• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.4°C / 22.7°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 17.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  81%

Το πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου από αριστερά: Ηλίας Νικολακόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ψαρράς, Κωνσταντίνα Μπότσιου και η συγγραφέας Βασιλική Γεωργιάδου. Δίπλα το εξώφυλλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαδρομή της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

 • A-
 • A+
Η συνθετική έρευνα της καθηγήτριας του Παντείου, Βασιλικής Γεωργιάδου, για την εξέλιξη του φαινομένου στη χώρα μας από το 1965 ώς το 2018, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, δείχνει πώς δυνάμεις που φυτοζωούσαν στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής ενδυναμώθηκαν λόγω ενός κενού στη ριζοσπαστική διαμαρτυρία.

Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που ορίζουν η δραστική μείωση της εκλογικής επιρροής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και η ανάδυση ενός νέου «υβριδικού τηλε-κόμματος» από τον Κυριάκο Βελόπουλο, έρχεται το βιβλίο «Η Ακρα Δεξιά στην Ελλάδα (1965-2018)» της αναπληρώτριας καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, Βασιλικής Γεωργιάδου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, για να φωτίσει τις καταβολές της Ακροδεξιάς στη χώρα μας και να βοηθήσει στην κατανόηση ενός φαινομένου.

«Για μια συνθετική ερευνητική δουλειά που εξηγεί όχι μόνο τη σημερινή αλλά και την ιστορική εμπειρία που διαμόρφωσε την Ακρα Δεξιά στην Ελλάδα», δίνοντας παράλληλα την πορεία της στην Ευρώπη, έκανε λόγο στην πρόσφατη παρουσίασή του η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Μπότσιου.

Αναφέρθηκε στη δίδυμη κρίση, οικονομική και προσφυγική, προ δεκαετίας, που έφερε στο προσκήνιο «δυνάμεις που φυτοζωούσαν στο περιθώριο και ενδυναμώθηκαν από την παγκοσμιοποίηση», επισήμανε τις διαφορές μεταξύ του εθνικιστικού και φυλετικού χαρακτήρα που διέπουν τις οργανώσεις του χώρου και τον εξτρεμισμό της Χ.Α., καθώς «η βία ως μέσο δράσης αποτελεί πυρηνικό στοιχείο ταυτότητας» γι’ αυτήν, και κατέδειξε ότι οι υποστηρικτές του χώρου δεν εμπίπτουν στο δίπολο χαμένοι-κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης, αφού «πολλοί είναι νέοι και μορφωμένοι με προσόντα», που δεν τους αποκλείουν από την παγκοσμιοποίηση, εντόπισε δε τα αίτια της ενδυνάμωσης του ρεύματος βαθύτερα, να προέρχονται από πολύ παλιά και να είναι ιδεολογικού χαρακτήρα.

Ακάλυπτος χώρος

Αντλώντας από τα ευρωπαϊκά παραδείγματα, τοποθέτησε τη ρίζα της αναβίωσής τους στο 1990-91, οπότε η κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού στέρησε τα δυτικά συστήματα από τη ριζοσπαστική διαμαρτυρία από τα αριστερά, την ώρα που τα φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά κόμματα συνέκλιναν, αφήνοντας ακάλυπτο χώρο για την έκφραση διαμαρτυρίας, κενό που κάλυψε η Ακροδεξιά σε όλες τις εκφάνσεις της.

Εστιάζοντας στο ελληνικό φαινόμενο, έκανε λόγο για την πολιτιστική μάλλον παρά φυλετική ανωτερότητα που χαρακτηρίζει αυτά τα μορφώματα, που θεωρούν τα εθνικά θέματα προνομιακό τους πεδίο και, σε αντίθεση με την περίοδο πριν από τη δικτατορία που βρήκαν στέγη στην παραδοσιακή Δεξιά, στη μεταπολίτευση το άνοιγμα της Δεξιάς προς το Κέντρο λειτούργησε ως ανάχωμα.

Αντίθετα, η συμμετοχή εκπροσώπων τους στις μνημονιακές κυβερνήσεις μετά την κρίση του 2008 αναζωπύρωσε τα εθνικιστικά, αντιευρωπαϊκά και αντιπαγκοσμιοποιητικά, ακόμη και τα εξτρεμιστικά ρεύματα που καταγγέλλουν το διεφθαρμένο κατεστημένο, παλιό και νέο. Καταληκτικά παρατήρησε ότι «η Ακρα Δεξιά δυναμώνει όταν αποδυναμώνεται η μνήμη» και η ισχυροποίησή της αποτελεί λόγο κινητοποίησης.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την προέλευση του φαινομένου στη χώρα μας συνεισέφερε στην παρουσίαση ο ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος: Από την εκλογή Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που αρχικά ερμηνεύτηκε με όρους κοινωνικής διαστρωμάτωσης, μέχρι την εκλογική εκτίναξη στο 7% το 2012, που επέβαλε την ανίχνευση στις ιστορικές ρίζες της, καθώς φάνηκε η σχέση με περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Μάνη όπου είχε προηγουμένως αναπτυχθεί ακροδεξιό κίνημα. Αναφέρθηκε ακόμη στις εντυπωσιακές οικογενειακές ρίζες των ηγετικών στελεχών της Χ.Α., που είτε είχαν θύματα από τους κομμουνιστές στη διάρκεια της Κατοχής (Παναγιώταροι, Μιχαλολιάκοι, Ζαρούλιες), είτε είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις Κατοχής, όπως ήταν οι Κασιδιάρηδες, που «επιμελήθηκαν» του μπλόκου της Κοκκινιάς.

«Βλέπουμε μια συνέχεια μετά από δύο γενιές και επανεμφάνιση αυτού του σχετικά μαζικού ρεύματος που είχε συνεργαστεί με τον κατακτητή μέσα από δωσιλογικές ή παραδωσιλογικές οργανώσεις», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συγγραφέας πηγαίνει ακόμη πιο πίσω από την Κατοχή, στο κόμμα της 4ης Αυγούστου και τη μεταξική δικτατορία, που μαζί με τη χούντα της περιόδου 1967-74 αποτελούν τις πλέον διακριτές μήτρες της Ακροδεξιάς.

Αναφέρθηκε επίσης στις μετεμφυλιακές ενσωματώσεις των πιο διακριτών πολιτευτών τους στο κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα της Δεξιάς, που συναντιούνται και στη συνέχεια. Μια κληρονομιά από το κόμμα της 4ης Αυγούστου και τους προδότες της Κατοχής σε απευθείας σύνδεση με το σήμερα, καθώς η επέκταση της Χ.Α. στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε περιοχές όπου υπήρχαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και των δωσιλογικών σχηματισμών που αναπτύχθηκαν εκεί.

Εκτίμησε ακόμη ότι η περαιτέρω μείωση της πολιτικής δύναμης της Χ.Α. ίσως άρει από τη δικαστική κρίση τον κοινοβουλευτικό μανδύα, αφήνοντας απροκάλυπτη την πραγματική φύση της εγκληματικής οργάνωσης, διευκολύνοντας την καταδίκη της και δίνοντας ακόμη ένα επιχείρημα στη Ν.Δ. ότι είναι αυτή που τους οδήγησε σε δίκη και καταδίκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε 4 χρόνια.

Οι ιδεολογικές δεξαμενές

Στον πλούτο του αρχειακού υλικού που αξιοποίησε η συγγραφέας με διεισδυτική ματιά και στη σπουδαιότητα αυτού του «βιβλιογραφικού μεθοδολογικού και ακαδημαϊκού εγχειρήματος» που συνεισφέρει στη μελέτη της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο, Δέσποινα Παπαδημητρίου, εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλα στις ιδεολογικές δεξαμενές που τροφοδότησαν το ακροδεξιό ρεύμα σε αυτό το διάστημα που υπερβαίνει τον μισό αιώνα.

Στην ενόχληση του ακροδεξιού χώρου από την κυκλοφορία του βιβλίου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς, δίνοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα του Γιαννάκενα, παλιού στελέχους του Ελληνικού Μετώπου του Βορίδη και εν συνεχεία του ΛΑΟΣ, που δημοσίευσε μια αρνητική κριτική γι’ αυτό και παρατήρησε: «Η παράθεση των διαδοχικών σχηματισμών αυτής της πολιτικής οικογένειας διευκολύνει τη σύγκριση και μας αποκαλύπτει πτυχές που θα ήταν δύσκολο να εντοπίσουμε με άλλον τρόπο. Οχι μόνο τα πρόσωπα που περνούν από το ένα στο άλλο σχήμα, αλλά κυρίως τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, τα οργανωτικά εργαλεία και τους τρόπους δράσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα ΕΚΚΕ: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι μπορεί να επιλέξουν τη φυγή και τη μετανάστευση από το να διατυπώσουν ένα αίτημα, αφήνοντας αυτό, ως ένα μεγάλο χαστούκι να ηχεί στα αυτιά των μεγαλύτερων και της πολιτικής...
Έρευνα ΕΚΚΕ: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα για συμμετοχή μαθητών στην επίθεση κατά φοιτητών στην Σταυρούπολη
Τη διενέργεια της σχετικής έρευνας ανέλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Σφοδρές αντιδράσεις.
Έρευνα για συμμετοχή μαθητών στην επίθεση κατά φοιτητών στην Σταυρούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυταρχισμός με θεσμικό μανδύα
Η αυταρχική τροπή και η επίταση της αστυνομικής καταστολής αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.
Αυταρχισμός με θεσμικό μανδύα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστημονική έρευνα για γέλια
Ερωτήματα γεννά η «αποκάλυψη» τριών πανεπιστημιακών στα σαββατιάτικα «Νέα» πως ότι «η βία της Ακρας Αριστεράς» την τελευταία δωδεκαετία «είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ακρας Δεξιάς».
Επιστημονική έρευνα για γέλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μουσική σαν φάρμακο για τη μητρική αποστέρηση
Ακόμη μία πειραματική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η μουσική στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των ατόμων, αυτή τη φορά, μάλιστα, στις περιπτώσεις που αυτά έχουν υποστεί μητρικό...
Η μουσική σαν φάρμακο για τη μητρική αποστέρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάλεσμα για αναχαίτιση της φασιστικής απειλής
120 οργανώσεις συνυπογράφουν δημόσια δήλωση με την οποία καλούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην Ακροδεξιά ● Τι είπαν οι υποψήφιοι που βρέθηκαν χθες συνέντευξη Τύπου.
Κάλεσμα για αναχαίτιση της φασιστικής απειλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας