• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 21.4°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  90%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νερό εκ περιτροπής

 • A-
 • A+
Η ΕΥΑΘ έκοψε την παροχή από την περιοχή Φίλυρο επειδή η σύμβαση με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη αναφέρεται μόνο στην αποχέτευση. Ο δήμος πέτυχε προσωρινή διαταγή Πρωτοδικείου και μπορεί να λαμβάνει 550 κυβικά νερό την ημέρα για το Φίλυρο, μόνο που αυτά τα στερείται πλέον η περιοχή Πεύκα τού Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος με τη σειρά του διαμαρτύρεται! Εξηγήσεις από την ΕΥΑΘ, η οποία μιλά για μεμονωμένο περιστατικό. 

Ο ... πόλεμος του νερού ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη! Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής Φιλύρου εξαιτίας μιας περίεργης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της ΕΥΑΘ και του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη (στον οποίο ανήκει το Φίλυρο), αφού δεν υπάρχει μεταξύ τους σύμβαση υδροδότησης παρά μόνο αποχέτευσης.

Ο δήμος πέτυχε χθες το μεσημέρι την έκδοση δικαστικής διαταγής από το Πρωτοδικείο, με την οποία εντέλλεται να τροφοδοτεί η ΕΥΑΘ καθημερινά το Φίλυρο με 550 κυβικά μέτρα νερό, μόνο που για να γίνει αυτό κάθε βράδυ θα κόβεται το νερό μιας γειτονικής περιοχής, των Πεύκων, που ανήκει στον Δήμο Νέαπολης-Συκεών, μεταθέτοντας στην ουσία το πρόβλημα σε άλλους πολίτες!

Πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα υδροδότησης στο Φίλυρο, ένα προάστιο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και πολύ σύντομα κορυφώθηκαν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν σχεδόν όλη μέρα χωρίς νερό. Οπως ήταν φυσικό, ξέσπασαν διαμαρτυρίες και ο δήμος τους (Πυλαίας-Χορτιάτη) αντέδρασε αμέσως, καλώντας την ΕΥΑΘ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα.

Ομως η ΕΥΑΘ έχει σύμβαση με τον δήμο μόνο για την αποχέτευση και από το 2015 απλώς υποστηρίζει τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης, χωρίς να υπάρχει κάποια σύμβαση.

Παρά ταύτα σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανου Ζαρκατζιά, την περασμένη Τρίτη λόγω των καταγγελιών πολιτών, εκ μέρους της εταιρείας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση θα εξομαλυνόταν τις επόμενες ώρες. Αλλά χθες το πρωί... πάλι οι βρύσες δεν έσταζαν!

Αμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, που έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία του για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της ΕΥΑΘ. Η συζήτηση των ασφαλιστικών ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο, όμως κατόπιν σχετικού αιτήματος, λόγω της επείγουσας κατάστασης, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία εντέλλεται η ΕΥΑΘ να υδροδοτεί το Φίλυρο καθημερινά με 550 κυβικά μέτρα νερού.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί άμεσα στην περιοχή, θα καταφύγουμε σε δικαστικά μέτρα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των δημοτών μας. Εμείς γεμίζουμε τις δεξαμενές με βυτιοφόρα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Από το 2015 η ΕΥΑΘ σε συνεργασία με τη δημοτική εταιρεία ύδρευσης τροφοδοτούσε με νερό την περιοχή του Φιλύρου. Δεν είναι δυνατόν τώρα να μη συνεχίσει να το κάνει» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, με πρωτοβουλία του οποίου κινήθηκε η διαδικασία για την έκδοση της προσωρινής διαταγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη, Χρήστο Μπουτσιβάρη, η παροχή νερού στο Φίλυρο ενισχύεται από δεξαμενή της ΕΥΑΘ στα Πεύκα κατόπιν συμφωνίας, αλλά λόγω της ζέστης και της υπερκατανάλωσης δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Παρότι η χθεσινή δικαστική απόφαση (προσωρινή διαταγή) φαίνεται να επιλύει εν μέρει το πρόβλημα των κατοίκων του Φιλύρου, αντιστοίχως διαφαίνεται να δημιουργεί ένα άλλο σε γειτονική περιοχή που ανήκει σε άλλο δήμο.

Υπό αυτές τις συνθήκες αγανακτισμένος εμφανίζεται ο δήμαρχος Νέαπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Βλέπετε, για να εξασφαλίσει τα 550 κυβικά νερό τη μέρα το Φίλυρο, αυτά θα κοπούν από τους κατοίκους των γειτονικών Πεύκων...

«Αυτά που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα. Τον εκλεγμένο δήμαρχο δεν έπρεπε να τον ενημερώσουν οι υπεύθυνοι; Είμαι αγανακτισμένος, απαιτώ επίσημη ενημέρωση κατ’ αρχήν από την ΕΥΑΘ. Για πόσο καιρό θα συμβαίνει αυτό; Για πόσες ώρες, πόσες μέρες; Εμείς έχουμε σύμβαση υδροδότησης με την ΕΥΑΘ. Πώς αποφασίζεται έτσι αυθαίρετα να δοθεί μια λύση που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες του δήμου μας; Και γιατί να κόβουν από μας τα 550 κυβικά νερού την ημέρα και όχι μια μικρότερη ποσότητα από περισσότερους δήμους; Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα Πεύκα βρίσκονται στις παρυφές του δάσους του Σέιχ Σου και αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς...» αναφέρει στην «Εφ.Συν.».

ΕΥΑΘ: Λειψυδρία

«Η ΕΥΑΘ στο Φίλυρο έχει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη της αποχέτευσης. Για τον λόγο αυτό δεν ευθύνεται για τη λειψυδρία στην περιοχή» ξεκαθάρισε μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ και εκτελών χρέη διευθύνοντα συμβούλου, Γιάννης Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι κατά καιρούς η Δημοτική Κοινότητα Φιλύρου ζητούσε ενίσχυση της υδροδότησης, κάτι που γινόταν. «Δεν υπάρχει κάποια σύμβαση που να μας υποχρεώνει να υδροδοτούμε καθημερινά το Φίλυρο. Το κάνουμε από ανθρώπινο ενδιαφέρον», είπε.

Διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη ζήτησε τη βοήθεια της ΕΥΑΘ μέσω του αγωγού που είχε κατασκευαστεί το 2015, ο οποίος όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για καθημερινή χρήση, ενώ χαρακτήρισε μεμονωμένο το φαινόμενο να μην τρέχουν νερό οι βρύσες σε κάποιες περιοχές.

Οπως είπε, η κεντρική δεξαμενή του Φιλύρου συμπληρώνεται με νερό της ΕΥΑΘ και τόνισε πως είναι πολλές οι περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο κεντρικό σύστημα υδροδότησης.

«Η ποσότητα νερού που διατίθεται σήμερα επαρκεί μόνο για τους υπάρχοντες καταναλωτές» τόνισε, θυμίζοντας ότι τα τεύχη διακήρυξης επιπλέον έργων, που θα φέρουν περισσότερο νερό στο κεντρικό σύστημα, βρίσκονται ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό
Επείγουσα ενημέρωση ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκατζιάς από τους υπευθύνους της ΕΥΑΘ για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και τυχόν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
Επειτα από 42 χρόνια... επιτέλους έργα επισκευής, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, στον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού που τον περασμένο Μάρτιο «δίψασε» τη Θεσσαλονίκη. «Με την επισκευή του...
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθησυχαστική η ΕΥΑΘ για το νερό
«Απολύτως ασφαλές» είναι το νερό που φθάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων, ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ, σε συνέχεια δημοσιεύματος της εφημερίδας «Εθνος», το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «παραπλανητικό»...
Καθησυχαστική η ΕΥΑΘ για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πάθημα έγινε... μάθημα
Το «Σχέδιο Ασφάλειας Νερού» παρουσίασε η διοίκηση της ΕΥΑΘ με άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις που θα εξασφαλίσει τόσο επάρκεια του παρεχόμενου ύδατος στην πόλη όσο και την ποιοτική παρακολούθησή του. Στόχος...
Το πάθημα έγινε... μάθημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης
«Πόσιμο» το νερό της Θεσσαλονίκης, λέει η ΕΥΑΘ, αλλά παραμένει η ανησυχία και το μυστήριο με τη ρύπανση στις δεξαμενές του Αλιάκμονα, αφού οι τιμές υδρογονανθράκων δεν φαίνεται να μειώνονται! Το πρόβλημα...
Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας