορτών διάφορων αγίων.

Στην παρούσα στιγμή, η ΠΦΠΟ έλαβε πολλαπλές καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών και επισκεπτών στο νησί, για πανηγυρικές εκδηλώσεις με περιφορά - διαπόμπευση ταύρου, στο πανηγύρι του προφήτη Ηλία στην Αγιάσο της Λέσβου, το τριήμερο 18 έως και 20 Ιουλίου, η οποία καταλήγει σε δημόσια τελετουργική σφαγή του ζώου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το «πανηγύρι του Ταύρου», ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Λέσβου, που έχει τις ρίζες του στον 17ο αιώνα και τελείται στην κωμόπολη Αγία Παρασκευή, αλλά και στον Ταξιάρχη, κοντά στο χωριό Μανταμάδο.

Το πανηγύρι τελείται στο εξωκκλήσι του άγιου Χαράλαμπου, στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, προς τιμήν του αγίου, προστάτη των ζευγάδων, ενώ μεταφέρεται και στην πλατεία και τα καφενεία της περιοχής, με τους κατοίκους να διασκεδάζουν με τη συνοδεία της μουσικής.

Κομβικό σύμβολο στα προαναφερόμενα πανηγύρια είναι ο ταύρος και συγκεκριμένα η θυσία του, αλλά και το άλογο. Ο ταύρος κοσμείται, ενώ στο πλαίσιο του πανηγυριού διοργανώνονται ιπποδρομίες με παλλεσβιακή συμμετοχή.

Αυτό που τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα πανηγύρια είναι η ζωοθυσία, που γίνεται στο όνομα της παράδοσης των αρχέγονων τελετών της αναγέννησης της φύσης και των ανθρώπων που έχουν ενσωματωθεί στις θυσίες των ταύρων και στις ιπποδρομίες των τοπικών πανηγυριών.

Καταγγέλλοντας τα έθιμα που σχετίζονται με θρησκευτικές τελετές κακοποίησης ταύρων και άλλων ζώων, η ΠΦΠΟ έστειλε επιστολή της σε φορείς -αστυνομικές, δημοτικές, εισαγγελικές, κρατικές και εκκλησιαστικές Αρχές, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε.

Καταφανής παρανομία

«Πραγματικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το νησί που από τη μια δείχνουν οι κάτοικοι να μην υπολογίζουν ουδόλως τη νομοθεσία και από την άλλη χρειάζεται η δική μας παρέμβαση και άλλων τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων, προκειμένου η αστυνομία να παρέμβει και να επιβάλει τα νόμιμα», αναφέρεται στην επιστολή.

«Αφενός πρόκειται για καταφανή παρανομία με κακοποίηση και βασανισμό ζώου, αφετέρου η τέλεσή του προκαλεί τρομοκρατία σε άλλους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, ντροπιάζοντας πραγματικά τα ήθη της χώρας μας και προάγοντας τη βαρβαρότητα», υπογραμμίζεται.

Η κακοποίηση ζώων είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του νόμου «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και οι παραβάσεις τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 5.000 χιλιάδες έως 15.000 ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

«Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί η περιφορά, η ταλαιπωρία και η διαπόμπευση του ταύρου είναι καταφανώς παράνομη, αλλά και γιατί σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία με συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η πρότερη αναισθητοποίηση αυτών, καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

»Το να ταλαιπωρούν ένα ζώο δημοσίως περιφέροντάς το, καθώς και το να πραγματοποιείται σφαγή ζώων δημοσίως και προφανώς και έμπροσθεν παιδιών, προσβάλλει την παιδεία μας, διδάσκει τη βαρβαρότητα και προκαλεί τον αποτροπιασμό.

»Τέτοια έθιμα προσβάλλουν ολοκληρωτικά τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Παρακαλούμε τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με το βάρβαρο αυτό έθιμο, με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και βασανισμό, ως ο νόμος ορίζει», αναφέρει η ΠΦΠΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
Την καθολική απαγόρευση των βάρβαρων εθίμων και θρησκευτικών τελετών που περιλαμβάνουν βασανισμό ζώων ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές στο νησί της...
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
Το σκοταδιστικό, βάναυσο «πανηγύρι του ταύρου», που για το ζώο σημαίνει διαπόμπευση και βασανισμό μέχρι θανάτου, πραγματοποιήθηκε και φέτος κανονικά και με τον νόμο...
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας
Την ώρα που κάνουν τον γύρο του κόσμου οι ντροπιαστικές εικόνες βασανισμού τους στα ελληνικά νησιά, αλλά αφού και στα χωριά η κακοποίησή τους αποτελεί σχεδόν παράδοση, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια...
Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή
Μια ανάσα για τα δύσμοιρα γαϊδουράκια της Σαντορίνης είναι τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία τους. Αποφασίστηκε η επέκταση και βελτίωση των ειδικών σκιάστρων προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται από τη...
Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης
Διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στα πειράματα που γίνονται στα ζώα από τις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών, χημικών και από ερευνητικές ομάδες Πανεπιστημίων και νοσοκομείων πραγματοποίησαν το...
Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκότωσαν χιμπατζή που αναζήτησε την ελευθερία του
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανέφερε ότι κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση, όπως αποκαλεί τη δολοφονία του ζώου, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου ασφαλείας του Πάρκου.
Σκότωσαν χιμπατζή που αναζήτησε την ελευθερία του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας