• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 11.4°C / 15.7°C
    0 BF
    85%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 9.3°C / 12.7°C
    1 BF
    88%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    15°C 10.0°C / 15.5°C
    0 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 10.0°C
    1 BF
    85%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    3 BF
    82%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.8°C / 10.0°C
    2 BF
    86%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 5.6°C / 6.4°C
    1 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.3°C / 11.3°C
    1 BF
    86%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.5°C / 16.1°C
    4 BF
    82%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.1°C / 10.1°C
    3 BF
    71%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 12.7°C / 16.4°C
    3 BF
    70%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    12°C 12.3°C / 12.3°C
    2 BF
    75%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.5°C / 15.5°C
    4 BF
    89%
  • Λάρισα
    Ασθενής ομίχλη
    10°C 9.9°C / 12.8°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 11.5°C / 13.4°C
    1 BF
    87%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 12.8°C
    1 BF
    88%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 14.9°C
    2 BF
    91%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.1°C / 12.1°C
    0 BF
    92%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.7°C / 11.7°C
    1 BF
    98%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 7.0°C / 7.0°C
    1 BF
    92%

Αριστερά, Δημήτρης Καμπόλης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών.  Δεξιά, Γκίκας Χειλαδάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Φυλή, εκτός από σκουπίδια, θάβονται και οι νόμοι

  • A-
  • A+
«Εργα και ημέρες» του Δήμου Φυλής περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Καμπόλης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της νυν δημοτικής αρχής, ο οποίος καταγγέλλει και ζητάει έλεγχο πεπραγμένων ● Σπατάλη, διαφθορά, αδιαφάνεια, πελατειακές σχέσεις και ψηφοθηρία.

Εκατομμύρια ευρώ σε άσκοπες αγορές ακινήτων προς ικανοποίηση ψηφοφόρων με τρικ τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε πληρωμές εταιρειών τεχνικών μελετών χωρίς τα αναγκαία παραστατικά, σε υπερβολικές προμήθειες για την κάλυψη υποτιθέμενων αναγκών των δημοτικών επιχειρήσεων και σε δαπάνες μέχρι το όριο των 5.000 ευρώ που εγκρίνονται χωρίς ειδική αιτιολογία, με εντολές πληρωμής των ποσών ακόμα και στις πεθερές διευθυντών του δήμου και στους γιους δημοτικών συμβούλων.

Σαν... ταινία

Ο Δήμος Φυλής συμπυκνώνει όλα τα αρνητικά στερεότυπα που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο διοίκησης των δημάρχων. Και δεν είναι μόνο οι ελληνικές ταινίες που αποτυπώνουν την αυθαίρετη εξουσία του τοπικού άρχοντα. Είναι και οι θεσμοί, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά και οι επιθεωρητές των ελεγκτικών μηχανισμών, που αναδεικνύουν διαχρονικά ως πρωταθλητές των παρανομιών πολλούς δήμους.

«Ολα αυτά στον Δήμο Φυλής συμβαίνουν γιατί υπάρχει η χωματερή και ρέει το χρήμα άφθονο» λέει μιλώντας για πρώτη φορά στην «Εφ.Συν.» για όλα τα κακώς κείμενα στον δήμο του ο Δημήτρης Καμπόλης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, από την ίδια παράταξη με τον νυν δήμαρχο, που «τα είδε όλα», απηύδησε και πήρε καθαρές αποστάσεις.

Με πλήθος εγγράφων, που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, ο κ. Καμπόλης τεκμηριώνει τις καταγγελίες του, πολλές από τις οποίες ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για έναν από τους πιο πλούσιους δήμους της χώρας, με συνολική χρηματοδότηση που φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέρος της οποίας -τα 38 εκατομμύρια ευρώ ετησίως- αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Παρά τον πλούτο του, ο δήμος προχώρησε σε ρύθμιση για τα 420 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει στο Δημόσιο και που θα αποπληρώσει μετά το 4000!

Την ίδια ώρα «τα προβλήματα του δήμου, όπως είναι η χωματερή, η ένταξη των Ρομά, η ανεργία, η παραβατικότητα, παραμένουν άλυτα» επισημαίνει ο Δ. Καμπόλης και προσθέτει: «Είναι ένας δήμος-σκάνδαλο. Δεν πάει άλλο. Θα πρέπει να βγει στον αέρα».

Δύο καταγγελίες κατά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Φυλής κρατάνε στα χέρια τους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και ο οικονομικός εισαγγελέας.

Καταγγελίες που έγιναν από δύο δημοτικούς συμβούλους, τον Δημήτρη Καμπόλη και τον Γκίκα Χειλαδάκη, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν στην πορεία αφού αρχικά εκλέχτηκαν με την παράταξη του πρώην δημάρχου Ανω Λιοσίων (2007-2010) και νυν δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, ο οποίος είναι ξανά υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Το συμπέρασμα είναι ότι, προκειμένου να πετάνε οι κάτοικοι της Αττικής τα σκουπίδια τους στη Φυλή, πληρώνουν αδρά όχι μόνο τη συγκέντρωση και την ταφή, αλλά και τη σπατάλη, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Πριν από τα σκουπίδια στη Φυλή θάβονται οι νόμοι και οι έλεγχοι.

Υπόθεση πρώτη

«Ο δήμος έχει προχωρήσει σε αγορές ακινήτων δημοτών ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κρατώντας ως πολιτικούς ομήρους μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας» αναφέρει ο πρώην αντιδήμαρχος Δ. Καμπόλης στην καταγγελία του. Και εξηγεί: «Ο δήμος δεν μπορεί να αγοράσει ακίνητα, διότι όποτε ανάλογη υπόθεση έφτανε στον επίτροπο κοβόταν. Για να αγοράσει ο δήμος απαιτείται Πράξη Αναλογισμού, που σημαίνει ότι πρέπει να μπει μηχανικός, να βγάλει σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.».

Ετσι οι δημοτικοί άρχοντες σοφίστηκαν μια μέθοδο... υπέρβασης. «Βάζουν πέντε δέντρα σε ένα οικόπεδο δημότη, που εκλαμβάνεται ως καταπάτηση. Ο ιδιοκτήτης κάνει μία αγωγή στον δήμο γι’ αυτή την καταπάτηση της περιουσίας του και τότε ο δήμος προχωράει ‘‘αναγκαστικά’’ σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον ιδιοκτήτη. Ολο αυτό βέβαια είναι πλασματικό».

Σύμφωνα με τον Δ. Καμπόλη, ο Δήμος Φυλής «έχει αγοράσει πάνω από 40-50 οικόπεδα, η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ».

Το αποκορύφωμα, λέει ο Δ. Καμπόλης, είναι ότι μεταξύ των περιπτώσεων αυτών υπάρχει και μία περίπτωση εξωδικαστικού συμβιβασμού με θανούσα! Συγκεκριμένα, ενώ «την 1/5/2017 η δικαιούχος είχε αποβιώσει, στις 2/5/2017 δημοτικός σύμβουλος (δικηγόρος) παρουσίασε φορολογική ενημερότητα της θανούσας για την πληρωμή».

   Υπόθεση δεύτερη

«Οι αγορές οικοπέδων είναι διαχρονική πρακτική της σημερινής δημοτικής αρχής» μας λέει ο Δ. Καμπόλης. Η υπόθεση αυτή συνδέεται με την προηγούμενη, καθώς μεταξύ των θεμάτων της τελευταίας -7ης- συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής, στις 17 Απριλίου 2019, από τα 192 θέματα τα 134 αφορούσαν αιτήσεις εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών δημοτών-ιδιοκτητών οικοπέδων με τον δήμο!

Οι εισηγήσεις των θεμάτων δεν έχουν όνομα εισηγητή, δηλαδή δεν τις υπογράφει κανείς, ενώ δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο των ακινήτων πέραν του ονόματος του ιδιοκτήτη τους. Ούτε αριθμός κτηματολογίου, ούτε τετραγωνικά μέτρα, τίποτα.

Σύμφωνα με τον Δ. Καμπόλη, «για να κερδίσει η δημοτική αρχή από 134 ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους 200-400 ψήφους, αγοράζει παρανόμως τα ακίνητα και ο δήμος μπορεί να χρεωθεί μέχρι και 3 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο και μόνο για να έχει πελατειακή σχέση».

Υπόθεση τρίτη

Σε μία διετία, 2016-2018, ο Δήμος Φυλής έχει υπογράψει και πληρώσει διάφορες συμβάσεις με τίτλους κτήσης (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) συνολικού ποσού περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, αναφέρει ο Δ. Καμπόλης.

Λόγω του ότι η καθεμία από αυτές τις αποδείξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, εξηγεί ο πρώην αντιδήμαρχος, τα εκδοθέντα Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ) δεν αποστέλλονται προς θεώρηση στον επίτροπο. «Οι αναθέσεις αυτές αφορούν συγγενικά πρόσωπα δημοτικών συμβούλων, διευθυντών και προϊσταμένων του Δήμου Φυλής και ζητώ να ελεγχθούν» καταγγέλλει και κάνει λόγο για «πεθερές διευθυντών του δήμου και γιους δημοτικών συμβούλων».

   Υπόθεση τέταρτη

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΔΕΤΕΑΛΑ) και η χωματερή υπέγραψαν μία σύμβαση το 2011, επί δημαρχίας Δημήτρη Μπουραΐμη, για το βιοαέριο. Ο εκκαθαριστής, ο οποίος έχει αναλάβει την εκκαθάριση για τη ΔΕΤΕΑΛΑ, όπως προβλέπεται λαμβάνει για την υπόθεση αυτή 500.000 ευρώ ετησίως από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο «κανείς δεν γνωρίζει πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά» λέει ο Δ. Καμπόλης. «Εχω ζητήσει ως αντιδήμαρχος Οικονομικών εγγράφως ενημέρωση-απολογιστικά στοιχεία, όπως έχει υποχρέωση να παρέχει κάθε χρόνο ο εκκαθαριστής. Ζητώ να μου πει πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Καμία απάντηση, ούτε ετήσιος απολογισμός εσόδων-εξόδων, τίποτα. Ουδέποτε ενημερώθηκε ο δήμος από τον άνθρωπο αυτό» προσθέτει.

Στην καταγγελία του προς τις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές με ημερομηνία 15/1/2019 ο πρώην αντιδήμαρχος αναφέρει: «Ο εκκαθαριστής ... της Δημοτικής Εταιρείας Ανάπτυξης ΔΕΤΕΑΛΑ εισπράττει από το έτος 2012 έως και σήμερα ετησίως το ποσό των 500.000,00 € για το βιοαέριο. Παρακαλώ όπως ελεγχθεί η διάθεση του ποσού αυτού όλα αυτά τα χρόνια».

Υπόθεση πέμπτη

O πρώην Δήμος Ανω Λιοσίων, που έχει ενσωματωθεί στον Δήμο Φυλής, είχε τη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ανω Λιοσίων «Ξένιος», το δημοτικό ραδιόφωνο που ιδρύθηκε το 1988 και έκλεισε το 2012. Το 2009-2010, σύμφωνα με τον Γκίκα Χειλαδάκη, «εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα πληρωμής 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προς το δημοτικό ραδιόφωνο από τον δήμο, τα οποία πληρώθηκαν με ‘‘εντέλλεσθε’’ του δημάρχου».

Ο ταμίας του δήμου αρνήθηκε να πληρώσει την επιχορήγηση λόγω της μη προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος και ζητά να ελεγχθούν οι επιχορηγήσεις του Δήμου Φυλής προς τον «Ξένιο».

  Υπόθεση έκτη

Σε ένα μήνα -από 1/1/2016 έως 31/1/2016- πληρώθηκαν μελέτες από τον Δήμο Φυλής σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων μηχανικών πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, λέει ο Γκ. Χειλαδάκης. Από τις πληρωμές αυτές το πρώτο ένταλμα, όπως αναφέρει, ήταν χωρίς ασφαλιστική και οικονομική Ενημερότητα. Ο ίδιος ζητά να ελεγχθεί το εν λόγω χρονικό διάστημα και οι μελέτες που έχουν πληρωθεί από τον Δήμο Φυλής στη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς και αν κατά την πληρωμή τους έχουν προσκομιστεί τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Υπόθεση έβδομη

Ο Γκίκας Χειλαδάκης ζητά να ελεγχθούν και τα χρηματικά εντάλματα σε προμηθευτές ακόμα δύο νομικών προσώπων του Δήμου Φυλής: «‘‘Η Πάρνηθα’’ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φυλής) και οι Παιδικοί Σταθμοί Δ.Ε. Ανω Λιοσίων», διότι «τα ποσά για τις υπηρεσίες που παρείχαν είναι υπερβολικά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ο μπλε...
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομαλοποιείται η κατάσταση με τα σκουπίδια
Αποφορτίζονται από τα απορρίμματα οι δήμοι στην Αττική, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής τέθηκε ήδη σε πλήρη λειτουργία, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τις προηγούμενης ημέρες. Η εικόνα με γεμάτους κάδους απορριμμάτων,...
Ομαλοποιείται η κατάσταση με τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα στην εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Φυλής
Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικρατούσαν χθες το απόγευμα στον ΕΔΣΝΑ, αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος έχει μείνει κλειστός από την περασμένη...
Μέσα στην εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Φυλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
Απέκρυπτε για 2,5 χρόνια τις μελέτες με τις τρομακτικές συγκεντρώσεις ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής και έσπευσε κατόπιν εορτής να συμμορφωθεί στην πρόταση των μελετητών, αλλά με γνώμονα την......
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μεσολόγγι που «πνίγεται» στα σκουπίδια
Μετά από αίτημα του δήμου που δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ενέταξε την πόλη σε δίμηνης διάρκειας ειδική κατάσταση.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μεσολόγγι που «πνίγεται» στα σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας