Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.6° 23.8°
2 BF
38%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.1° 23.2°
3 BF
44%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
27.0° 21.0°
2 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
49%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
29.0° 20.7°
2 BF
58%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 22.9°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
22.8° 20.2°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.5°
1 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.3°
0 BF
38%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
24.6° 22.7°
3 BF
60%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 25.7°
3 BF
36%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.3° 23.4°
1 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 21.8°
4 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 24.0°
1 BF
22%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
23.3° 21.0°
3 BF
73%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
27.2° 21.4°
2 BF
75%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.1° 24.1°
2 BF
44%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές

Ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μόλις δύο μέρες αφότου ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, και συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου, εξέδωσε κανονιστική πράξη τριών γραμμών με την οποία ανακαλεί την πρόσφατη (20 Ιουνίου 2019) διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με την απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε ξένους υπηκόους, στόχος της οποίας ήταν η αντιμετώπιση της περιττής γραφειοκρατίας, η αποσαφήνιση και απλοποίηση του πλαισίου απόδοσής του και η απεμπλοκή των αρμόδιων υπαλλήλων από τα προβλήματα που προέκυψαν για την παροχή αυτού του αριθμού ταυτοποίησης προς τους δικαιούχους.

Τα προβλήματα που έλυνε η εγκύκλιος για την οποία συνεργάστηκαν τρία υπουργεία (Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας) απορρέουν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2009 (ΦΕΚ Β’ 596/01-04-2009). Η

εν λόγω ΚΥΑ αναφέρει ως απαιτούμενο δικαιολογητικό για την απόδοση ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών το «δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο» (άρθρο 4), την ίδια στιγμή που απαιτεί την υποχρεωτική συμπλήρωση πεδίων, τα οποία τα παραπάνω έγγραφα συχνά δεν περιέχουν καθώς δεν θεωρούνται απαραίτητα για την ταυτοποίηση ενός ατόμου στις χώρες έκδοσης, όπως είναι το πατρώνυμο και το μητρώνυμο ή το επώνυμο κατά τη γέννηση.

Η ταυτοποίηση

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως μας εξηγεί ο τέως υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένου στα ελληνικά, μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, με τεράστιο κόστος για τους πολίτες τρίτων χωρών, ειδικά χωρών οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα (π.χ. Αυστραλία) ή για τους πρόσφυγες, για τους οποίους η απαίτηση αυτή καθιστά την απόδοση ΑΜΚΑ ανέφικτη.

Πρόβλημα εντοπίζεται επίσης και με την απαίτηση απόδοσης στα ελληνικά των στοιχείων πολιτών τρίτων χωρών, τα οποία γίνονται εξ ακοής και με το κίνδυνο να υπάρχουν αντιφάσεις και ανακρίβειες στη δήλωση των στοιχείων.

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο της 20ής Ιουνίου 2019 ορίζονται συγκεκριμένα νομιμοποιητικά έγγραφα για την απόδοση ΑΜΚΑ (π.χ. διαβατήριο, άδεια διαμονής), τα οποία αρκούν για την ταυτοποίηση ενός προσώπου, ενώ επιλύονται και όλα τα προαναφερθέντα κωλύματα.

«Η εγκύκλιος συντάχθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση αυτών των προσώπων στις κοινωνικές δομές της χώρας, την απαλλαγή τους από τη γραφειοκρατία και τον σεβασμό προς τα νομιμοποιητικά έγγραφα των τρίτων χωρών, τα οποία πρέπει να γίνονται δεκτά και στη χώρα μας.

»Οι παραπάνω αρχές αποτελούν εκφάνσεις του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας κατά το Σύνταγμα και της αρχής του κοινωνικού κράτους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για «πολιτική τυφλότητα και προκατάληψη» της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης ανάκλησης έχει δημιουργηθεί «μέτωπο» αντιδράσεων, με τον Γιάννη Βρούτση όμως να εμμένει στην απόφασή του και μάλιστα να δηλώνει με κομπασμό: «

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη και αντίθετη στον νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών! Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας ήταν αντίθετες και διαφωνούσαν! Την κατήργησα αμέσως! Η Χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!», αδιαφορώντας τόσο για το προβληματικό καθεστώς που επανέρχεται έως την έκδοση νέας εγκυκλίου αλλά και για την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Σε αυστηρό ύφος η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο χαρακτηρίζει την ενέργεια του υπουργού Εργασίας «ρατσιστική και απάνθρωπη» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα «αν η κακομεταχείριση των προσφύγων και των παιδιών τους είναι επίσημη κυβερνητική επιλογή», ενώ τη μεγάλη -ζοφερή- εικόνα βλέπει από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σχολιάζοντας την κίνηση του Γ. Βρούτση έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Η κατάργηση της εγκυκλίου χορήγησης ΑΜΚΑ σε αιτούντες πρόσφυγες και μετανάστες, εκ μέρους του κ. Βρούτση, σε συνδυασμό με την υπαγωγή του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη αναδεικνύει τον ολισθηρό δρόμο του ρατσισμού και που έχει επιλέξει η κυβέρνηση».

Το δόγμα Αδωνι

Πράγματι, φαίνεται ότι μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο κατά την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται παντοιοτρόπως.

Το δόγμα Γεωργιάδη «Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα και να φύγουν» δείχνει να διαπερνά το σκεπτικό της απόφασης ανάκλησης της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την απονομή ΑΜΚΑ του Γιάννη Βρούτση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έσπευσε να επικροτήσει την ενέργεια αυτή, ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να «κόψει τώρα και τα επιδόματα. Είναι ρατσιστικό κατά των Ελλήνων»...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας